Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialiai 15min.lt tiesiai iš Azerbaidžano: lietuvės pasakojimas apie šalies pasiruošimą „Eurovizijos“ konkursui: milžiniškos investicijos, drastiški valdžios veiksmai ir iš Londono atgabenti taksi automobiliai

Jau dvylika metų Azerbaidžano sostinėje Baku gyvenanti azerbaidžanietiškų šaknų turinti Laura Hamidova noriai sutiko papasakoti, kaip ši šalis ruošiasi pirmąkart šalyje vyksiančiam „Eurovizijos“ konkursui. Milžiniškos investicijos, nesiliaujančios kalbos apie konkursą, drastiški valdžios veiksmai ir specialiai iš Londono atgabenti taksi automobiliai – tai tik maža dalis to, kas šiuo metu vyksta Azerbaidžane.
Azerbaidžano vėliava
Azerbaidžanas intensyviai ruošiasi „Eurovizijos“ konkursui / „Scanpix“ nuotr.

Anot L.Hamidovos, „Eurovizijos“ konkurso, kurį Azerbaidžanas laiko tikru pasididžiavimu, vietiniai gyventojai laukia su nekantrumu, tačiau dalis visuomenės baiminasi, jog renginys gali sukelti nemenkų nepatogumų. „Pastaruoju metu visuomenėje aktyviai diskutuojama „Eurovizijos“ tema. Konkursas vertinamas įvairiai – vieni į jį žvelgia pozityviai, kiti ryžtasi kritikuoti. Didžioji dalis žmonių į konkursą žiūri itin entuziastingai ir jo be galo laukia, nes tai – šalies pasididžiavimas. Kas galėjo pagalvoti, kad vos po kelerių metų dalyvavimo „Eurovizijoje“ šis konkursas bus organizuojamas Baku mieste. Dar nuo sovietmečio prie gausybės turistų pripratę azerbaidžaniečiai bus itin svetingi visiems atvykėliams, pasiryžusiems stebėti „Euroviziją“ gyvai. Kita vertus, mažiau pozityviai nusiteikę gyventojai jaudinasi, kad nepavyks išvengti eismo spūsčių. Žmonės mano, kad Baku savivaldybė nepajėgs susitvarkyti su milžinišku transporto priemonių antplūdžiu, ir tikisi, kad dienos, per kurias vyks „Eurovizija“, bus paskelbtos išeiginėmis“, – specialiai 15min.lt pasakoja L.Hamidova.

Didelės investicijos

Anot jos, Azerbaidžano valdžia itin daug investuoja į konkursą, kad jo dalyviai ir turistai būtų visapusiškai aprūpinti. „Tam, kad Baku svečiai jaustųsi kuo geriau ir patogiau, remontuojami keliai ir tiltai, statomi viešbučiai, specialiai iš Londono atvežti taksi automobiliai, vadinami „London Cab“, visapusiškai gražinamas miestas. Azerbaidžanas yra besivystanti šalis, čia daug kas keičiama, tvarkoma. Šalies valdžia siekia, jog kiekvienas atvykėlis namo parsivežtų pačius gražiausius prisiminimus tiek apie „Eurovizijos“ konkursą, tiek apie patį Azerbaidžaną“, – teigia L.Hamidova.

Kiek tiksliai Azerbaidžanui kainuos „Eurovizijos“ konkursas, L.Hamidova nė nesiryžta spėlioti.

eurovision.tv nuotr./Specialiai „Eurovizijos“ konkursui statoma „Crystal“ arena
eurovision.tv nuotr./Specialiai „Eurovizijos“ konkursui statoma „Crystal“ arena

„Tokie renginiai atsieina brangiai, o žinant azerbaidžaniečių mentalitetą ir dosnumą, manau, bus išleista daugiau lėšų nei kitose Europos valstybėse. Didžiausias „Eurovizijos“ rėmėjas yra telekomunikacijų kompanija „Azarcell“ – ji reklamuoja renginį, taip pat skelbia akcijas vietiniams pokalbiams konkurso proga“, – pasakoja Azerbaidžano lietuvė.

Iškeldina gyventojus

Prieš kelias savaites pasklido kalbos, kad „Crystal“ arenos, kurioje numatomas šių metų konkursas, statybos laikinai sustabdytos, tą lėmė prastos oro sąlygos. Ilgainiui imta nuogąstauti, jog arena gali nebūti pastatyta laiku. Tačiau L.Hamidova tokias kalbas skuba paneigti. „Kiek man teko girdėti, „Crystal“ arenos statybos vyksta pagal planą, yra sudarytas labai griežtas tvarkaraštis. Manau, darbai bus pabaigti laiku, juolab kad juos vykdo viena iš Vokietijos statybų kompanijų. Žinant vokiečių punktualumą, nekyla abejonių, kad viskas bus atlikta kokybiškai ir laiku. Tačiau jei arena nebūtų pastatyta numatytu laiku, jos alternatyva gali tapti Tofiko Behramo vardu pavadintas stadionas, kuriame telpa per 40 tūkst. žmonių“, – pasakoja moteris.

eurovision.tv nuotr./„Crystal“ arenos statybų darbai
eurovision.tv nuotr./„Crystal“ arenos statybų darbai

Anot jos, „Eurovizijos“ svečius pamalonins unikali aplinka, kurią tobulinant nukentėjo vietiniai gyventojai. „Crystal“ arena statoma išties puikioje vietoje – netoli jūros ir greta Nacionalinės vėliavos aikštės. Dalis žmonių, gyvenančių arenos apylinkėse, buvo iškeldinti, tačiau visiems atlyginta žala atsižvelgiant pagal jų būsto dydį. Žinoma, tai sukėlė visuomenės nepasitenkinimą ir jis yra suprantamas, nes nors išmokėtos sumos ir yra didelės, jų nepakanka norint įsigyti būstą tame pačiame rajone“, – pasakoja L.Hamidova.

Imasi visų saugumo priemonių

Dalis šalių, sužinojusios, jog „Eurovizijos“ konkursas bus rengiamas Azerbaidžano sostinėje Baku, jame dalyvauti atsisakė. Tokį jų sprendimą neva nulėmė „Azerbaidžano nesugebėjimas užtikrinti dalyvių saugumo“. Bene skandalingiausiai nuskambėjo Azerbaidžano konfliktas su Armėnija. „Kalbant apie saugumą verta paminėti, jog Vokietijos kompanija, statanti „Crystal“ areną, tikina, jog evakuacijos procesas iš pastato užtruktų vos dvi minutes, tad manau, dėl to jaudintis neverta. „Eurovizijoje“ atsisakius dalyvauti Armėnija savo sprendimą motyvavo neužtikrintu saugumu konkurse. Manau, priežastis yra kita, ir ji suprantama – po Karabacho konflikto jų dalyvavimas konkurse būtų itin problemiškas. Azerbaidžanas toleruoja visus ir viską, kas neteršia jų garbės. Manau, bet koks atsisakymas dalyvauti konkurse yra ne Azerbaidžano, o atsisakiusių šalių atsakomybė. Kaip sakoma, mūsų pareiga yra pasiūlyti, o kitų – sutikti arba atsisakyti“, – komentuoja pašnekovė.

Prakalbusi apie Azerbaidžano atstovę konkurse, L.Hamidova negalili pagyrų šiai dainininkei. „Sabina Babayeva tikrai nuostabiai dainuoja, yra apdovanota ypatingu balsu“, – šypsosi moteris.

Pati L.Hamidova palankiai atsiliepia apie šalyje rengiamą konkursą ir noriai ragina į Azerbaidžaną užsukti kiekvieną norintį. „Eurovizija“ tapo nuostabia galimybe Europai susipažinti su Azerbaidžanu, jo tradicijomis, kultūra, Kaukazo dvasia ir nuostabia gamta. Tikiu, kad turistams čia patiks, juolab kad konkurso proga čia bus atidaryti net keli dideli viešbučiai prie pat Kaspijos jūros“, – pasakoja ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius