-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min.lt konferencijoje – Andrius Mamontovas (nuotraukos, video)

15min.lt aplankė Gatvės muzikos dienos, kuri vyks jau šį šeštadienį, gegužės 2 d., krikštatėvis Andrius Mamontovas. Muzikos grandas sutiko atsakyti į skaitytojų klausimus.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kuo planuojate nustebinti šiais metais? Juk buvo keli įžanginiai renginiai pernai ir užpernai, o dabar – svarbiausias, pagrindinis. (Simas)

Nesakyčiau, kad tai pagrindinis renginys. Tai trečiasis renginys. Tai ne TV serialas, nebuvo jokios įžanginės serijos. Pirmoji gatvės muzikos diena vyko taip, kaip ir toliau planuojama daryti. Tikiu, kad kitais metais ši šventė gyvuos, kol žmonių entuziazmas bus gyvas.

Ar turite organizacinių problemų? Prisimenu, kad prieš kelerius metus Gatvės muzikos diena prasidėjo valanda vėliau. (Gražina)

Čia nėra konkretaus pradžios laiko. Pasvarstėme, kad nuo 8 valandos ryto groti nelogiška. Kviečiame visus groti nuo 13 valandos. Manau, kad organizacinių problemų bus kitais metais, kai nebus finansavimo ir jo reikės ieškoti. Norėčiau tikėti, kad Vilniaus miesto savivaldybė palaikys mus ir toliau, kaip buvo iki šiol. Kol bus gyvas entuziazmas, problemas bus galima išsspręsti.

Sveiki, ruošiuosi dalyvauti Gatvės muzikos dienoje, bet turiu vieną klausimą. Kai kurie mano draugai teigia, jog reikia iš anksto užsisakyti vietą ir tai kainuoja. Norėčiau sužinoti, kaip tai padaryti ir kokia būtų kaina. Ačiū. (Deividas)

Tai nekainuoja. Gatvės muzikos diena yra nekomencinis renginys. Dalyviams reikia registruotis gatvesmuzika.lt. Čia galima pasižymėti, kurioje vietoje ir kelintą valandą galima groti.

Mes važiuosime iš kito miesto, todėl labai svarbu sužinoti, nuo kada paprastai gatvės muzikantai pradeda groti ir ar galima tą dieną groti ilgiau nei leidžiama? (Karolis)

Kaip ir sakiau, nuo 12–13 valandos. Galite iš tiesų ir anksčiau, jei niekam netrukdysite. Paprastai pagal taisykles 10 valandą miestas pagal įstatymą eina miegoti, po 22 valandos gatvėse triukšmauti negalima. Gerbiame įstatymus ir raginame šventės dalyvius juos gerbti. Labai daug Vilniaus klubų kviečia pratęsti šventę, kai kuriuose klubuose netgi bus galima groti.

Kurioje vietoje norėtum savo paminklo po išėjimo Anapus? Čia rimtas klausimas, nes, manau, A.M. jo nusipelnė. (T.S.)

Aš tiek paminklą, tiek antkapį jau turiu. Mano ranka įspausta Nidoje, Žvaigždžių alėjoje. Manau, kad tai geriausias paminklas ir antkapis. Noriu, kad manęs nelaidotų, o pelenus išbarstytų Vilniuje ar prie jūros. Ten visada bus galima ateiti ir paspausti man ranką.

Ar Gatvės muzikos dienoje skirsite dėmesio muzikavimui netradiciniais instrumentais? Na, pavyzdžiui, variniais gaubliais ar akvariumais. Turiu omeny instrumentalistą Tomą Dobrovolskį ir kitus netradicinius muzikantus.  (Vladimiras)

Gatvės muzikos diena neturi apibrėžtos stilistikos. Visi muzikavimo ar muzikinio triukšmo skleidimo būdai tinka. Kuo daugiau įvairovės, tuo įdomiau. Visada įdomu matyti žmogų, kuris groja paties pasigamintu instrumentu.

O kodėl yra Gatvės muzikos diena, kodėl negali būti muzikos savaitgalių? Manau, tokių smagių renginių reikia kuo daugiau. (Karolina)

Gal kada nors taip ir bus. Pradėti reikia nuo mažų dalykų. Maniau, kad Gatvės muzikos diena bus kompaktiškesnė. Patinka, kai iš pradžių atsiranda mažas dalykas ir vėliau išauga. Man labiau aptiktų ne muzikiniai savaitgaliai, o gatvės muzikos diena visame pasaulyje. Visuomet yra kur plėstis.

Lina

Ar kada nors į Gatvės muzikos dieną atkeliaus ir užsienio, pavyzdžiui, Monmartro muzikantai?

Jau pernai buvo užsienio muzikantų. Iš Paryžiaus, Peterburgo, Budapešto ir dar kelių miestų. Juo ilgiau idėją palaikysime, tuo daugiau šansų, kad kasmet atvyks daugiau svečių iš užsienio.

Andriau, kas galėtų sutrukdyti Gatvės muzikos dienai: kiaulių gripas, blogas oras ar bloga žmonių nuotaika? (Vytas)

Variantas C.

Sveiki, kadangi pasitaikė proga pakamantinėti vieną iš mano labiausiai gerbiamų Lietuvos atlikėjų A.Mamontovą, tai sumąsčiau kai ko paklaust. Pirma – kaip manote, kas laukia ateityje Gatves muzikos dienos? (Gedvidas)

Antra – ar nenorėtumėte kitais metais ar dar kitais ne tik Vilniuje dalyvauti, bet ir, pavyzdžiui, Klaipėdoje ar Kaune?

Prognozuoti sunku. Ši šventė nėra valdžios nuleista iš viršaus, paskelbta. Ji vyksta todėl, kad žmonės joje dalyvauja. Kol žmonės joje dalyvaus, tol ji ir vyks. Kiekvieną kartą nežinai, kaip bus. Kiekviena iš tų dviejų vykusių švenčių buvo skirtinga. Prognozuoju didelį judėjimą Vilniuje. Žinau, kad vyksta Taize renginys, į kurį atvyksta daug užsienio jaunimo. Vilniuje bus labai daug žmonių. Jau dabar yra užsiregistravusių groti daugiau nei pernai ir užpernai. Praeitą savaitę jau buvo apie 300 atlikėjų ir kolektyvų, t. y. daugiau nei 1000 grojančių žmonių. Tas jaunimas iš Europos, manau, irgi prisidės. Turėsime daug atlikėjų, daug grojančių ir daug klausančių. Manau, kad ši Gatvės muzikos diena gali būti ypatinga.

VIDEO: 15min.lt konferencijoje Andrius Mamontovas

Apytiskliais skaičiavimais, paskaičiuota, kad visoje Lietuvoje į šią šventę bus įtraukta apie 200 000 žmonių – muzikantų ir klausytojų. Manau, tai labai geras skaičius šaliai su 3 milijonais gyventojų.

Ar turite idėjų kokiam kitam didelio masto visuomeniniam projektui? Ar manote, kad jūsų Gatvės muzikos diena ir taip pakankamas indėlis į šalies kultūrą? (Ona)

Kai atsiranda idėjų ir pajunti, kad idėja verta įgyvendinomo, tai ją ir įgyvendini. Kai gimsta vaikas, reikia būtent jam skirti dėmesio. Noriu, kad Gatvės muzikos diena įsitvirtintų mūsų gyvenime ir žmonių sąmonėje. Jau dabar pagalvoji, kad pavasaris be Gatvės muzikos dienos – ne pavasaris. Džiugu girdėti, kad kai kurie žmonės taip mano.

Ar šiemet šventėje grosite ir pats? Jei taip, tai kur, kada, kokį planuojate kūrinių repertuarą?

Man kažkaip Gatvės muzika yra mušamieji instrumentai. Mėgstu mušamuosius. Tarnybinėje kariuomenėje 2 metus orkestre grojau būgnais. Kartais sunku klausyti, bet groti pačiam yra nuostabu. Pačiam būgnininkui mušti būgną yra didžiulis džiaugsmas. Noriu pavaikščioti, pažiūrėti, kaip viskas vyksta. Kartais reikia šį tą patobulinti. Galiu pasakyti, kad gatvės muzikos renginio metu viduje vyksta keli renginiai. Žinau, kad bus grojama būgnais už kraujo donorystę. Atsiranda iniciatyvų. Bus ir „Drum together“, kurio metu bus mušami būgnai iš visų jėgų. 

Ką gegužės 2-ąją veiks jūsų šeima – taip pat dalyvaus Gatvės muzikos dienoje?

Sūnus planuoja eiti kartu, dukra su draugėmis irgi eis. Manau, tai puiki diena praleisti ją mieste. Tai gatvės muzika. Jei nori pavaikščioti po miestą, nebūtina groti. Mieste tuo metu tvyro gera nuotaika, gera energija. Norėtųsi, kad tai būtų kasdien, tačiau kol kas tokia diena – viena per metus.

Kokios jūsų gyvenimo vertybės? Ko jūs niekuomet nepadarytumėte dėl pinigų ir šlovės? (Saulė)

Nežinau, ar apskritai ką nors verta daryti dėl pinigų ir šlovės. Jei gyveni pagal savo prigimtį, kiekvienas turime savo talentą. Yra žmonių, kurie puikiai kepa pyragus. Jei realizuoji save, tai ir pinigai, šlovė vieną dieną susiras tave patys. Jeigu tu darai kažką dėl pinigų ir šlovės, tuomet tavo kūrybos rezultatas būna dirbtinis. Mes turim tiek daug tų dirbtinių žvaigždžių, kurios tai daro dėl pinigų ir šlovės.

Kokia jūsų nuomonė apie VEKS po to, kai buvo suabejota jūsų idėja? (Rimantas)

VEKS nesuabejojo mano idėja. Tai labiau Kultūros ministerija. Ji svarsto ir šiandien šventės finansavimą. Pinigines problemas VEKS išsispręs. Aišku, buvo skaudu išgirsti verdiktą, kad Gatvės muzikos diena neįtraukta į finansavimą, nors pinigų Kultūros ministerija turėjo. Kartais sunkumai yra tam, kad mes patikrintume save, kiek mes norim už tai kovoti.

Ar jums jau pervesti šie pinigai?

Nežinau. Vakar gavau informacijos, kad dalis sumos patvirtinta. Kultūros ministerija skyrė dalį reikalingos sumos. Skyrė 13 000 litų, o reikia 33 000. Kadangi buvo žmonės, kurie garantavo, kad viskas bus gerai, aš nesirūpinu. Renginys tikrai įvyks, jo neįmanoma sustabdyti.

Norėjau paklausti, koks jausmas apimdavo, kai su „Foje“ būdavo tie nerealus koncertai, kur, atrodo, žmonių būdavo tiek, lyg LT krepšininkai būtų laimėję auksą!! Žiūriu internete tuos koncertus ir nesuvokiu protu – muzika super, publika, matosi, tikrai atėjo ten dėl muzikos, dėl jūsų!!!!! Jie dainuoja, kaifuoja nuo to, kas vyksta aplinkui, – superrrr! Esi tokia asmenybė, į kurią GALIMA LYGIUOTIS.  (Pykčius)

Aišku, koncertai ne mažiau smagūs vyksta ir dabar. Šiemet Lietuvos tūkstantmetis. Aš aptikau, kad turiu savo tūkstantinį jubiliejų. Kažkuris iš koncertų, kurį šiemet sugrosiu, bus tūkstantasis. Aš aktyviai koncertuoju jau 20 metų, per metus sugroju apie 50 koncertų. Vasarą planuoju padaryti 20 koncertų turą per Lietuvą. Grosiu lauke. Padarysiu bilietų kainas prieinamas, kad padengtų išlaidas. Tai bus 20 koncertinių metų periodo atšventimas. Kai buvo „Foje",  buvo kitas laikas. Buvo muzikinis badas, nebuvo fonograminių atlikėjų. Buvo išsivadavimo iš tarybinės santvarkos išsivadavimas į nepriklausomą Lietuvą. Buvo labai daug entuziazmo žmonėse, kurį jie ilgai buvo užspaudę savyje. 

Andriaus ir Egio muzikos gerbėjas Kasparas :)

Noriu išgirsti jūsų nuomonę apie Egidijų Dragūną. Girdėjau, kad jo karjeros pradžioje jam padėjote. Kaip vertinate SEL muziką? Ar sutiktumėte, kad skandalisto reputacija E.Dragūnui naudinga dėl reklamos? Nes pastaruoju metu susidaro įspūdis, kad Selas tyčia kelia skandalus lygioje vietoje. (Andriaus ir Egio muzikinis gerbėjas Kasparas:) )

Ar leistumėte jam dalyvauti Gatvės muzikos dienoje?

Nemanau, kad jis skandalinasi tyčia. Pradedu šypsotis spaudoje pamatęs jo skandalą. Manau, kad tai jo likimas. Manau, jeigu jis norėtų jį pakeisti, jis turėtų kažką daryti, gal užsikoduoti. Jis yra charizmatiškas žmogus. Gali jį mėgti arba ne, bet jis prikausto tavo dėmesį. Gali piktintis, juoktis, džiagtis, pritarti arba ne, bet jis išlaiko tavo dėmesį. Man atrodo dirbtina, kai jis dainuoja, bet muzikine prasme pas jį yra įdomių kūrinių. Jis išdrįso kelis kartus kardinaliai ir sėkmingai pakeisti stilių. Manau, jis yra lyderis Lietuvoje tokios muzikos, kokią groja. Džiaugiuosi, kad prisidėjau prie jo pirmųjų albumų prodiusavimo.

Negaliu jam to uždrausti, apsidžiaugčiau, jei jis dalyvautų: Egidijau, ateik!

Kaip vertinate Sashos Son eurovizinį pasirodymą bei šansus? :) (Kotryna)

Skeptiškai žiūriu. Neturiu nuomonės, nes nelabai sekiau. Tiek, kiek akis kažkur užsikabina, tiek. Bandžiau pažiūrėti klipą, tai ištvėriau gal 20 sekundžių. Duok Dieve, kad jam pasisektų kuo geriau, bet žiūriu skeptiškai. Jei Lietuva laimėtų „Euroviziją“, mes rizikuotume apsijuokti organizuodami ją čia. VEKS parodė, kad esame nepasiruošę reprezentacijai. Linkėčiau nelaimėti „Eurovizijos“. Laimėti mums dar per anksti, nes vyktų pinigų dalybos, pigiai padarytų renginį ir būtų gėda, geriau to nereikia.

Ar jūs pats dar kartą norėtumėte dalyvauti „Eurovizijoje“?

Jeigu turėsiu dainą, kuri tinka, dalyvausiu. Aš nei pasižadu, nei atsižadu. Čia, mano manymu, negali būti suplanuotas iš anksto dalykas. Jeigu turi dainą, kuri yra ta daina, dalyvauji. Kol kas to neplanuoju.

Gerb. A.Mamontovai, mano klausimas nesusijęs su Gatvės muzikos diena. Tiesiog man labai smalsu, ar Jums neatsibodo sugedę Jūsų kiemo vartai?.. Man tiesiog gaila į jus žiūrėti, kai kiekvieną kartą atvažiavęs negalite patekti į kiemą ir tenka kviestis specialistą. Norėčiau pasiūlyti pasikeisti vartų atidarymo sistemą į paprastesnę, tuomet nebūtų tiek vargo. (Jūsų kaimynas)

Kaip mūsų namo bendrijos pirmininkas darys spaudos konferenciją, šį klausimą peradresuokite jam, čia jis nesutvarko šios problemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius