Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Prancūziška pomidorų tarta

Labas pirmadienis. Šį pirmadienį, man rodos, kad Jus tikrai nudžiuginsiu, nes pristatau Jums keto ke-pi-nį. Na, bent jau mane jis labai džiugina, nes iki pradėdama laikytis ketogeninės ir mažai angliavandenių turinčios dietos aš labai mėgau bandeles ir duoną. Viena iš priežasčių net nebandyti tokios mitybos buvo ta amžina savęs apgaudinėjimo maldelė: negalėsiu gyventi be duonos. Su tuo „negalėsiu“, manau, turime kovoti visi, nes viskas daug paprasčiau, nei mums atrodo.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Mes galime labai daug dalykų, tereikia panorėti. Juk kai pabandome, kaip kad mano atveju, bent jau gerokai sumažiname bandelių ir cukraus kiekį – prasideda stebuklai. Kokie? Ogi cukrus ir įprasti kvietinių miltų produktai paprastai mums nėra labai naudingi ir mus tam tikra prasme migdo. Kai atsisakai bent pusės jų – savo kūną pradedi jausti kur kas geriau. Net jei ir nesu medikė – esu tvirtai įsitikinus, kad ja net ir neturiu būti, kad drąsiai sau ir jums patarčiau naudoti mažiau, arba žymiai mažiau, cukraus ir miltinių produktų.

Kas nutiko man? Atsisakiusi didžiosios šių produktų dalies – pradėjau girdėti savo kūną, gerokai kito mano skonio receptoriai – viskas dabar atrodo daug gardžiau ir saldžiau. Jei sau kartais vis dar leidžiu kokios ciabatta duonos gabalėlį (anksčiau sau leisdavau penkis su sviesteliu) – sustoja skrandis. Tikrai negaliu teigti, kad tai taisyklė, bet niekas juk netrukdo mums bent pabandyti. Lengvesnio visomis prasmėmis gyvenimo pradžiai.

Su dideliu džiaugsmu pristatau jums nuostabiąją prancūzišką pomidorų tartą. Receptas atkeliavo iš Paryžiaus, kur kažkada lankėmės su mano knygos „partner in crime“ kepinių autore Lina Kalinauskaite. Šia savo bičiule visuomet žavėjausi. Dėl Linos talento, užsispyrimo, grožio visomis prasmėmis. Kai pakviečiau Liną ir jos naujo projekto – kepyklos „Patore sesės“ komandą prisijungti prie knygos, net ir pati nesupratau, koks iššūkis tai taps mums visiems. Keto ir mažai angliavandenių turinys receptai toli gražu nėra paprasta užduotis. Juk keto tešla ir desertai skiriasi nuo įprastų mums gerai pažįstamų – tiek savo konsistencija, tiek paruošimo būdu.

Mūsų komandos dideliam džiaugsmui – su viskuo susitvarkėm puikiai. Ačiū Linai ir „Patore sesės” už taip gražiai praturtintą „#agnesketo ir kiti receptai“ knygą. Juk tie kepiniai ne tik praturtina mano kasdienę mitybą – jie man primena ir mūsų su Lina patirtis, draugystę ir keliones. Ir primena dar ir tai, kad maistas, receptai, atsiminimai juk ir daro mus visus žmonėmis. Šiandien dalinuosi Paryžiaus įkvėptu ir Linos išrastu receptu bei Linos atsakymais keto kepinių tema. Skanaus.

Agnė Grigaliūnienė ir Lina Kalinauskaitė
Agnė Grigaliūnienė ir Lina Kalinauskaitė

– Kuo ypatingi keto kepiniai?

– Keto kepiniai kaip ir visi keto patiekalai yra ruošiami su labai mažu angliavandenių kiekiu. Tai reiškia, kad keto kepiniuose nenaudojame tradicinių konditerijoje įprastų ingredientų: cukraus, medaus, kvietinių miltų. Cukrų keičiame natūraliais saldikliais be angliavandenių, o miltus riešutais, riešutų miltais ar sėklomis. Keto gaminiai puikiai tinka žmonėms, negalintiems valgyti daugelio produktų, turintiems alergijų. Tad keto gaminiai yra sveikesnė alternatyva mūsų visų mylimiems, angliavandenių turintiems patiekalams.

– Ar sudėtinga dirbti su keto tešla?

– Tartoms ruošiama keto tešla skiriasi nuo įprastos kvietinės. Jos receptą kūriau remdamasi tradicine tartų tešla ir eksperimentavau kvietinius miltus keisdama migdolų miltais. Ruošiant keto tešlą ir kepinius visada padeda atrastas stebuklingas ingredientas – tai balkšvojo gysločio sėklų luobelės. Jos atlieka glitimo vaidmenį ir tarytum suklijuoja riešutų miltus. Tešla tampa elastingesnė ir ją galima iškočioti. Ši keto tartų tešla yra trapesnė už įprastą kvietinių miltų. Kad galėtume ja iškloti skardą, kočioti turime tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, nes juk miltais pasibarstyti lentos negalime.

Kokius saldiklius rekomenduotumėte kepant saldžius kepinius?

– Kiekvienas saldiklius gali rinktis individualiai, pasitaruęs su mitybos specialistu ar dietologu. Savo keto kepiniuose naudoju stevia ir eritritolį. Stevia turi šiokį tokį poskonį, kurį pastebi kiekvienas, ir ne visi jį mėgsta. Taip pat stevia yra labiau koncentruota. O eritritolis neturi jokio pridėtinio skonio, tik yra ne toks saldus. Tad dažniausiai eksperimentuojant rekomenduoju dirbti su eritritoliu.

– Kuris kepinys jūsų kepykloje turi mažiausiai angliavandenių?

– Aš visada juokauju, kad kai norisi visko be angliavandenių, laktozės, gliuteno ir dar ko nors be – geriausia išgerti stiklinę vandens. Nesame skaičiavę angliavandenių kiekio savo kepiniuose. Bet jų yra labai mažai visuose keto desertuose, nes nenaudojame cukraus. Visuose ingredientuose, natūraliai turinčiuose angliavandenių, kuriuos naudojame keto kepiniams, tokiuose kaip sūris, varškė, grietinėlė ar uogos, angliavandenių kiekis neviršija 5–6 g. Daugiausiai angliavandenių turintys vaisiai, kuriuos naudojame, yra slyvos. Jos puikiai praturtina mūsų kurtą pyragą ,,Slyvų Royale“. Bet jose yra apie 8 g cukraus. O jei pyrago gabalėlyje yra pusė slyvos, tai menka čia nuodėmė.

– Ar įmanoma visus kepinius pakeisti į keto, be cukraus ar be gliuteno?

– Kepiniai be cukraus yra labai nesudėtinga, nes jį lengvai galime pakeisti eritritoliu, stevia ar naudoti medų, saldžius džiovintus vaisius. Bet be angliavandenių yra sudėtingiau. Norint pasilepinti desertu be angliavandenių ar su mažiau jų, rekomenduočiau rinktis desertus, kuriuose dominuoja pieno produktai, o tešla naudojama tik pagrindui. Deserto pagrindą galime keisti keto tešla, riešutais ar įvairiais miltais: avižų, grikių, migdolų, kokosų. Tokiu atveju galite rinktis varškės, sūrio pyragus, jogurtinį tortą su uogomis ar pienišką desertą, tokį kaip panakota ar plakta grietinėlė su uogomis ar vaisiais.

Roberto Daskevičiaus nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: prancūziška pomidorų tarta
Roberto Daskevičiaus nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: prancūziška pomidorų tarta

Prancūziška pomidorų tarta

Pirmiausia pradėkite nuo tartų tešlos pasiruošimo.

Keto tartų tešla:

Dvi (24 cm skersmens apvalios arba panašaus dydžio stačiakampės) tartos

Gaminimo laikas – 15 min.

  • 250 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g migdolų miltų
  • 200 g kokosų miltų
  • 50 g balkšvųjų gysločių sėklų luobelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai pieno (galima naudoti ir migdolų, sojų)

Elektriniu maišytuvu iki baltumo išsukame sviestą. Įmušame kiaušinius, supilame pieną ir maišome toliau. Tada beriame miltus, druską, balkšvųjų gysločių sėklų luobeles ir dar sykį viską išmaišome iki vientisos masės. Gautą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę, suformuojame rutulį ir 30 minučių dedame į šaldytuvą.

Ši keto tartų tešla yra trapesnė už įprastą kvietinių miltų. Kad galėtume ja iškloti skardą, kočiosime tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Taigi, išimame tešlą iš šaldytuvo ir perpjauname į dvi dalis. Vieną dalį dedame ant kepimo popieriaus, rankomis suformuojame rutulį, užklojame jį kitu popieriaus lapu ir kočiojame maždaug 0,5 cm storio lakštą. Neišsigąskite, kad neišeina tobulas stačiakampis. Nulupame viršutinį popieriaus lapą, likusį lapą su tešla atsargiai apverčiame ant apvalios gofruotos tartų kepimo formos dugno, tada ir tą antrąjį lapą nulupame. Tešla neišsikloja idealiai, nes yra labai biri, todėl rankomis užlipiname skyles ir aplipdome formos kraštus.

Jei kepsime du pyragus, likusia tešla išklojame antrą kepimo formą. Jei ne, suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame atgal į šaldytuvą – bus kitam kepiniui. Šaldytuve tokią tešlą galima laikyti savaitę, šaldiklyje – kad ir porą mėnesių.

Pasiruošus keto tarto tešlą gaminame prancūzišką pomidorų tartą, kuriai reikės:

4 porcijos

gaminimo laikas – 40 min.

  • Keto tartų tešla
  • 4 pomidorai
  • 2 šaukštai Dižono garstyčių
  • 125 g mocarelos
  • Šviežiai maltų pipirų, druskos
  • Keli bazilikų lapeliai

Tešlą išklojame kepimo formoje, ištepame garstyčiomis ir padengiame riekelėmis pjaustytais pomidorais. Kuo įvairesnių dydžių ir spalvų bus pomidorai, tuo mūsų tarta atrodys gražiau. Ant pomidorų dedame rankomis plėšytos mocarelos, viską pabarstome šviežiai maltais pipirais, druska ir bazilikų lapeliais.

Kepame 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes.


Skanaus! O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Instagram ir Facebook paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui,
A.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius