Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„InCulto“ skirtus kaltinimus A.Giržadas vadina euroviziniais zuikučių žaidimais

Neseniai žiniasklaidos priemonėms buvo išplatintas vienas laiškas, kuriame Lietuvos atstovų „Eurovizijoje“ grupės „InCulto“ dainą išnagrinėjęs skaitytojas neva rado politinį atspalvį. „Eurovizijos“ dainų konkurse draudžiami tokio pobūdžio kūriniai, tačiau Lietuvos delegacijos vadovas A.Giržadas teigė jokios politikos neįžvelgiąs.
Audrius Giržadas
Audrius Giržadas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sveiki. Neturiu nieko prieš „InCulto“ bei jų dainą „Eastern European Funk“, bet iš pirmo žvilgsnio ji nusižengia „Eurovizijos“ taisyklėms. „Eurovizijoje“ negali skambėti dainos, kurių tekstas gali suteikti politinį skambesį. Šiuo atveju ir yra taip. Pernai Gruzija buvo diskvalifikuota dėl tos pačios priežasties – politinio teksto. Pasigilinkit. Pagarbiai Nikita Moiseinka“, – buvo rašoma laiške. 

Mano nuomone, tai euroviziniai zuikučių žaidimai. Tai, kad ši daina išsiskiria iš viso „Eurovizijos“ konteksto ir savo vaizdu, ir savo tekstu, galbūt kai ką šokiruoja.

LTV vyriausiasis prodiuseris ir Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“ Audrius Giržadas puikiai girdėjo šią istoriją ir gavo jam asmeniškai adresuotą laišką su tuo pačiu tekstu. Tačiau laiško turinys A.Giržadui kelia šypseną.

„Mano nuomone, tai euroviziniai zuikučių žaidimai. Tai, kad ši daina išsiskiria iš viso „Eurovizijos“ konteksto ir savo vaizdu, ir savo tekstu, galbūt kai ką šokiruoja. „Eurovizijoje“ pagaliau bus dainuojama apie ne apie meilę ar „lover under cover“. Kiek teko girdėti, šiemet dauguma konkurso dainų – lyriškos, graudžios baladės, taigi mūsų daina išsiskirs viskuo“, – teigė A.Giržadas.

Laiško siuntėjas dainoje įžvelgė politinę potekstę, kuri, jo manymu, slypi eilutėse „Survived the reds and 2 world wars“ („Išgyvenome raudonuosius ir du pasaulinius karus“) ir „though we are both from the EU“ („nors mes abu esame iš Europos Sąjungos).

„Eurovizijos“  taisyklėse skelbiama, kad kūriniuose draudžiama minėti politinio ar panašaus pobūdžio žodžius, sakyti tokio pobūdžio kalbas ar rodyti gestus, naudoti keiksmažodžius. Dainose taip pat draudžiamas reklaminio ar komercinio pobūdžio turinys. Už šiuos pažeidimus gresia diskvalifikacija.

Nežinau, kieno tai darbas – konkurentų ar tiesiog nepatenkintų žmonių. Gal tiesiog kas nors kompleksuoja pavadintas rytų europiečiu? Nes iš pavardės suprantu, kad tas žmogus irgi priskiriamas prie jų.

A.Giržadas teigia, kad jokios politikos „InCulto“ dainoje nėra – joje kalbama tik apie istorinius faktus.

„Šio teksto turinys yra socialinis, jokių tiesioginių užuominų į kažkokias asmenybes ar konkrečią šalį nėra. Dainoje paliečiamos tokios temos, kurios dažnai nagrinėjamos Europos Sąjungoje, taigi nematau čia nieko blogo“, – sakė Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“.

A.Giržado manymu, didelė tikimybė, jog laišką galėjo atsiųsti žmogus išgalvota pavarde ir iš specialiai šiai temai sukurtos pašto dėžutės.

„Pirmiausia išplatinama į portalus, vėliau – į laikraščius, o tik paskui išsiunčiama tiems žmonėms, į kuriuos ir reikėtų kreiptis, t. y. į „Eurovizijos“ organizatorius ir mus. Tai man primena pasimėtymą akmenimis savame darže. Nežinau, kieno tai darbas – konkurentų ar tiesiog nepatenkintų žmonių. Gal tiesiog kažkas kompleksuoja pavadintas rytų europiečiu? Nes iš pavardės suprantu, kad tas žmogus irgi priskiriamas prie jų“, – svarstė prodiuseris. 

Pateikiame „InCulto“ dainos „Eastern European Funk“ tekstą.

You’ve seen it all before
We ain’t got no taste we’re all a bore
But you should give us chance
Cause we’re just victims of circumstance
We’ve had it pretty tough
But that’s ok, we like it rough
We’ll settle the score
Survived the reds and 2 world wars
Get up and dance to our Eastern European kinda funk!
Yes Sir we are legal we are, though we are not as legal as you
No Sir we’re not equal no, though we are both from the EU
We build your homes and wash your dishes,
Keep you your hands all soft and clean
But one of these days you’ll realize Eastern Europe is in your genes
Get up and dance to our Eastern European kinda funk!

Papildyta 14:53 val. J.Didžiulio komentaru. „InCulto“ lyderis Jurgis Didžiulis teigia nesistebintis, kad viešumoje pasirodė tokio pobūdžio laiškas.

„Daug kas taip galėjo padaryti. Gal taip buvo pasielgta iš pavydo... Džiugu bent tiek, kad žmonės klausosi dainos žodžių, bet liūdna, kad visai neturi humoro jausmo. Man asmeniškai nieko keisto – kiekvienais metais po nacionalinės atrankos finalo būna tokių nusiskundimų“, – kalbėjo J.Didžiulis.

Muzikantas teigia šiuo metu laukiantis oficialaus atsakymo iš „Eurovizijos“ konkurso organizatorių ir tikisi, kad jokių priekaištų dėl dainos teksto neišgirs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius