Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Klasikinis avokado ir lašišos užkandis

Labas pirmadienis. Kaip kartu su 15min.lt portalu ir žadėjome – sveikinsiuos su Jumis kiekvieną pirmadienį ir pasakosiu apie savo #agnėsketo kelią.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Prasidėjo jis prieš gerus metus ir tęsiasi atnešdamas vis daugiau džiaugsmo į mano ir mano artimųjų gyvenimą. Juk kai atrandame mitybą, kuri mums iš tiesų tinka, kuri nekankina, kuri suteikia daug energijos ir dovanoja puikią savijautą – kasdien giliname savo žinias maisto ir ne tik srityje.

Klasikinė ketogeninė mityba gali išgąsdinti daug žmonių. Gal ir gerai, nes jos laikytis patarčiau pradėti tik pasitarus su medikais. Klasikinės ketogeninės mitybos pagrindas – riebalai ir didelis jų kiekis, todėl svarbu stebėti savo savijautą ir sveikatos rodiklius, kad neprisidarytumėm sau bėdos. #agnėsketo veikia kiek kitaip. Nuolatos ieškau savo mitybos formulės, kuri man teiktų sveikatą ir energiją, kuri padėtų išlaikyti gerą formą. Vengiu miltinių patiekalų, cukraus bei ieškau gerųjų riebalų.

Šiandien pristatau ne tik ketogeninės ir mažai angliavandenių turinčios mitybos, bet ir mano virtuvės karalių – avokadą. Visuomet turime jo namuose, nes tai vienas geriausių ir vienas iš nedaugelio vaisių, leidžiamų mano pasirinktoje mityboje. Tai nuostabaus skonio vaisius, tinkantis ir derantis su įvairiausiais produktais. Mėgstu jį vieną, su sūriais, su kiaušiniais, su lašiša.

Pristatau skanėstą iš knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“. Tai itin gardus skonių derinys, kurį mėgsta ir vaikai. Gaminančios mamos ir tėčiai turėtų nudžiugti, juk ne vienas mūsų valandų valandas praleidome virtuvėje, kur pagaminome ištisus patiekalų pageidavimų koncertus. Bent jau aš stengiuos gaminti patiekalus, kurie tinka visai šeimai, nes dar pamenu savo mamą, kuri vargo virtuvėje stengdamasi įtikti mums visiems.

Nesu virtuvės šefė ir virtuozė, bet turiu didelę aistrą maistui. Kasdien mokausi, kaip greičiausiai pagaminti paprastus, bet labai gardžius patiekalus. Nesikankinat ir savo energiją paliekant ne darbui virtuvėje, o bendravimui prie stalo.

Praeitą pirmadienį pradėjome su pusryčiais, o šį – priešpiečiausime ir skanausime klasikinių avokado ir lašišos užkandžių. Skanaus!

O kad deramai įvertintumėte avokado teikiamą naudą, uždaviau keletą klausimų mano knygos bendražygiui, dietologui Edvardui Grišinui.

Edvard Grišin
Edvard Grišin

– Ar avokadas yra kaloringas?

– Avokadas yra bene kaloringiausias bei riebiausias vaisius. Taip, tai vaisius, ne daržovė. 1 vidutinis avokadas gali turėti 220–250 kcal. O, pavyzdžiui, 1 bananas, vidutinis obuolys ar kriaušė turi maždaug 120 kcal.

– Kokie šio vaisiaus pliusai ir minusai?

– Nors avokadą mes galėtume pavadinti ,,super maistu“, privalome jausti saiką, nes minėto bruožo stoka gali sveiką produktą paversti nesveiku.

Kalbant apie naudą, svarbiausia yra paminėti būtent avokado riebumą. Šis vaisius – puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis. Šių riebalų taip pat turtingas alyvuogių aliejus. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl Viduržemio jūros dieta yra pripažįstama sveikiausia mitybos alternatyva šiais laikais.

Kalbant apie minusus, tai tikriausiai vienas svarbiausių yra avokado kaloringumo ir dydžio santykis. Dažniausiai avokadas pateikiamas sutrinta ,,guacamole“ forma. Net nejusdami, užkandžiaudami arba tepdami pagardą ant duonos, galime viršyti ne tik paros riebalų, bet ir kalorijų poreikį. Tada jau visos gerosios avokado savybės tampa ,,blogosiomis“ bei kenkia mūsų sveikatai.

– Dažnai juokaujama, kad skrebutis su avokadu yra populiariausias vizualas soc. medijoje. Ar tai tik madingas produktas, ar iš tiesų, tai super maistas?

– Norėčiau pabrėžti, kad avokadas tai ,,super“ maistas, tačiau skrebutis bei kiti papildomi pagardai gali pakenkti avokado reputacijai, kai jis tampa kaloringo bei sveikatai nepalankaus patiekalo dalimi. Tačiau avokadas, užteptas ant rupios duonos skrebučio, yra puiki alternatyva kiekvieno žmogaus pusryčių racionui.

– Kokie deriniai su avokadu yra patys naudingiausi mūsų sveikatai ir kasdienei visavertei mitybai?

– Avokadą visada verta įtraukti į spalvotų salotų mišinį. Spalvotosiose salotose yra gausu karotenoidų, medžiagų pasižyminčių apsauginėmis žmogaus organizmui savybėmis. Riebalai yra būtini karotenoidų pasisavinimui. Todėl įtraukdami nors pusę avokado į vasarinių salotų mišinį pagerinsite maistinių medžiagų pasisavinimą. Taip pat riebalai, esantys avokade, pagerina tirpiųjų vitaminų pasisavinimą. Valgai kiaušinį, grūdėtą varškę ar kramtai morkas? Pasigamink trinto avokado pagardą bei mėgaukis ne tik emocine, bet ir fizine nauda organizmui!

Roberto Daskevičiaus nuotr./#Agnėsketo ir kiti receptai – Klasikinis avokado ir lašišos užkandis
Roberto Daskevičiaus nuotr./#Agnėsketo ir kiti receptai – Klasikinis avokado ir lašišos užkandis

Klasikinis avokado ir lašišos užkandis

2 porcijos

Gaminimo laikas – 10 min.

  • 100 g šviežios lašišos filė
  • ½ žaliosios citrinos
  • 1 sunokęs avokadas
  • ½ aitriosios paprikos
  • keli kalendrų lapeliai
  • druskos, šviežiai maltų pipirų
  • šlakelis alyvuogių aliejaus

Lašišą smulkiai supjaustome, dedame į dubenėlį, pasūdome, apšlakstome alyvuogių aliejumi, įspaudžiame žaliosios citrinos sulčių ir apie 5 minutes pamarinuojame.

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą, vietoje jo pridedame marinuotos lašišos.

Įdarytus avokadus sudedame į lėkštę, apibarstome smulkinta aitriąja paprika ir kalendrų lapeliais, jei trūksta, pagardiname druska ir šviežiai maltais pipirais.


Kitą savaitę Jūsų lauks vasariškas ketogeninis kepinys! O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Instagram ir Facebook paskyrose.


Su meile maistui ir gyvenimui,
A.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius