Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Barniškis-Blėka dėl sienų uždarymo įstrigo Tenerifėje: „Novaturas“ sako besiaiškinantis situaciją

Šalyje paskelbus apie įsigaliojantį karantiną kai kurie Lietuvos piliečiai pakliuvo į neeilinę situaciją – norėdami iš užsienio grįžti namo, to padaryti jie negali. Vienas iš jų – gerai žinomas vadybininkas, gitaristas, festivalių organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka, drauge su šeima išvykęs pailsėti į Tenerifę, įsigijęs bilietą namo, bet jo panaudoti nebegalintis.
Algirdas Barniškis-Blėka
Algirdas Barniškis-Blėka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministrų kabinetas šeštadienį 20 valandą rinkosi į posėdį, kuriame nuspręsta: karantinas skelbiamas pusei mėnesio. Įvedus karantiną, bus uždarytos parduotuvės, išskyrus maisto prekių bei vaistines, užsidarys barai, kavinės, nebus galima išvykti į užsienį. Karantinas galios nuo kovo 16 dienos iki kovo 30 dienos 24 valandos. Karantinas kol kas – pusei mėnesio: ką nuo pirmadienio uždraudė Vyriausybė?

Kadangi dėl karantino yra uždaromos sienos, dalis užsienyje leidžiančių laiką piliečių ten gali pasilikti ilgiau, nei planavo. Štai Algirdas Barniškis-Blėka su šeima mėnesiui išvykęs į Tenerifę, tikėtina, čia pasiliks dar vienam, nes galimybės grįžti – nėra.

Kaip jis pasakojo 15min, bilietus atgal į Lietuvą įsigijo dar vasario mėnesį. Vasario 24 dieną išvykęs, Lietuvoje jis turėjo būti kovo 20 d.

„Grįžimą „Novaturas“ man siūlo balandžio 17 dieną. Ir tai – dėl to nėra garantijų“, – apie pasikeitusius kelionės namo planus pasakoja vyras ir priduria, kad šiuo metu kelionių organizatorius net nekelia telefono.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Barniškis – Blėka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Barniškis – Blėka

Bilietus grįžimui namo dar vasario mėnesį įsigijęs A.Barniškis-Blėka pacituoja žinutę, kurią gavo iš „Novaturo“: „Sveiki, geros naujienos. Informuojame, jog, atsižvelgiant į LR Vyriausybės bei Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas mėnesiui laiko susilaikyti nuo kelionių į užsienį, kovo 13 d.–balandžio 14 d. laikotarpio skrydžiai atšaukiami. Vadovaudamiesi LR Civilinio kodekso nuostatomis, klientams, kurie įsigijo skrydžiu bilietus kovo 13 d.–balandžio 14 d. laikotarpiui, per 14 dienų grąžinsime pinigus.“

Vyras juokiasi, jog anokios čia ir „geros naujienos“ bei neslepia nusivylimo tuo, jog grįžti namo nėra įmanoma. „Jie („Novaturas“ – aut. past.) dabar sako: „Ne, neatskrisime“. Ir pinigų klausimas čia jau antra vieta, bet apie tai išvis nešneka“, – sako jis.

Neplanuotai užsitęsusi kelionė jam kelia ir finansinių sunkumų. Pasilikti Tenerifėje nėra itin pigu, o Lietuvoje likusios veiklos dėl karantino pinigų taip pat nebeneš.

„Lietuvoje viskas sustojo, renginiai, klubas – viskas uždaryta“, – komentuoja situaciją A.Barniškis-Blėka.

„Scanpix“/AP nuotr./Karantinuotą viešbutį Tenerifėje palieka pirmieji sveiki svečiai
„Scanpix“/AP nuotr./Karantinuotą viešbutį Tenerifėje palieka pirmieji sveiki svečiai

Anot jo, šiuo metu šeimai teks patiems ieškotis kelio namo – per kitus oro uostus, per kitus miestus. Jam nerimą kelia ir paties koronaviruso keliami pavojai.

„Aišku, nerimauju, nes tai vyksta visame pasaulyje, dabar jau niekas nepasikeis. Manau, labai svarbu teisingai šviestis dėl to, kaip elgtis, kad būtų saugiau tiek pačiam, tiek kitiems aplinkiniams. Higiena, rankų dezinfekcija, gal net apranga, akiniai ir t.t.“, – kalba jis.

Pasak A.Barniškio-Blėkos, Tenerifėje bent kol kas žmonių yra nemažai ir, palyginti su Lietuva, baimės tiek nesijaučia. „Bet, žinoma, niekas nesiglėbesčiuoja. Aš pats su dezinfekciniu skysčiu vaikštau nuo vasario 24 d., kai tik išgirdau apie koronaviruso atvejį“, – pasakoja muzikantas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas „H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas „H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis

„Novaturas“: skrydžiu atgal jie turės pasirūpinti patys

15min susisiekė ir su pačiu kelionių organizatoriumi „Novaturas“. Kaip teigė atstovai, dar tuomet, kai Lietuvos vyriausybė bei Užsienio reikalų ministerija paskelbė rekomendacijas mėnesiui laiko susilaikyti nuo kelionių į užsienį, „Novaturas“ sustabdė užsakomaisiais skrydžiais suplanuotas keliones iki balandžio 14 d.

„Artimiausi skrydžiai yra vykdomi užsienyje esantiems žmonėms pargabenti į Lietuvą pagal numatytą grafiką. Šiandien (atsakymas buvo gautas penktadienį – aut. past.) iš atostogų į Vilnių grįžta poilsio kelionių paketus į Tenerifę užsisakę keliautojai“, – rašė „Novaturas“.

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ nuotr./„Novaturo“ kelionių katalogai
Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ nuotr./„Novaturo“ kelionių katalogai

Anot jų, taip pat yra keletas keliautojų, kurie yra įsigiję tik skrydžio bilietus kovo 13 d.–balandžio 14 d. laikotarpiu.

„Su jais stengiamės bendrauti tiesiogiai, paaiškinti neeilinę situaciją ir tai, kad skrydžiu atgal reikės pasirūpinti patiems. Pinigus už neįvykusius skrydžius, žinoma, grąžinsime. Už lėktuvų bilietus sumokėtus pinigus grąžinsime ir tiems, kurie artimiausią mėnesį planavo vykti į Tenerifę mūsų užsakomuoju skrydžiu“, – pranešė kelionių organizatorius.

15min primena, kad penktadienį koronavirusas buvo diagnozuotas iš Tenerifės grįžusiai lietuvei. Klaipėdietė po kelionės Tenerifėje į Palangos oro uostą grįžo pirmadienį. Pusamžė moteris kartu su vyru skrido per Barseloną, kur lankė vaikus. Tiesa, iš Barselonos į Palangą tiesioginių skrydžių nėra, kokia jos buvo kelionės trajektorija – nežinoma. Iš Palangos oro uosto į namus pora grįžo automobiliu.

„Scanpix“/AP nuotr./Karantinuotas „H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis
„Scanpix“/AP nuotr./Karantinuotas „H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis

S.Skvernelis prakalbo apie įstrigusius piliečius

15min jau rašė anksčiau, kad Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį lankėsi Kaune, kur su miesto meru Visvaldu Matijošaičiu ir sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga aptarė susidariusią situaciją dėl karantino. Prieš pasitarimą premjeras žurnalistams pakomentavo susidariusią situaciją dėl sienų uždarymo. Jis teigė, kad yra keli galimi variantai, kaip Lietuvos piliečiai gali grįžti į šalį. Vienas jų – Vokietijos ir Lenkijos sieną kirsti pėsčiomis.

„Tai pirmiausia informacija žmonėms, kurie yra įstrigę prie Lenkijos – Vokietijos sienos, svarstomi du variantai. Gali būti taip, kad bus įsileisti į Lenkiją pėsčiomis mūsų piliečiai, tokiu būdu mes organizuosim transportą jų įsivežimui.

Ir antras variantas yra nurodymai duoti krašto apsaugos ministrui, po 8 valandų galimas vienas reisas „Spartano“ į Berlyno vieną iš oro uostų ir tokiu būdu nuo sienos grįžę žmonės, 32 žmonės galės būti parskraidinti į Lietuvą.

Tai sprendimai yra, kontaktai su ambasada būtini palaikyti, žmonėms registruotis ir bet kokiu atveju jie nebus palikti likimo valiai ir nuo Lenkijos-Vokietijos sienos visus parsigabensim“, – situaciją žurnalistams sekmadienį komentavo premjeras.

APIE TAIP PLAČIAU GALITE SKAITYTI ČIA: S.Skvernelis: gali būti, kad Vokietijos–Lenkijos sieną lietuviai kirs pėsčiomis arba parskris „Spartanu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius