-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Įdaryti portabelo grybai

Labas pirmadienis, įkvėpta Lietuvos miškų, vasaros ir galimybės džiaugtis geru oru vis dažniau gaminu lauke. Juk dabar pats grilio sezonas!
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
Agnė Grigaliūnienė „#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Bet – grilinti galima tikrai ne tik mėsą ir daržoves. Šį pirmadienį dalinuosi nauju, bet jau pamėgtu vasaros patiekalu. Grilintais portabelo grybais, keptais su karamelizuotais svogūnais ir ožkos sūriu. Šie skoniai puikiai derės prie mėsos, bei lygiai taip – gali būti savarankišku vegetarišku užkandžiu.

Kaip jau įprasta, kiekvieną pirmadienį dalinuosi ir maisto pasaulio ekspertų įžvalgomis. Šį kartą – grilio meistras Vylius Blauzdavičius pasakoja apie barbekiu bei grilio patiekalus ir jų paruošimą.

Asmeninio albumo nuotr./„Viking the chef“ Vylius Blauzdavičius
Asmeninio albumo nuotr./„Viking the chef“ Vylius Blauzdavičius

– Kuo skiriasi barbekiu nuo griliaus?

– Barbekiu yra vienas populiariausių maisto gaminimo būdų Amerikoje bei sparčiai populiarėjantis Lietuvoje. Barbekiu – lėtas ir ilgas temperatūros kėlimas iki 120 laipsnių, arba kitaip, tai mėsos apdorojimas karščiu ir dūmais, neturint tiesioginio kontakto su ugnimi. Barbekiu naudojamos tik uždaro tipo kepsninės. O grilis – viskas, kas kepama greičiau, didesnėje temperatūroje ir ant tiesioginės ugnies.

– Rūkyti gaminiai. Kaip atskirti 6–8 val. rūkytą mėsą nuo dirbtiniu būdu rūkytos mėsos?

– Pirmiausia, tai dirbtiniu būdu rūkytą mėsą atskirsite pagal išvaizdą. Dirbtiniu būdu rūkytos mėsos spalva bus tolygi ir vienoda viduje, nuo krašto iki krašto. Natūraliu būdu prapjovus matysite raudoną dūmo žiedą ir kuo toliau nuo centro, tuo mėsa bus šviesesnė. Kitas paprastas būdas patikrinti, ar patiekale naudotas dirbtinis dūmas, yra patiekalo kaina. Kuo ilgiau rūkyta – tuo brangesnė. Vargu ar 8 val. rūkytų šonkaulių porciją nupirksite už kelis eurus.

– Visi žinome, kad kokybiškiausia mėsa brandinta. Tačiau kokią pigesnę alternatyvą rekomenduotumėte?

– Kokybiška žaliava atitinkamai kainuoja. Apskritai, pigiai ir gerai nebūna, nebent pigesnę mėsą naudosite lėtam kepimui. Pavyzdžiui, gaminant plėšytą kiaulieną ar jautieną. Labiausiai rekomenduoju brandintą mėsą, nes laikas visada pagerina produkto skonį, kuris pats iš savęs nėra pačios aukščiausios kokybės.

– Kokiais prieskoniais rekomenduotumėte marinuoti mėsą? Papasakokite apie mėsos marinavimą.

– Priklauso nuo to, kas patinka. Vasaros metu naudokite kuo daugiau šviežių žolelių, mėgaukitės vasaros sezonu. Naudokite ne tik darže užaugintus produktus, nebijokite eksperimentuoti. Pavyzdžiui, mes nuolat ieškome naujų, dar neatrastų skonių – gaminame marinatus su kava, kanapėlėmis ar spragintais kukurūzais. Viskas patiriama bandymų ir fantazijos būdu. Aišku prireiks ir kantrybės. Pirmą kartą galbūt nepavyks, bet ateis laikas, kai atrasite tai, kas jus nuoširdžiai nustebins.

– Kaip pasirinkti pagardus prie keptos mėsos? Prie kokios mėsos, kokius pagardus rekomenduotumėte?

– Rekomenduoju rinktis tokius pagardus, kurie neužgožtų mėsos skonio, nebūtų per daug intensyvūs, riebūs, klampūs. Geriausia rinktis atsvarą mėsos sunkumui – gaivias, tik sezonines daržoves, jei ne sezonas – marinuotas. Taip pasieksite geriausią skonių balansą ir organizmas nebus apsunkintas.

– Grilis ir veganizmas, ar tai suderinama?

– Grilis išskirtinis ir geras tuo, kad ant jo galima kepti ne tik mėsą. Viskas priklauso nuo fantazijos: daržovės, grybai, sūriai, vaisiai, desertai ir panašiai. Rekomenduoju grilyje išsikepti grybus: išimti kotelius, dėti į grilį kepurėle į apačią, apšlakstyti aliejumi, į kepurėlės vidų įdėti kapotų saulėje džiovintų pomidorų ir kepti, kol suminkštės ir taps sultingi. Pamatysit, koks galingas ir koks stebukladarys yra grilis.

Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Įdaryti portabelo grybai
Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Įdaryti portabelo grybai

Įdaryti portabelo grybai

Ingredientai:

  • 4 portabelo grybai
  • 2 dideli svogūnai
  • 1 v/š balzaminio acto
  • Sviestas
  • Ožkos pieno bri sūris
  • Cukraus arba mėgstamo saldiklio

Paruošimas:

Pirmiausia paruošiame karamelizuotus svogūnus. Pusžiedžiais supjaustome svogūnus. Į keptuvę dedame kelis gabaliukus sviesto, suberiame supjaustytus svogūnus ir ant nedidelės kaitros kepame apie 15 min., kol svogūnai taps gelsvi, stikliniai. Toliau beriame druską pagal skonį ir beriame šaukštelį cukraus arba šiuo atveju du šaukštelius saldiklio – eritritolio. Kai svogūnai tampa „sukritę“ pilame šaukštą balzaminio acto. Tuomet šiek tiek padidiname kaitrą ir nuolatos maišydami pakepame dar kelias minutes. Paruoštus svogūnus atidedame į šalį pailsėti ir keliaujame prie grybų. Grybus nuplauname ir išimame kotelius. Sudedame grybus kepurėlėmis žemyn ir į vidų gausiai pridedame paruoštų karamelizuotų svogūnų. Paskutinis žingsnis – ant viršaus išdėlioti mėgstamo sūrio, šiuo atveju naudojame ožkos pieno bri sūrį. Kepame grilyje apie 10min.


O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui

Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius