Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Grigaliūnienė apie atrastą „Mamų mugę“: „Mes, moterys, linkusios dalintis“

Kaip pavasaris daugelio mūsų neįsivaizduojamas be Kaziuko šurmulio, taip daugelis šeimų jo nebeįsivaizduoja be „Mamų mugės“. Šiandien prasidėjusios, tris dienas truksiančios didžiausios Baltijos šalyse sezoninės (projektas vyksta ir rudenį!) mugės sūkuryje kalbiname žinomas Lietuvos moteris. Kiek joms artima idėja už simbolinę kainą parduoti išaugtus ir nebenaudojamus vaikiškus rūbus bei daiktus ir tuo pačiu metu žymiai pigiau įsigyti tinkamų.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė / Annos ir Audingo Konderauskų nuotr.


K.Savickytė-Damanskienė: „Vaikiški daiktai kainuoja kosminius pinigus, o tarnauja, deja, labai trumpai“

Trijų vaikų mama, aktorė, renginių vedėja K.Savickytė-Damanskienė „Mamų mugėje“ sako dalyvaujanti nuo pat pirmo karto, kai ši buvo suorganizuota. „Net nepamenu, iš kur apie ją sužinojau. Tuo metu kaip tik buvau motinystės atostogose, auginau savo jaunėlį Motiejų ir buvo susikaupę nemažai daiktų, kuriuos sūnus jau buvo išaugęs. Mugėje tąkart dalyvavau kaip pardavėja. Žinoma, ir pati kai ką pirkau. Vėlesniais kartais mugėje jau turėjau savanorės statusą, pati darbavausi“. Pašnekovė šypteli, jog į šį projektą įsisuko natūraliai, savaime ir labai dėl to džiaugiasi. Ir tai anaiptol susiję ne vien su nebereikalingų daiktų realizacija bei naujų įsigijimu. Daug svarbiau – nauja patirtis, įspūdžiai, pažintys.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Kristina Savickytė-Damanskienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Kristina Savickytė-Damanskienė

K.Savickytė-Damanskienė labai palaiko pačią mugės idėją – parduoti, atiduoti, padovanoti daiktus, kurių tau nebereikia ir kartu žymiai pigiau įsigyti viso to, kas tuo metu reikalinga. „Vaikai auga neįtikėtinai greitai. Drabužiai, batai, vežimėliai, vaikštinės, kitokia įranga, žaislai kainuoja kosminius pinigus, o tarnauja, deja, labai trumpai. Nespėja vaikas daikto sudėvėti, žiūrėk, jis jau išaugtas, nebetinkamas pagal amžių. Visa tai kaupti – nesąmonė. Na, nebent, augini pirmagimį ir ruošiesi gimdyti dar. Kai auginau dvynukes, joms nebereikalingus daiktus taip pat atiduodavau: draugėms, kaimynėms, Carito organizacijai. Dabar visa tai galiu ir padaryti „Mamų mugėje“, – pasakoja.Moteriai labai artima ir pati labdaros idėja: „Man nesunku dalintis su tais, kurie turi mažiau. Tikiu, jog duodamas kitam, pats gauni žymiai daugiau. Esu laiminga turėdama sveiką, darnią, gražią šeimą“.

Kodėl dėvėtas daiktas – nėra blogai? Moteris į šį klausimą atsako per ekologijos prizmę. „Labai gerbiu tas mamas, kurios įsitikinusios, kad vaikui reikia tik visko, kas nauja. Tačiau aš pasisakau už atsakingą, t.y. mažesnį vartojimą. Jei kokybiškas daiktas gali tarnauti keliems vaikams, kodėl gi jam neleisti to padaryti? Be to, kam mokėti už naujus daiktus daug, jei gali įsigyti pigiau? Juolab, kad sutaupytus  pinigus tikrai bus kur išleisti: atostogoms, pramogoms“.

Agnė Grigaliūnienė: „Mes, moterys, linkusios dalintis“

Dviejų vaikų mama, komunikacijos agentūros OLIVE bendraturtė, televizijos laidų ir renginių vedėja A. Grigaliūnienė neslepia – „Mamų mugę“ „atrado“ tik šiemet. Tačiau moteris įsitikinusi, kad kažką panašaus kiekviena mama, nepriklausomai nuo jos išsilavinimo, darbo ar finansinių galimybių, patiria kasdien. „Ką turiu omeny? O gi tai, kad mes, moterys, linkusios dalintis su draugėmis, giminaitėmis, kolegėmis. Man nepaprastai jauku ir gera prisiminti, kaip mano sūnaus Gabrieliaus rūbeliais buvo rėdomi draugių vaikai – tarp draugių mama tapau viena pirmųjų, – pas ką iškeliavo jo žaislai, kiti išaugti daiktai. Net ir dabar tiksliai žinau, kur yra jo pirmoji lovytė. Turiu vilties, kad galbūt ji netrukus vėl grįš pas mus – sodyboje joje galės miegoti Jonė Adelė , – pasakoja. – Man labai pasisekė ir su antru vaiku – kelios draugės pasigimdėme beveik tuo pačiu metu, tarp vaikų vos kelių mėnesių amžiaus skirtumas. Tai ir dėvi dabar visi sėkmingai tuos pačius šliaužtukus, batukus, o mes – laimingos. Nereikia sukti galvos, kur ir kam atiduoti, iš kur gauti“. Pasak pašnekovės, tokie dalykai, kaip keitimasis nebereikalingais daiktais su kitais yra ne tik šilti, gražūs, bet ir skatina mažesnį vartojimą. „„Mamų mugės“ idėja, mano galva, yra nuostabi. Reikia pripažinti, ne visos moterys juk turi galinčių padėti draugių, pusseserių, kolegių. O vaikiška produkcija labai labai brangi. Ypač rūbai, batai, kurie išaugami šviesos greičiu. Puiku, kai viso to galima įsigyti pigiau. Žemai lenkiu galvą prieš tas moteris, kurios organizuoja „Mamų mugę“, puikiai žinau, kiek daug darbo ir laiko reikalauja tokio didžiulio masto socialiniai projektai“, – tvirtina A. Grigaliūnienė.

Žemai lenkiu galvą prieš tas moteris, kurios organizuoja „Mamų mugę“, puikiai žinau, kiek daug darbo ir laiko reikalauja tokio didžiulio masto socialiniai projektai, sako A.Grigaliūnienė.

Ar moteris palaiko pačią labdaros idėją? „Vienareikšmiškai taip, jei ši įgyvendinama teisingai. Tikrai yra daug šeimų, vaikų namų, kurie stokoja paramos. Tačiau paskutiniu metu daug kas vyksta iškreiptai. Žinau ne vieną pavyzdį, kai remiami ne tie, kam iš tiesų tos paramos reikia. Jokiu būdu to netaikau „Mamų mugei“. Paremti Ukrainos mamas – kasšiuo metu gali būti prasmingiau? Kam labiau, nei joms stinga paramos? Prisidėsiu kuo tik galėsiu“, – teigia pašnekovė.

Laura Imbrasienė: „Nenuostabu, jog mugės idėja, gimė mamų, ne tėčių galvose“

Dviejų vaikų mamai, televizijos laidų vedėjai L.Imbrasienei apie „Mamų mugę“ papasakojo  kelios pažįstamos mamos. „Jos taip užsidegusios kalbėjo apie šį projektą, kad man parūpo pasižiūrėti, ir kas gi ten vyksta tokio magiško bei stebuklingo. Man pasisekė, nes turėjau nemokamus gidus, tad neteko klaidžioti po vaikiškų rūbų ir daiktų labirintus“, – prisimena. Tąkart moteris įsigijo keletą mažulyčių, puikios kokybės daiktelių leliukui ir smagiai pasibuvo su draugėmis.

Paklausta, kaip vertina pačią mugės idėją, L. Imbrasienė atvira: „Geriausiai viena kitą gali suprasti mamos. Nenuostabu, jog mugės idėja, gimėmamų, ne tėčių galvose. Bet kas joje apsilankęs patvirtins: „Taip, šis projektas reikalingas“. Minios mamų, užsukusios į mugę ne tik naudingai „atsikrato“ jau nebereikalingų daiktų, pigiai įsigyja naujų, bet dar ir pasišnekučiuoja su bičiulėmis, sužino įvairiausių naujovių.Tuo pačiu gali pabandyti įsijausti ir į tokią paprastą situaciją – jei aš negalėčiau savo mylimiems mažyliams suteikti būtiniausių dalykų, ar būčiau dėkinga sulaukusi paramos? Tiesiog tarp to rūpinimosi savimi ir savo gerove, daugelis mūsų labai lengvai pamirštame, kad kažkas galbūt liūdi ir jaučiasi prislėgtas, nes gyvena sunkiau“.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Laura Imbrasienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Laura Imbrasienė

Pašnekovė neslepia, ji visada ištiesia pagalbos ranką kitam, jei tikrai mato, kad tas gerumas, nebus panaudotas apgaulingais tikslais. Tad jai labai artima ir labdaros idėja.„Pati labiau mėgstu padėti konkrečiam asmeniui, matyti situaciją ar bent ją girdėti iš patikimųžmonių. Dažnai mamos, sukandusios dantis, sukasi kaip gali vardan vaikų, o paprašyti pagalbos – nedrįsta, – tvirtina.  – Labai džiaugiuosi, kad mugės organizatoriai sau išsikėlė tikslą  padėti mamoms ne tik daiktais. Šiemet, jei neklystu, mamos pardavusios savo rūbelius, galės paaukoti šiek tiek  pinigų tiems, kam jų labiausiai reikia“.

Į klausimą, kodėl dėvėtas daiktas nėra blogai, L. Imbrasienė atsako taip: „Yra keli šios sitacijos aspektai. Vienas jų – tai pagalba sunkiau gyvenančiam. Kitas – tai atsakomybėprieš visą pasaulį, kurį mespaliekame savo vaikams ir vaikų vaikams. Vartoti reikia atsakingai. Ar žinote, kokių atliekų Lietuvos sąvartynuose daugiausia? Ogi tekstilės. „Mamų mugė“ – tai tikrai puiki idėjų sintezė: skatina prikelti daiktą naujam gyvenimui, paleisti tolimesniam naudojimui. Taip ugdomas atsakingas vartojimas, o gerų mamų bei tėčių dėka nutiesiamas gerumo tiltas, kad juo kažkas galėtų ateiti pagalbos“, – tvirtina moteris.

„Mamų mugė“ vyks balandžio 17-19 d. Vilniuje, verslo parke Gariūnai, Gariūnų g.70; gegužės 1-3 d. Kaune, PLC MEGA, II a., Parodų salėje, Islandijos pl. 32

Daugiau informacijos www.musumuges.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius