Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

20-ojo „Kino pavasario“ atidarymas: Charlie Chaplino komedija, iškilmingas priėmimas ir fejerverkai

270 rinktinių filmų, pripažintų užsienio kino meistrų vizitai ir kino šventė penkiuose Lietuvos miestuose prasidėjo. Ketvirtadienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, o vėliau – ir sostinės Rotušės aikštėje paskelbtas startas jubiliejiniam „Kino pavasariui“. Didžiausias Lietuvoje kino festivalis truks iki balandžio 2 d.
Vida Ramaškienė
Vida Ramaškienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ komanda
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ komanda

Pirmoji susirinkusius svečius pasveikino festivalio direktorė Vida Ramaškienė. Kalbėdama apie begalinę meilę kinui ji tikino, kad ir „Kino pavasaris“ gimė iš meilės.

Direktorė negailėjo padėkų visiems, kurie prisidėjo prie festivalio gimimo ir to, kad jis pakartojamas kasmet, taip pat nepamiršo ir žiūrovų, be kurių nebūtų nieko. Tarusi žodį Vida Ramaškienė sulaukė staigmenos: ministro Šarūno Biručio atstovė jai perdavė Kultūros ministerijos apdovanojimą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vida Ramaškienė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vida Ramaškienė

Festivalio atidaryme dalyvavo beveik 700 žmonių. Raudonu filharmonijos kilimu žengė tiek į Vilnių jau atvykę pirmieji festivalio užsienio svečiai, tiek iškilios Lietuvos kino industrijos ir kultūros asmenybės.

Tarp susirinkusiųjų garbingųjų  užsienio svečių – ir buvęs Bogotos meras, profesorius Antanas Mockus bei filmą „Gyvenimas yra šventas“ apie jį sukūręs ir festivalyje savaitgalį pristatysiantis danų režisierius Nicolas Servide'as.

Taip pat – komedijos „Meilės sala“ režisierė bosnė Jasmila Žbanič, palestiniečių aktorius iš filmo „Šokantys arabai“ Ali Sulimanas, islandų filmo „Gyvenimas akvariume“ aktorius Thorsteinnas Bachmannas, filmą apie Lietuvos liaudies dainininkes sukūrę Aldona ir Julianas Wattsai, dokumentinio filmo „Goli sala“ režisierė kroatė Tiha K. Gudac.

„Kino pavasaryje“ per tas dvi dienas apsilankys apie 200 kino kūrėjų ir industrijos profesionalų. Tarp jų nebylųjį kiną filmu „Artistas“ prikėlęs žymus režisierius Michelis Hazanavicius, kraupius nusikaltimus Indonezijoje dokumentuojantis Joshua Oppenheimeris, dramą apie eutanaziją atvešiantis danų kūrėjas Bille'as Augustas, vienas pirmųjų „Kino pavasario“ svečių – prancūzų režisierius Leos Caraxą, kuriam šiemet skirta filmų ir daug kitų žinomų kino kūrėjų.

Sveikino ir prezidentė

Ceremonija pradėta daugybės akordeonistų gyvai atlikta šių metų festivalio daina iš L. Caraxo filmo „Šventieji motorai“. Ceremoniją vedė Marijus Žiedas. 

Šventės filharmonijoje dalyviai ir „LRT Kultūra“ žiūrovai išgirdo festivalį globojančios Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo žodį, į susirinkusiuosius kreipėsi scenoje pasirodęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Šventės svečiams dainavo Jurga Šeduikytė, kuri už vaidmenį filme „Rūsys“ pretenduoja tapti geriausia metų aktore drauge su Aiste Diržiūte („Sangailės vasara“) ir Severija Janušauskaite („Žvaigždė“).

Scenoje pasirodė ir geriausio metų aktoriaus kandidatas Vytautas Kaniušonis („Lošėjas“), o Marius Repšys („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“) ir Andrius Žiurauskas („Redirected“) į ceremoniją neatvyko.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka

Visas naujienas apie festivalį „Kino pavasaris“ rasite čia.

Prisimintas ir Charlie Chaplinas

Šiemet „Kino pavasaris“ žymi ir šimtąsias legendinio Charlie Chaplino kūrybos metines. Atidarymo šventės dalyviai pakviesti pažiūrėti vieną pirmųjų šio aktoriaus filmų „Vakaro šou“ („A Night in the Show“). Ši 23 minučių kino klasika sukurta dar 1915 m. Pabrėžiama, kad būtent ji ir atvėrė žymiajam komikui duris į Holivudo pasaulį. Ch. Chaplino filmai visas dvi savaites bus rodomi Rotušės aikštėje pastatytame didžiuliame festivalio lauko ekrane.

Per jį po iškilmingosios ceremonijos ir parodytas specialiai jubiliejui režisierės Astos Einikytės sukurtas dokumentinis filmas „20 „Kino pavasario“ akimirkų“. Po peržiūros į dangų šovė fejerverkai ir tapo aišku: kino šventė prasidėjo.

Vėliau festivalio vakarėlis tęsėsi sostinės klube „Tamsta“, į kurį festivalis dar sugrįš – čia vyks trys specialūs „Kino pavasario“ koncertai. Vienas jų bus skirtas Ukrainai palaikyti.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka

Seansai jau prasidėjo

Kol atidarymo ceremonijos dalyviai buvo Filharmonijoje ir Rotušėje, „Vingio“ kino teatre  bus parodytas festivalio atidarymo filmas: kanadiečių kino vunderkindo Xavier Dolano drama „Mamytė“ („Mommy“). Jau penktadienį festivalio atidarymas įvyks Kaune ir Klaipėdoje, o dar kitą penktadienį – Šiauliuose ir Panevėžyje.

Kaune ir Klaipėdoje filmai bus rodomi iki pat balandžio 2-osios, o Šiaulių ir Panevėžio sinefilai pamatys svarbiausius festivalio filmus trijų dienų kino maratone. „Kino pavasario“ seansai šiuose miestuose vyks kovo 27–29 d.

Laukia „Oskarais“ apdovanotų filmų premjeros Lietuvoje

„Kino pavasaris“ žiūrovus kviečia pažinti kiną iš viso pasaulio nuo Baltijos šalių iki Šiaurės Korėjos ar Naujosios Zelandijos. Iš viso festivalio geografija šiemet apima per 60 skirtingų šalių. Absoliučiai daugumai filmų tai bus premjera Lietuvoje.

Tarp labiausiai aptariamų festivalio filmų – „Oskarą“ už geriausią metų filmą šiemet gavęs „Žmogus paukštis“ („Birdman“), rusų kinui pasaulinį pripažinimą grąžinusi antikremliška drama „Leviatanas“ („Leviathan“), „Oskaruose“ geriausia dokumentika pripažintas „Pilietis Edwardas Snowdenas“ („Citizenfour“), geriausiam užsienio filmui „Oskaruose“ nominuotas „Timbuktu“ ir daugelis kitų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka

Festivalis rūpinsis ne tik jau sukurtais filmais, bet ir naujų filmų gamyba – vyks kino industrijos konferencija „Meeting Point – Vilnius“. Tarp jos svečių – ir kontroversiško filmo „Nimfomanė“ viešinimo kampanijos kūrėjai. Konferencija tęsis kovo 31–balandžio 2 d.

Vilniuje ir Kaune atidarytos „Kino pavasario“ gatvės

Šiemet „Kino pavasario“ komanda pasirūpino, kad kinas nesibaigtų išėjus iš kino salės. Vilniaus gatvės Vilniuje ir Kaune nuo šiandien virsta „Kino pavasario“ gatvėmis, čia žiūrovų visas dvi savaites lauks susitikimai su kino režisieriais, specialios kino vakarienės, barų pasiūlymai, koncertai ir kitos pramogos.

Apie festivalį

20-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2015 m. kovo 19–balandžio 2 dienomis. Tai – didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs beveik 100 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus parodyta maždaug 270 filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 30 tarptautinių festivalių. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius