Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 litų iššūkį išbandę Alesia ir Romualdas Mačiuliai: „Buvo sudėtinga, bet nebadavome“

Praėjo savaitė, kai verslininkai Romualdas ir Alesia Mačiuliai pasiryžo maitintis taip, kad kasdien bendras jų šeimos biudžetas maistui neviršytų 10 litų. Praėjusį pirmadienį iš prekybos centro su 70 litų vertės (po 35 litus kiekvienam) maisto pilnu maišu grįžusi pora šiandien tikina – norint gyventi kukliau, 5 litų per dieną maistui ne tik užtenka, bet dar yra ir per daug.
Romualdas ir Alesia Mačiuliai
Romualdas ir Alesia Mačiuliai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Nemeluosiu, buvo gana sudėtinga. Tačiau labiau ne dėl pačios sumos, o dėl to, kad teko pasukti galvą, ką už tuos pinigus nusipirkti. Kita vertus, tikrai nemirėme badu ir neverkėme, kad neturime ką valgyti“, – Žmonės.lt sakė Romualdas Mačiulis.

Pasak jo, susiveržti diržus nebuvo tapę ekstremaliu eksperimentu ir todėl, kad šeima nesimaitina padrikai ir įprastai visuomet maistą perka savaitei į priekį, apsvarsto, ką galės pasigaminti. Todėl dalyvavimas šioje „Maisto banko“ akcijoje buvo tiesiog iššūkis pirkti pigesnius produktus, nesusigundyti įvairiais prabangiais, gurmaniškais skanėstais.

Asmeninio albumo nuotr./Alesia ir Romualdas Mačiuliai
Asmeninio albumo nuotr./Alesia ir Romualdas Mačiuliai ir eksperimentui pirkti produktai

Po septynių dienų eksperimento Romualdas su Alesia sakė turėję apie ką pamąstyti. „Supratome, kad galime gyventi gerokai kukliau, todėl patys svarstėme, kur iki šiol ištirpdavo  pinigai?“ – retoriškai klausė jis.

Dar prieš pasiryždami dalyvauti labdaringoje akcijoje Mačiuliai pasižadėjo per savaitę sutaupytus pinigus skirti „Maisto bankui“. Tą ir padarė – valgydami už 5 litus per dieną per savaitę jie drauge sutaupė 270 litų, pora pinigus pervedė į specialų fondą.

Asmeninio albumo nuotr./Moliūgų risotas
Asmeninio albumo nuotr./Moliūgų risotas

Pasak jų, tai – graži iniciatyva, prie kurios gali prisidėti kiekvienas. „Artėja Kalėdos, yra daug žmonių, kurie sunkiai gyvena. Reikia jiems padėti. O jei dar tai padeda ir mums sutaupyti, kodėl ne?“, – dar akcijos pradžioje kalbėjo Romualdas.

Paklaustas, ką rekomenduotų kitiems, pasiryšiantiems tapti 5 litų per dieną iššūkio dalyviais, Romualdas išskyrė kelis esminius dalykus. Pasak jo, labai svarbu tinkamai pasirinkti apsipirkimo vietas – vertėtų ne tik sekti akcijas prekybos centruose, bet ir apsilankyti turguje, kur daugelį dalykų galima įsigyti gerokai pigiau.

Taip pat – pirkti produktus, kurie nebrangūs, tačiau sotūs ir maistingi. Pavyzdžiui, dažniau rinktis grūdines kultūras, taip pat valgyti daugiau daržovių, kurių, ypač rudenį, galima įsigyti nedidelėmis kainomis. Jis taip pat rekomenduoja neatsisakyti ūkį turinčių giminaičių siūlomo maisto – juk ne vienas sutinka pavaišinti maišu obuolių ar stiklainiu medaus.

Asmeninio albumo nuotr./Kiaulienos kotletai su kuskusu
Asmeninio albumo nuotr./Kiaulienos kotletai su kuskusu

Mačiuliai akcijos pradžioje įsigijo ir kelis kilogramus bulvių, tačiau, kaip patys sako, jų suvalgyti net nespėjo – maisto už 70 litų per savaitę ir taip buvo per akis.

„Valgėme ne tik mes, bet ir vaikai, ir auklė valgė, tačiau bulvių liko ir kitai savaitei“, – pasakojo Romualdas Mačiulis. Jo teigimu, tai, kad taupant pavyksta valgyti tik bulves ir makaronus – absoliutus mitas. Už 5 litus per dieną galima maitintis skaniai ir maistingai, tačiau reikia netingėti pastovėti prie puodų.

Kas pasikeitė pasibaigus akcijai? „Nieko, – juokėsi Romualdas. – Dar liko kotletų ir kuskuso, kuriuos valgysime šiandien.“

Tiesa, jis užsiminė, kad šiandien jis ketina dalyvautiį vyno ir desertų čempionate, ten laukia ypatingos vaišės. Vakarėliai porai nebuvo svetimi ir praėjusią savaitę, kai jie savanoriškai nusprendė dalyvauti eksperimente. Akcijos metu jo žmona Alesia buvo užfiksuota viename iš vakarėlių, kur degustavo patiekalus. Tuomet pora sulaukė kritikos – esą bepigu išleisti 5 litus per dieną maistui, kai vakarieniauti tenka nemokant nė cento.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Alesia Mačiulis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Alesia Mačiulis

Tačiau Romualdas sako, kad šis atvejis – išskirtinis. „Alesia tik ragavo patiekalus, tą sunku pavadinti valgymu. Ji rašo apie maistą, domisi šia sritimi, todėl atsisakyti dalyvauti degustacijoje būtų buvusi neprotinga mintis, ne kasdien pasitaiko tokios galimybės“, – sakė jis.

Asmeninio albumo nuotr./Troškinta vištiena
Asmeninio albumo nuotr./Troškinta vištiena

Tiems, kurie į vakarėlius kvietimus gauna retai, Romualdas ragina dažniau prisiminti gimines, dažniau nuvykti į kaimą, su draugais surengti bendrą vakarienę – esą didesnei kompanijai ruošti maistą visuomet pigiau nei valgyti vienam.

Mačiuliai neatsisako galimybės ir ateityje prisidėti prie gerumo akcijų. „Mūsų tikslas nebuvo įrodyti, kad galime badauti. Norėjome pabandyti gyventi kukliau, mums pavyko. Be to, sutaupytus pinigus skyrėme gyvenantiems vargingiau. Manau, prie tokios labdaringos iniciatyvos gali prisidėti kiekvienas – to visiems ir linkiu“, – sakė jis.

Romualdas su Žmonės.lt skaitytojais pasidalino keliais Alesios receptais patiekalų, kuriuos ruošė per akcijos savaitę.

Asmeninio albumo nuotr./Grikiai su baltuoju „Bechamel“ padažu ir kepenėlėmis
Asmeninio albumo nuotr./Grikiai su baltuoju „Bechamel“ padažu ir kepenėlėmis

Jautienos kepenėlės su bešamelio padažu ir grikių koše su grybais ir moliūgu

Jums reikės:

* 0,5 litro vištienos sultinio.
* Gabalėlio moliūgo.
* Svogūno.
* 5 pievagrybių.
* 100 gramų sviesto.
* Aliejaus.
* 0,5 kilogramo jautienos kepenėlių.
* 700 mililitrų pieno (500 iš jų padažui, 200 – kepenėlių mirkymui).
* 50 gramų miltų.
* Grikių kruopų.

Kepenėles gerai nuvalykite ir supjaustykite nedidelėmis juostelėmis. Sudėkite į indelį ir užpilkite pienu. Palikite valandai pastovėti, taip dings juntamas kartumas.

Smulkiai pjaustytą svogūną apkepkite svieste. Sudėkite pievagrybius, įberkite druskos, pipirų, šiek tiek cukraus. Pakepinkite iki auksinio atspalvio. Grikių kruopas užpilkite verdančiu buljonu, įberkite druskos ir virkite ant mažos ugnies uždengę dangčiu kol išvirs. Nemaišykite. Galiausiai įdėkite šiek tiek sveisto, stambia tarka tarkuotą moliūgą ir pievagrybius bei svogūnus. Atsargiai išmaiškite. Uždenkite dangčiu, tegul brinksta.

Bešamelio padažo receptas

Jums reikės:

* 0,5 litro pieno.
* 70 gramų sviesto.
* 40 gramų miltų.
* Saujelės muškato riešutų (jei turite).
* Druskos.
* Šviežiai maltų pipirų.

Mažame puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus. Gerai išmaišykite. Įpilkite 300 mililitrų šalto pieno. Įberkite druskos, pipirų, muškato riešutų. Maišant virkite ant mažos ugnies 5 minutes. Jei masė taps labai tiršta – įpilkite dar pieno. Išjunkite ugnį, įdėkite dar 20 g sviesto ir išmaišykite.

Kepenėles išimkite iš pieno ir labai greitai apkepkite aliejuje. Įberkite druskos, pipirų. Užpilkite bešamelio padažu. Užvirkite ir iškart nuimkite nuo karščio. Tegul pastovi valandėlę. Iki to laiko mūsų košė taip pat jau bus įsigėrusi svogūno, moliūgo ir pievagrybių skonio. Galite kviesti visus prie stalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius