-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo pirmasis „Eurovizijos“ finalo ketvertas: lyderė – Monika Marija, E.Lubiui patekti nepavyko

Viena ilgiausių nacionalinių „Eurovizijos“ atrankų Europoje artėja link pabaigos – šeštadienio vakarą televizijos eterį išvydo penktoji laida – pirmasis atrankos pusfinalis. Čia pasirodė 12 atlikėjų ir grupių – jie kovojo vos dėl keturių kelialapių į vasario pabaigoje vyksiantį atrankos finalą.
Cheri, Monika Marija, Egdaras Lubys, Justina Budaitė-Juna, Tomas Sinickis
Cheri, Monika Marija, Egdaras Lubys, Justina Budaitė-Juna, Tomas Sinickis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmajame pusfinalyje pasirodė ir dėl komisijos bei žiūrovų simpatijų kovojo: grupė „Twosome“, Emilija Gogolytė, Migloko, Jurgis Brūzga, Cheri, grupė „Glossarium“, Justina Budaitė-Juna, Lukas Bartaška, grupė „Saulės kliošas“, duetas „Henry&Tommy Modric“, Edgaras Lubys, Monika Marija.

Pirmojo „Eurovizijos“ atrankos pusfinalio dalyvius vertino penki komisijos nariai: muzikantas Arnoldas Lukošius, kompozitorius, Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA narys Vytautas Bikus, dainininkė, LATGA narė Julija Ritčik, didžėjus Jonas Nainys ir muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Susumavus komisijos ir žiūrovų rezultatus paaiškėjo, kad iš pirmojo pusfinalio į finalą keliaus: Monika Marija („Light On“), Jurgis Brūzga, „Henry&Tommy Modric“ ir Justina Budaitė-Juna.

Šeštadienio vakarą įtampos ir aistrų išties netrūko. Ir nors tiek komisija, tiek žiūrovai pirmą vietą skyrė Monikai Marijai, dėl daugelio kitų atlikėjų nuomonės nesutapo.

Pavyzdžiui, komisijos nuomone atlikėjas Lukas Bartaška atsidūrė kone lentelės apačioje, tuo tarpu žiūrovai jam skyrė aukštą vietą. Nuomonės nesutapo ir dėl Emilijos Gogolytės – iš komisijos narių pelniusi vos vieną balą, žiūrovų dėka ji užėmė antrą lentelę.

Po visų pasirodymų dalyvius komisijos nariai įvertino ir išrikiavo taip:

1. Monika Marija – 12 balų

2. Jurgis Brūzga – 10 balų

3. Justina Budaitė-Juna – 10 balų

4. Migloko – 7 balai

5. „Henry&Tommy Modric“ – 7 balai

6. „Saulės kliošas“ – 5 balai

7. Cheri – „Again“ – 4 balai

8. Edgaras Lubys – 4 balai

9. Lukas Bartaška – 2 balai

10. Emilija Gogolytė – 1 balas

11. „Glossarium“ – 0 balų

12. „Twosome“ – 0 balų

Po visų pasirodymų žiūrovai dalyvius įvertino taip:

1. Monika Marija – 12

2. Emilija Gogolytė – 10

3. Lukas Bartaška – 8

4. „Henry&Tommy Modric“ – 7

5. Edgaras Lubys – 6

6. Jurgis Brūzga – 5

7. Justina Budaitė-Juna – 4

8. Migloko – 3

9. „Saulės kliošas“ – 2

10. „Glosarium“ – 1

11. Cheri – 0

12. „Twosome“ – 0

Bendra lentelė atrodo taip:

1. Monika Marija – 12

2. Jurgis Brūzga -10

3. Justina Budaitė-Juna – 8

4. „Henry&Tommy Modric“ – 7

5. Emilija Gogolytė – 6 balai

6. Migloko – 5 balai

7. Edgaras Lubys – 4 balai

8. Lukas Bartaška – 3 balai

9. „Saulės kliošas“ – 2 balai

10. Cheri – 1 balas

11. „Twosome“ – 0 balų

12. „Glossarium“ – 0 balų

Pirmoji į sceną žengė jauniausia vakaro dalyvė Emilija Gogolytė. Ji pristatė kūrinį „Riddle“. Atlikėja buvo pasipuošusi juoda, plunksnomis padabinta suknele, pasirodymo metu atlikėja žaidė su scenoje stovinčių veidrodžių atspindžiais.

„Man patiko, kad Emilija atidarė šou. Klausydamas šios dainos įsivaizduoju, kad sėdžiu kažkokiame bare Čikagoje, praėjusio amžiaus pradžioje ir prieš mane dainuoja to laikmečio mergina. Viskas labai skoninga, tai pirmasis pasirodymas, bet tai puikiai tiko laidos atidarymui“, – komentavo V.Bikus.

„Šokėjai turėjo atlikti daugiau judesių, tai buvo toks saugus variantas. Linkiu labiau pasitikėti savimi ir sudėti ryškesnius akcentus“, – sakė A.Lukošius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos

Antrasis scenoje pasirodė lyriškiausias ir ironiškiausias atrankos duetas „Henry&Tommy Modric“. Šio projekto tėvas – atlikėjas Tomas Sinickis, jis ir parašė kūrinį „Neverpart“, atliko jį ne vienas, su bosistu Henriku Piktuižiu. Vyrai scenoje jautėsi labai užtikrintai, ryškių pokyčių pasirodyme nebuvo, tiesa, vietomis atlikėjai šiek tiek „traukė per šoną“.

„Jūs išsiskiriate iš visos minios dalyvių. Pas mus muzikos scenoje trūksta sveikos ironijos, Tomui ir Henrikui to tikrai netrūksta. Aš nenustebsiu, jei ši daina keliaus į kitą etapą, ji to verta“, – teigė R.Zilnys.

„Daina labai įdomi ir jos tema taip pat. Jie kaip krepšininkai neblogai dainuoja, bet čia tikrai humoro dalis geresnė. Pasirodymas nėra nušlifuotas iki galo, nežinau ar jį supras didžiojoje „Eurovizijoje“. Aš esu už tai, kad jie žengtų į kitą etapą“, – sakė A. Lukošius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos

Pozityvioji grupė „Saulės kliošas“ trečiuoju numeriu atliko dainą lietuvių kalba „Laiko mašina“. Pasirodymas, kaip ir pirmąjį kartą, išsiskyrė futuristiniais elementais. Pagrindinei vokalistei Justei Starinskaitei už nugaros stovėjo dvi šalmais pasipuošusios pritariančiosios vokalistės. J.Starinskaitė šį kartą nuo galvos iki kojų buvo balta – vilkėjo baltos spalvos kostiumą ir tokios pačios spalvos batus.

„Justė – visada žavinga, labai smagu, kad ji dainuoja lietuvių kalba. Ar tai tinka „Eurovizijai“? Galiausiai supratau, kad niekas nežino atsakymo, mes tiesiog turime bandyti“, – kalbėjo J.Ritčik.

„Justės balsas nukelia į kitą planetą, tu privalai koncertuoti ne tik mums, lietuviams, bet ir visai Europai. Žiūrovai – susivienykime ir išrinkime geriausią atlikėją. Raginu jus balsuoti už Justę“, – sakė J.Nainys.

„Man nuoširdžiai gaila, kad daina lietuvių kalba, nežinau ar ją išgirs „Eurovizijoje“. Manau, kad šiuo atveju būtų geriau, jog ji skambėtų angliškai. Daina – radijinė, jei ji būtų anglų kalba, žmonės geriau suprastų kūrinio idėją“, – komentavo V.Bikus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Saulės kliošas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Saulės kliošas“

Ketvirtasis pasirodymo numeris pusfinalyje atiteko Edgarui Lubiui. Jis kadaise buvo labai netoli iki laimėjimo – 2004-aisiais liko antras. Pasirodymo vaizdas nuo pirmojo etapo nepakito – 80-ųjų grupės „Muse“ stiliaus dainą „To the sky“ jis atliko su grupe: būgnininku, gitaristu ir klavišininku. Tiesa, Edgaras pakeitė kostiumą – pusfinalyje pasirodė su mėlynos spalvos džinsiniu švarku.

„Jūs turite labai daug muzikinės patirties. Klausant muzikos, aš užduodu sau klausimą, kokiu laikmečiu ji sukurta. Šis kūrinys man primena „Coldplay“ „A Sky Full of Stars“, bet manau, kad reikėtų keleto pakeitimų. Jei sugalvosite, kad reikia pagalbos – žinote kur kreiptis“, – juokaudamas kalbėjo J.Nainys.

„Tokie kūriniai turi savo klausytoją. Ar tokia daina galėtų laimėti Izraelyje – nežinau. Vieną dalyką keisčiau – reikia kažką daryti su sceniniu įvaizdžiu, reikia ryškesnio akcento, nes tik tada į jus dėmesį atkreips žiūrovai“, – kalbėjo R.Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Lubys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Lubys

Skustagalviai vyrukai „Glossarium“ šeštadienį pasirodė penktieji. Sunkiojo roko kūrinį atlikusi grupė Didžiojoje studijoje ir vėl „nunešė“ stogą. Ryškių pokyčių pasirodyme po pirmojo etapo nebuvo.

„Pirmą kartą skyriau maksimalų balų skaičių šiai grupei, bet dabar jau kitas etapas ir mano vertinimas bus kitoks. Tokioms grupėms „Eurovizijoje“ dažniausiai nesiseka. Netikiu, kad pati grupė nori ten važiuoti, jų tikslas, kad juos pastebėtų. Noriu pasidžiaugti, kad žiūrovai gali išgirsti daug ir įvairios muzikos, bet tiesiog nemanau, kad tokia muzika turėtų važiuoti į Izraelį“, – sakė V.Bikus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Glossarium“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Glossarium“

Šeštoji į sceną žengė atlikėja Migloko, išsiskirianti savo gebėjimu jungti visus muzikos stilius ir nebijojimu eksperimentuoti. Ausinėmis galvą papuošusi atlikėja scenoje pasirodė basa ir dovanojo dainą „Rožės“. Ji pakerėjo visą salės publiką – pasirodymo akcentu tapo kūrinio viduryje iš studijos lubų pasipylęs sniegas. Jis scenoje sukūrė stebuklingą atmosferą.

„Buvau kažkokiame transe. Labai smagu, kai atlikėjas užburia. Pernai tai buvo Ieva, šiemet – Migloko. Nežinau ar ši daina tiks „Eurovizijai“, bet mane užbūrė“, – sakė V.Bikus.

„Aš žiūrėjau į sniegą ir prisiminiau Loreen pasirodymą „Eurovizijoje“ Azerbaidžane. Ji tada užsikosėjo nuo sniego per pasirodymą, bet tai neatsiliepė rezultatams – ji laimėjo. Migloko – esate šios atrankos puošmena, jūs tikrai mus visus užbūrėte“ , – teigė R.Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Migloko
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Migloko

Septintieji scenon žengė „Twosome“. „1000“ – toks grupės eurovizinio kūrinio pavadinimas. Scenoje jie pasirodė šešiese, visi pasipuošę klasikiniais juodais kostiumais ir suknelėmis. Pasirodyme netrūko energingų judesių, nešvarių natų ir nesuprantamų žodžių – taip būtų galima trumpai apibūdinti šios grupės pasirodymą.

„Kiekvienas žmogus, kuris balsuoja, priims sprendimą sau – čia yra arba labai gerai, arba blogai. Šį vakarą yra dvi grupės, kurios eina su pokštais. Man Modričių pokštas buvo subtilesnis. Iš pasirodymo man labiausiai įstrigo žali kroksai“, – komentavo R.Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Twosome”
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Twosome”

Aštuntasis pusfinalyje pasirodė Lukas Bartaška. Žemu, stirpiu vokalu išsiskiriantis vaikinas atliko savo paties parašytą džiazo stilistikos persmelktą dainą „River of hope“. Antrasis vaikino pasirodymas atrankoje buvo daug užtikrintesnis. Šiek tiek keitėsi ir pats pasirodymas: scenoje atsirado penki masyvūs prožektoriai, atlikėjas dėvėjo ir kitokį kostiumą.

„Man labai patiko tembras, patiko ir scenos užpildymas. Bet man nepatiko daina, ji visiškai netinka „Eurovizijoje“. Tembrą turite puikų, visi jus dėl to atpažįsta, bet daina – ne. Jums reikia gero kūrinio“, – dainą kritikavo V.Bikus.

„Noriu padėkoti už pasirodymą. Visiems reikia pagalvoti apie žinutę – aš jaučiau tavožmogišką bendrumą. Jei būčiau restorane ir girdėčiau tave dainuojant, man būtų labai malonu. Aš tave palaikau ir linkiu sėkmės“, – sakė J.Nainys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Bartaška
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Bartaška

Vakaro sceną ryškiomis spalvomis ir vokalu nuspalvino ir 2014 metų „Lietuvos Balso“ nugalėtoja Justina Budaitė-Juna. Devintuoju numeriu ji atliko Donato Montvydo kūrinį „Strength of a woman“. Pasirodymas buvo visiškai kitoks, nei pirmajame etape, kompaniją scenoje palaikė keturi šokėjai, keitėsi ir atlikėjos įvaizdis. Iš sportiniu kostiumu pasipuošusios mergaičiukės, Justina tapo rožine pantera.

„Labai gaila, kad į finalą keliaus tik keturios dainos. Junos daina yra tikrai tame sąraše. Pasikeitęs tavo pasirodymas buvo daug geresnis, nei tas, kurį matėme anksčiau. Labai tikiuosi, kad viskas bus gerai“ , – atlikėją gyrė R.Zilnys.

„Scenoje Juna jaučiausi puikiai, turi labai stiprų balsą, bet ne tik jį, ji pati labai stipri. Tikiuosi, kad ši daina bus finale“ , – teigė J.Ritčik.

„Jūs tikite šia daina, ji skirta jums, jūs ją išpildote šimtu procentų“ , – sakė V.Bikus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justina Budaitė-Juna
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justina Budaitė-Juna

Dešimtoji – Monika Marija – ji vienintelė atlikėja šiais metais atrankoje dalyvaujanti su dviem kūriniais. Abu jie pateko į tolimesnį etapą. Pirmajame pusfinalyje ji pasirodė su kūriniu „Light On“. Pasirodymas scenoje gerokai skyrėsi nuo to, kai dainą ji pristatė pirmą kartą. Scenoje atsirado ne tik keturi LED ekranai, bet ir keturi pritariantieji vokalistai.

„Bravo! Lietuviškos popmuzikos kontekste Monika Marija yra mano favoritė. Man neatsibosta į ją žiūrėti, daina pateikta labai gerai, viskas išpildyta. Labai smagu, kad Monika yra ir viena iš kūrinio autorių“, – kalbėjo J.Ritčik.

„Tu atkreipei dėmesį į visus tau išsakytus komentarus. Pastebėjau, kad sulauki ir daug užsieniečių dėmesio, tai labai svarbu“ , – atlikėją gyrė J.Nainys.

„Finale ši daina bus, ją vertinčiau iš didžiosios „Eurovizijos“ pozicijos. Kūrinys švediškas, bet ne iš blogosios pusės, atlikėja yra švediško lygio. Tai būtų saugus ėjimas, pasirodymas mūsų nenuviltų“, – pasirodymą komentavo A.Lukošius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija

Jurgis Brūzga kūrinį „CTRL ALT DELETE“ atliko vienuoliktasis. Raudonos spalvos kostiumu pasipuošęs atlikėjas atliko visus namų darbus – pasirodymas buvo pilnai užbaigtas. Jurgis daug šoko, nuolat judėjo kartu su ant specialių ratukų pastatyta sofa. Jam kompaniją scenoje palaikė trys idealiai šokių žingsnelius atliekantys, juodai pasipuošę šokėjai.

„Jurgiui atrankoje yra sunkiausia, pernai jis buvo antras, jam trūko labai nedaug. Tą žingsnį nuo antros iki pirmos vietos daug sunkiau padaryti, nei atėjus į konkursą visiškai naujam žmogui, nieko neužėmusiam. Dainos aranžuotė man patiko, pasirodymui labai padėjo šokėjai. Per televizijos ekranus labai gerai viskas atrodė, be šios dainos neįsivaizduoju finalo“, – atlikėją gyrė V.Bikus.

„Labai švediškas pasirodymas, bet labai įdomu, kad viską padarė lietuviai, tai labai smagu. Anksčiau tokie numeriai „Eurovizijos“ scenoje ėjo labai gerai, bet pernai švedui su iščiustytu pasirodymu – nepavyko, tad čia yra šiek tiek baimės“, – sakė R.Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Brūzga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Brūzga

Paskutinioji – dvyliktoji į pirmojo „Eurovizijos“ atrankos pusfinalio sceną žengė Cheri. Kūrinį „Again“ atlikėja pradėjo sėdėdama ant kėdės apšviesta blankios šviesos, ekranuose rožinėmis raidėmis švietė jos vardas. Pagrindinis pokytis įvyko atlikėjos stiliuje – Cheri veidą papuošė akiniai nuo saulės, o pečius – netikras, baltos spalvos kailis.

„Viktorija, noriu padėkoti jums. Man visada gera klausyti tokio stiliaus muzikos. Tikiuosi, kad tave įvertins ne tik komisija, bet ir žiūrovai“, – sakė J.Ritčik.

„Cheri – ryškiausias šios atrankos atradimas. Ji – labai stipri. Nesakau, kad šiandien viskas buvo idealu, atlikimas, mano nuomone, buvo geresnis pirmame etape. Nežinau, ar jums vieta Tel Avive, bet noriu jūsų klausyti kaip galima dažniau“, – komentavo R.Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Cheri
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Cheri

Kol vyko balsavimas į „Eurovizijos“ atrankos sceną sugrįžo ir dvi ankstesnių metų dalyvės – vienai jų teko išbandyti ir didžiosios „Eurovizijos“ sceną.

2015-ųjų Austrijos sostinėje vykusios „Eurovizijos“ dalyvė, neseniai sėkmingą koncertinį turą su Londono gospelo choru po Lietuvą surengusi Monika Linkytė žiūrovams padovanojo praėjusiais metais hitu tapusį kūrinį „Ant pasaulio krašto“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Linkytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Linkytė

Dar vieną kūrinį padovanojo atlikėja Paula – ji šiais metais atrankoje nedalyvauja, pusfinalyje pristatė naują kūrinį „Body Talk“.

Lietuvos nacionalinės atrankos finalas – vasario 23-ąją. 64-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks gegužės 14-18 dienomis Izraelyje, Tel Avive.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius