Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ atranka: kodėl taip skiriasi Lietuvos ir užsienio komisijos simpatijos?

Šiemet nacionalinė atranka į „Eurovizijos” dainų konkursą kelia kaip niekad daug diskusijų. Į svarstymus apie pasikeitusias atrankos taisykles, iškritusius ir savo noru išėjusius dalyvius, netgi laidų vedėjus įsitraukia ir su konkursu nesusiję žmonės. Rengėjai džiaugiasi, kad, nepaisant daugelio abejonių, atrankos transliacijos tvirtai laikosi aukščiausiose reitingų pozicijose.
Edgaras Lubys
Edgaras Lubys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ne mažiau dėmesio nei atlikėjai ir dainos sulaukė nacionalinės atrankos komisija, kurios priešakyje – muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys. Komisijai buvo pasiūlyta atlikėjų pasirodymus stebėti ne gyvai, o televizijos ekrane – taip, kaip konkursą stebi 180 milijonų žiūrovų visoje Europoje ir už jos ribų. Siūlymas nepriimtas. Galbūt – kitais metais? O kol kas besikeičianti komisija braukia prakaitą nuo kaktos – kartu su atrankos žiūrovais jai reikia nuspręsti, kuris atlikėjas labiausiai vertas atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje”. 

Sudėjus Lietuvos ir užsienio komisijų balsus, aiškėja trys lyderiai – Monika Linkytė, Vaidas Baumila ir Edgaras Lubys. Žiūrovams toks komisijos pasirinkimas ne visada atrodo teisingas – trečiajame koncerte daugiausia gerbėjų balsų surinko dainininkė Liepa Mondeikaitė. Tuo tarpu abi komisijos balų jai gailėjo. Tą vakarą komisijų narius sužavėjo Monika Linkytė. 

Ar galima teigti, kad užsienio komisija mūsų nacionalinėje atrankoje į „Euroviziją” balsuoja teisingiausiai? Ir ne tik dėl to, kad pasirodymus žiūri televizoriaus ekrane – jie Lietuvoje negyvena, nepažįsta mūsų muzikos pasaulio atstovų, neturi simpatijų ir vertina tik tai, ką girdi ir mato savo akimis. Lygiai taip, kaip visa Europa! 

Olandas, tarptautinės komisijos narys lietuviškoje atrankoje Rene Romkes  pabrėžia, kad „Eurovizija” pirmiausia yra televizinis šou. „Pats daugybę kartų mačiau „Eurovizijos” pasirodymus gyvai, – sako Rene, – vėliau, dar kartą pažiūrėjęs juos per televizorių visada nustembu – jie kardinaliai skiriasi.” Jis užtikrintai sako: stebint atlikėją televizoriaus ekrane yra daug lengviau išgirsti jo vokalines klaidas. 

Vienas iš nacionalinės atrankos į „Euroviziją” prodiuserių Dominykas Kubilius įsitikinęs: „Lietuviškos komisijos nariai, to visai gal ir nenorėdami, yra atlaidūs. Išgirdę prastesnį pasirodymą mintyse dėlioja: juk aš jį žinau, jis gali geriau! Kitą kartą ir bus geriau! Užsieniečiai tuo tarpu neatleidžia – nusidainavo kartą, nusidainuos ir kitą. Asmeniškumų jie neturi, kaip jų neturi ir „Euroviziją“ stebintys pasaulio žiūrovai.” 

Jau rytoj, nuo 21.00 valandos, įtampa nacionalinėje atrankoje dar labiau išaugs. Iškris du dalyviai ir net trys autorinės dainos. Tik per LRT televiziją!

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Neringa Šiaudikytė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Neringa Šiaudikytė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius