Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Kaušpėdas priglaudė ukrainiečių šeimą iš Zaporižios: jau įsitikino jų darbštumu

Ketvirtadienio vakarą Kaune koncertuosiantys grupės „KAnDIs“ nariai Algirdas Kaušpėdas ir Viktoras Diawara įsitikinę, kad muzika karo metu taip pat gali būti svarbus ginklas. Pavyzdžiui, jie pagal aktualijas pritaiko „Anties“ dainas ir uždainuoja „Ne tau, Putinai, mėlynas dangus“. Tiesa, A.Kaušpėdas Ukrainai padeda ne tik muzika – jo namuose apsigyveno ukrainiečių šeima.
Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį 15min studijoje viešėjo grupės „KAnDIs“ nariai – Algirdas Kaušpėdas ir Viktoras Diawara. Čia jie pristatė ketvirtadienio vakarą „Kaunas 2022“ „Vasaros scenoje“, kuri įsikūrusi Kauno rotušės aikštėje, įvyksiantį savo koncertą.

Grupė kauniečius ir miesto svečius žada nustebinti programa, sudaryta iš dviejų dalių. Vienoje – kūriniai iš pirmojo albumo „Už poliarinio rato“, kitoje – dainos iš dar tik pasirodysiančio albumo „Antis kaip KAnDIs“.

Viešėdami 15min studijoje, muzikantai pasidalijo mintimis apie atgimstančią legendinės „Anties“ kūrybą, kurios ir kupinas naujausias albumas. Kai kurios dainos sėkmingai pritaikomos dabartiniame kontekste – pavyzdžiui, koncertų metu dainuodami kūrinį „Kažkas atsitiko“, žodžius „Ne tau, Martynai, mėlynas dangus“ grupė „KAnDIs“ pakeičia į „Ne tau, Aliaksandrai, mėlynas dangus“ arba „Ne tau, Putinai, mėlynas dangus“.

„Mes pajutome, kad kadangi dabar tokie neramūs laikai, tai „Anties“ kūryba gali būti aktualizuota, – pasakojo A.Kaušpėdas. – Išgirdę dainoje tuos žodžius, žmonės šypsosi – čia gi pokštas, mes jo nenuversime (Putino – red. past.), bet žmonėms tam tikra prasme reikia psichologinės pagalbos. Visi esame įsitempę, pavargę po kovido, o kare dar reikės stipriai pakovoti, nors Ukrainos armijai ir neblogai sekasi. Šiame procese toks pokštavimas padeda žmonėms pasisemti energijos. Tai pajutome ir savo koncertuose.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Diawara
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Diawara

V.Diawara antrino Algirdui, teigdamas, kad nors vyksta karas, gyventi turime toliau. Pašnekovas pasamprotavo ir apie muzikantų vaidmenį karo kontekste, pridurdamas, kad muzika šioje situacijoje gelbsti ir jį patį.

„Kai karas prasidėjo, manau, visi buvo ištikti šoko, buvo sunku kažką daryti, dirbti. Bet svarbu truputį pravėdinti galvą, dalyvauti koncertuose. Tai galimybė nuo tų visų dalykų atsipūsti.

O muzikantai šiuo atveju yra tam tikras balsas. Jie gali atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta, dalyvaudami įvairiose akcijose, renginiuose.

Man labai smagu groti tokią programą, kokią dabar turime, ir žmonėms, manau, gera ją girdėti, – kalbėjo Viktoras. – Būtent šiuo atveju tie koncertai ir man pačiam psichologiškai padėjo.“

Priglaudė ukrainiečių šeimą

Tuo metu A.Kaušpėdas atskleidė, kad prie paramos Ukrainai prisideda ne tik pasitelkdamas muziką. Savo namuose jis priglaudė ukrainiečių šeimą. Algirdas portalui 15min pasakojo, kad ši idėja jam ir žmonai kilo dar pačią pirmą karo dieną, tad nedelsdamas užpildė anketą „Stiprūs kartu“.

„Mes gyvename užmiestyje, tai šeimai, kur vaikams reikia eiti į darželį ar mokyklą, būtų sudėtingiau, bet mums davė labai fainą šeimą, tokius pensininkus iš Zaporožės. Ir protingi, ir patyrimo turi. Visą laiką kasdien bendraujame, samprotaujame, politikuojame. Mes irgi tapome ukrainiečiais, aš ir ukrainietiškai pradėjau labiau suprasti. Jeigu įmanoma kažką padaryti, kodėl nepadarius“, – teigė Algirdas.

Muzikantas patikino, kad jo priglausti ukrainiečiai tikrai ne iš tų, kurie per dienas nieko neveikia. A.Kaušpėdo teigimu, sėdėti be veiklos jiems kaip tik pasidaro nuobodu, todėl, būna, teiraujasi, ką naudingo galėtų nuveikti.

„Sako – pas tave labai prastai atrodo vynuogės, kada jas paskutinį kartą kirpai? Aš atsakiau – nelabai suprantu, kaip jas prižiūrėti. Tada paaiškino, kad reikia taip ir taip, tai sakau, jeigu yra toks noras padėti – prašau. Du trečdalius nukirpo, bet, sako, dabar bus geras derlius. Matosi, kad yra darbštūs, nagingi, pareigingi, ūkiški, protingi žmonės, tokie kaip mes“, – svečių iš Ukrainos požiūriu džiaugėsi grupės „KAnDIs“ narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Kaušpėdas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Kaušpėdas

Algirdas atskleidė šiek tiek perpratęs ir ukrainiečių kultūrą. Nors ji panaši į mūsų, kadangi abi tautos gana konservatyvios, vis dėlto yra ir skirtumų.

„Mes juos ir į ekskursijas visokias vežame – tai į Vilnių, tai į Anykščius. Parodžiau tenai savo tėviškę, kaip atrodo tie mūsų miesteliai, kapinės, kaimai. Viskas jiems įdomu.

Sako – o kur tvoros, kaip pas jus kaimas be tvorų? Atsakiau, kad kažkaip išgyvendinome mes tas tvoras. O jie kaime būtinai aukštas tvoras pasistato.

Taigi pas mus tam tikri bendravimo barjerai vis dėlto nuimti. Mums ne gėda rodyti, kas yra kieme, gatve važiuoji ir matai gėlynus, sodus, mašinas. O yra santūresnės kultūros, kur viską nori palikti sau, nieko nerodyti“, – 15min studijoje kalbėjo A.Kaušpėdas.

Valdo Jokubausko nuotr. /„KAnDis“
Valdo Jokubausko nuotr. /„KAnDis“

Primename, kad gegužės 12 d., ketvirtadienį, Kauno rotušės aikštėje įsikurs visą šiltąjį sezoną veiksianti „Vasaros scena“. Naujoje muzikos erdvėje vyks Lietuvos ir užsienio žvaigždžių pasirodymai, spektakliai, klasikinės muzikos koncertai.

Gegužės 12-13 d., „Kaunas 2022 Vasaros scenos“ atidarymo savaitgalį, čia pasirodys tokios grupės kaip latviai „Carnival Youth“, būsimosios ir esamos lietuviškos legendos „Beissoul ir Einius“ bei „KAnDIs“, vokiečių džiazo meistrai „ToyToy“. Šie ir kiti scenos koncertai – nemokami ir atviri visiems.

Grupės „KAnDIs“ koncertas numatytas ketvirtadienio vakarą.

„Vasaros scena“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. Pagrindiniai projekto partneriai – „Švyturys nealkoholinis“ ir 15min.

Žiūrėkite visą pokalbį su „KAnDIs“ nariais, kurioje taip pat išgirsite faktų apie grupės istoriją ir įžvalgų apie pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį:

VIDEO: „Kaunas 2022“ vasaros sceną atidarysianti „KAnDIs“ – apie atgimusias „Anties“ dainas ir muzikantų vaidmenį karo fone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius