Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monikos Marijos daina „Light On“ – kritikų taikinyje: nustebino panašumas su Samo Smitho hitu

Šeštadienį visi su nekantrumu laukė, kas po įtemptos kovos keliaus į „Eurovizijos“ dainų konkursą Izraelyje. Nors finale, susumavus komisijos bei žiūrovų balsus, pirmąją vietą iškovojo Jurijus Veklenko, dar ir šiandien netyla kalbos apie Monikos Marijos pasirodymą. Akylesni klausytojai suabejojo atlikėjos eurovizinės dainos „Light On“ originalumu ir sukūrė neva tai įrodantį palyginimą.
Monika Marija, Samas Smitas
Monika Marija, Samas Smitas / Vidmanto Balkūno, Scanpix nuotr.

Dainą „Light On“ Monika Marija oficialiai pristatė gruodžio viduryje. Kūrinys – bendras darbas su žinomais Švedijos ir Kanados prodiuseriais Rachel Suter, Martinu Wiiku ir Glenu Ericssonu. Pati pristatydama daina atlikėja sakė, kad „Light On“ atsirado po to, kai pačiai teko akis į akį susidurti su mirtimi.

Vis dėlto pirmadienio rytą 15min redakciją pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame klausiama, ar ši daina tikrai originali. Buvo suabejota, ar melodija nėra dainininko Samo Smitho kūrinio „Stay with me“ kopija.

„Informuoju, kad kažkokiu būdu į „Eurovizijos“ finalą pateko nuo Samo Smitho plagijuota daina. Jau užsienio forumuose nerimsta kalbos, kad tai griežtas nusižengimas ir teisių pažeidimas. Įdomu, ką apie tai mano ne tik lietuviai, bet ir šio projekto prodiuseriai“, – redakcijai atsiųstame laiške rašė 15min skaitytojas.

Monikos Marijos ir Samo Smitho dainų palyginimas:

VIDEO: Monika Marija - Light on VS Sam Smith - Stay with me

15min susisiekus su prodiuseriu Gediminu Jauniumi, jis patikino, kad Monikos Marijos dainos originalumu tikrai nereikėtų abejoti. Anot jo, visi panašumai yra atsitiktiniai.

„Monikos ir kompozitorių sukurta melodija yra unikali, neatkartoja jokių kitų kūrinių, bet kokie panašumai yra atsitiktiniai, nepatenkantys į plagiato rėmus. Šis kūrinys sukurtas remiantis ypač asmeniškais Monikos Marijos išgyvenimais“, – 15min komentavo G.Jaunius.

Įvertinęs sukurtą dainų palyginimą, G.Jaunius pokštavo, kad prie šio kūrinio dirbo tikras profesionalas – juk toks darbas tikriausiai pareikalavo nemažai pastangų.

„Nuo „Light On“ dainos publikavimo gruodžio viduryje iki šios dienos, šis kūrinys interneto muzikos platformose perklausytas daugiau nei milijoną kartų. Malonu, kad kažkas nepagailėjo laiko sukurti tokį dviejų itin stiprių dainų mashup’ą ir įdėjo nemažai pastangų transponuojant „Stay with me“ kūrinį, parodant, jog „Light On“ daina taip pat gali tapti pasauliniu hitu. Akivaizdu, jog prie šio kūrinio dirbo savo srities profesionalas“, – sakė G.Jaunius.

15min susisiekus su Lietuvos delegacijos vadovu „Eurovizijoje“ Audriumi Giržadu, jis neslėpė sulaukęs šios informacijos dar prieš nacionalinės atrankos finalą. Vis dėlto kompetentingi muzikologai buvo vieningi – Monikos Marijos daina „Light On“ nėra plagiatas.

Monikos Marijos daina „Light On“:

VIDEO: Monika Marija - Light on

15min primena, kad panašūs kaltinimai buvo mesti ir Justės Arlauskaitės-Jazzu dainai „Apie tave“. Prieš gražiausias metų šventes kūrinį pristačiusi atlikėja sulaukė klausytojų abejonių, ar tai nėra Edo Sheerano „Perfect“ dainos kopija.

Tą kartą kompozitorius Vytautas Bikus pastebėjo, kad dainų kūrėjams vis sunkiau ir sunkiau išlikti originaliems.

„Dainų daugėja, o natų – ne. Reikia suprasti, kad turime 12 natų, tačiau ne visos jos tinka tam tikroms melodijoms, tad tam tikroms melodijoms naudojamos tos pačios natos. Tikrai nėra taip, kad kas nors sėdi ir specialiai plagijuoja“, – 15min teigė Vytautas.

V.Bikus sakė, kad visi kompozitoriai klauso muzikos ir jos fragmentai vienaip ar kitaip užstringa galvoje. Vytautas kūrybinio proceso metu savo darbą duodą paklausyti kitiems – kad jie pasakytų, ar, jų nuomone, darbas nieko neprimena.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min studijoje Jurijus Veklenko prakalbo apie ukrainietiškas šaknis ir atskleidė slaptą talentą

TAIP PAT SKAITYKITE: E.Jennings ir J.Didžiulis siūlo viešinti „Eurovizijos“ komisijos balsavimą: „Norisi skaidrumo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius