Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kadro dirbantys žmonės atskleidė, nuo ko tenka atkalbėti atlikėjus: „Eurovizija“ – derybų menas

„Žiūrime, ar atlikėjų prašymai prasmingi, įgyvendinami, o jeigu ne – norus kartais tenka ir atšaukti“, – portalui LRT.lt sako vienas nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos operatorių Vaidas Užkuraitis. Jam antrina ir kiti konkurse už kadro dirbantys kolegos – pasak vykdančiosios prodiuserės Rūtos Lukoševičiūtės-Daudienės, pasiruošimas „Eurovizijai“ užtrunka ilgai, o kai kurie atlikėjai atrankoje pasiryžta dalyvauti net neturėdami dainos.
Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos
Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos akimirkos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Eurovizijos“ operatoriui V.Užkuraičiui tenka atsakinga užduotis – per atlikėjų pasirodymus jis ant scenos lipa nešinas bene 30 kilogramų sveriančia „Steadicam“ filmavimo kamera. Filmuojant, sako jis, svarbus kiekvienas judesys.

„Aš ant scenos per renginį turbūt būnu daugiau nei atlikėjai, nes su kiekvienu atlikėju ant scenos užbėgu ne po vieną kartą, o jie – tik vieną“, – sako V.Užkuraitis.

Lrt.lt stop kadras/V. Užkuraitis
Lrt.lt stop kadras/V. Užkuraitis

Jis tikina, kad sprendimus dėl filmavimo visa komanda priima bendrai, o kartais atlikėjus nuo netikslingų sprendimų tenka atkalbėti: „Būna įvairiai – dažniausiai žiūrime, kur tikslingiausias koks kameros panaudojimas. Tai dažniausiai sprendžiame su režisieriumi, bet būna, kad savo norus išsako ir atlikėjai. Žinoma, žiūrime, ar tai prasminga, įgyvendinama, o jeigu ne – norus kartais tenka ir atšaukti.“

Prodiuserė: „Eurovizija“ – derybų menas

Nors televizijos žiūrovai mato tik galutinį rezultatą, R.Lukoševičiūtė-Daudienė teigia, kad iki prasidedant „Eurovizijos“ atrankos filmavimams vyksta intensyvūs pasiruošimo darbai. Jai tenka nelengva užduotis – koordinuoti atlikėjus.

„Pats pasiruošimas užtrunka ilgai, nes vien dainų surinkimas ir parinkimas yra ilgas procesas. Pirmiausia reikia surinkti dainų duomenų bazę – tų, kurias gauna Lietuvos televizija. Tuomet reikia sužiūrėti atlikėjus, kurie į konkursą ateina be dainų – kokia stilistika jiems tiktų. Atrenku dainas, siunčiu jas atlikėjams ir jie renkasi, o vėliau vėl rašau užsienio dainų kūrėjams, kurie patikrina, ar dainos dar laisvos, nes jas siūlo visoms šalims, dalyvaujančioms „Eurovizijoje“, – sako vykdančioji prodiuserė.

„Visko būna. Atlikėjai sako, nespėjome pasiruošti, dėkite mus į paskutinį filmavimą. O jame juk gali būti visi patys geriausi. Tenka atlikėjus įkalbinėti. „Eurovizija“ man – derybų menas“, – šypsosi R.Lukoševičiūtė-Daudienė.

Lrt.lt stop kadras/R. Lukoševičiūtė-Daudienė
Lrt.lt stop kadras/R. Lukoševičiūtė-Daudienė

Grimerių komanda: tenka įtikinti, kad pasirinktas makiažas netinkamas

Pirmosios „Eurovizijos“ atrankos filmavimo užkulisiuose dirbo didelė grimo meistrų komanda. Vizažo meistrai Aistė, Lina, Agnė ir Karolis sako, kad televizinis ir įprastas makiažai – labai skirtingi, todėl jų negali atlikti bet kas.

„Televizinis grimas yra stipresnis. Skiriasi dienos ir filmavimo aikštelės apšvietimas, todėl skiriasi ir grimas. Kai lempos ryškesnės, makiažas irgi turi būti ryškesnis“, – darbo subtilybėmis dalinasi Aistė.

Jos kolegė Agnė tvirtina, kad „Eurovizijos“ atlikėjai ne visuomet gali patys pasirinkti sceninį grimą – jų pasirikimas gali būti netinkamas: „Aišku, kiekvienam žmogui tinka savitas grimas ir jei jam kažkas netinka, būtinai turime pasakyti.“

„Jei atlikėjas nori tam tikro grimo, kartais būna sunku įtikinti, kad kažkas gali netikti, kad tam tikrame apšvietime jo pasirinktas įvaizdis gali atrodyti kaip mėlynė ar pabalę paakiai“, – priduria Aistė.

Garso režisierius: už kadro su garsu dirba didelė komanda

Garsas – vienas svarbiausių muzikinio konkurso elementų. „Eurovizijos“ atrankos garso režisierius Mantas Vaciekiūtis pasakoja, kad su garsu šiame projekte dirba gausus būrys profesionalų.

„Mūsų nemažai – aš šį kartą esu įgarsinime, bet užkulisiuose yra ir scenos žmonių, kurie rūpinasi atlikėjų ausinėmis, kad jie girdėtų muziką ir save. Taip pat yra transliacijos garso režisierius, taigi mūsų komanda didelė, susideda iš trijų segmentų“, – sako jis.

Iki prasidedant filmavimui „Eurovizijos“ dalyviai repetuoja visą dieną – taip užtikrinama kuo geresnė garso kokybė. „Gauname atlikėjų pageidavimus – jie mums parašo apie kažkokių efektų naudojimą, bet juos kuria ne visi. Repetuojame tą pačią dieną, o kai bus tiesioginis eteris, repetuosime dieną ar net dvi prieš jį“, – tikina M.Vaiciekiūtis.

Lrt.lt stop kadras/M.Vaiciekiūtis
Lrt.lt stop kadras/M.Vaiciekiūtis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius