Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos lietuvių metų žmogumi išrinkta atlikėja Raimonda Masiulytė: „Visiškai to nesitikėjau“

Savo laimę Airijoje kurianti atlikėja Raimonda Masiulytė sulaukė ypatingo įvertinimo iš vietinės lietuvių bendruomenės – buvo išrinkta Airijos lietuvių metų žmogumi. Priežasčių džiaugtis jos gyvenime iš tiesų netrūksta, jau netrukus pasirodys ir naujas Raimondos albumas. O kokią vietą svetur gyvenančios atlikėjos planuose užima Lietuva?
Atlikėja Raimonda Masiulytė – Airijos lietuvių metų žmogus
Atlikėja Raimonda Masiulytė – Airijos lietuvių metų žmogus / Asmeninio albumo nuotr.

Metams artėjant link pabaigos, Lietuvos ambasada Airijoje paskelbė apklausą, kurios metu buvo galima siūlyti žmogų, vertą tapti labiausiai nusipelnusiu 2019-ųjų Airijos lietuviu. Iš viso pasiūlyta 16 kandidatų, iš kurių po balsavimo galiausiai triumfavo atlikėja Raimonda Masiulytė. Jai Dubline įteiktas garbingas apdovanojimas.

Apie tai, ką jis jai reiškia, apie veiklą Airijos lietuvių bendruomenėje, kūrybą ir santykį su Lietuva R.Masiulytė papasakojo interviu 15min.

Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė – Airijos lietuvių metų žmogus
Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė – Airijos lietuvių metų žmogus

– Raimonda, visai neseniai buvote išrinkta Airijos lietuvių 2019 metų žmogumi. Kaip sutikote šią žinią? Ką jums tai reiškia?

Jaučiuosi puikiai, bet visiškai to nesitikėjau! Tai didžiulis įvertinimas, nes lietuvių bendruomenė Airijoje yra didelė, o aš surinkau trečdalį visų balsų. Labai ačiū visiems balsavusiems. Tai malonus ir nuoširdus paskatinimas, to mums visiems labai reikia.

– Kaip jaučiatės būdama Airijos lietuvių bendruomenės dalimi, ar daug bendraujate su kitais jos nariais, įsitraukiate į jų organizuojamas veiklas? Ar ši bendruomenė stipri?

– Airijos lietuvių bendruomenė – labai glaudi. Visi vieni kitus pažįsta. Daugeliui išvykusiųjų tai yra vienintelis būdas pasikalbėti lietuviškai, prisiminti lietuviškas tradicijas. Todėl mane dažnai pakviečia padainuoti ar vesti lietuviškus renginius, nepaisant to, kad mano pagrindiniai projektai yra daugiau susiję su multikultūrine veikla. Lapkričio mėnesį atvykau į Vilniaus Gospelo festivalį su Dublino gospelo choru, jiems labai patiko Lietuva ir visi bilietai į koncertus buvo išparduoti. Smagu.

– Koncertavote ir Airijos lietuvių organizuojamame renginyje, skirtame vėžiu sergantiems vaikams paremti. Kas jus paskatino jungtis prie šios iniciatyvos? Kaip reagavo aplinkiniai?

– Airijos lietuviams rūpi kilni veikla, o „Mamų unija“ šiuos renginius organizuoja jau ne pirmus metus. Man dainuoti tokiame renginyje, žinant, kad prisidedu prie to, kad būtų surinktos lėšos vaikams, sergantiems vėžiu, yra labai gera. Šiais metais pavyko surinkti apie 25 tūkstančius eurų – tai yra tikrai nemaža suma. Šis renginys yra puiki iniciatyva, sutraukianti daugybę žmonių, bilietai į jį buvo išparduoti per keletą dienų. Svarbu paminėti ir tai, kad visi ten pasirodantys atlikėjai dirba nemokamai.

Matote, aš į muziką ir savo profesiją žiūriu kiek kitaip. Nors menas reikalauja daugybės naktų studijų bei visiško atsidavimo, kad viską nušlifuotum bei mokytumeisi (juk kiek mūsų yra su nubraižytais pirštais po 5 valandų grojimo arba kiek laiko užima tas mūzos laukimas), tai yra ir savotiška dovana iš aukščiau. Todėl aš jaučiu, lyg turėčiau tą dovaną nešti ir kitiems perdovanoti. Nieko nėra maloniau, nei žinoti, kad savo gerais darbais ar buvimu kažkam nuoširdžiai padėjai ar pakėlei nuotaiką.

Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masiulytės naujausias albumas
Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masiulytės naujausias albumas

– Pakalbėkime apie muziką plačiau. Netrukus pasirodys jūsų naujasis albumas. Kokiomis nuotaikomis laukiate jo išleidimo?

– Oficiali albumo „Blue Moon“ pristatymo data yra gruodžio 20-oji, nuo tada visi norintys galės įsigyti jį internetu – arba su mano parašu, arba skaitmeninę versiją. Gruodžio 21-ąją albumas bus gyvai pristatytas džiazo bare „The Big Romance“ Dubline, ten drauge su trio – kontrabosu, džiazine gitara bei mano balsu – užvirsime tikrą kalėdinę džiazo ir svingo košę. Labai laukiu ir per daug nesijaudinu, nes darau tai iš malonumo. Muzika man teikia džiaugsmą, o dar ir Kalėdos šalia! Beje, albume yra ir kalėdinė visų mėgstama daina.

VIDEO: Raimonda 'Blue Moon' Official Album Teaser | 4K

– Rodos, bėgant metams įsitvirtinote džiaze, soule ir bliuze. Kodėl būtent šie žanrai?

– Bliuzas, džiazas, svingas, soulas... Visa tai susiję, nes dar Vilniuje, studijuodama Čiurlionio menų gimnazijoje bei Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, paragavau ir klasikos, ir džiazo. Ir tai mane labai sudomino, koncertuoti pradėjau labai anksti, o dabar muzika bei kūryba man yra pagrindinis gyvenimo variklis bei turbūt visa mano esmė.

Nesu snobė.

Aš vis dar dainuoju ir popmuzikos dainas. Taip, popmuzika mano gyvenime dabar galbūt atrodo truputį nustumta į šalį, bet aš atvira visiems žanrams. Svarbiausia, kad ta muzika būtų gera, keltų kažkokias emocijas. Žanrų atžvilgiu nesu snobė.

Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė
Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė

– Kas muzikinėje veikloje jus labiausiai džiugina?

– Aš neturiu scenos baimės, mane užveda ir džiugina, kai galiu matyti žmonių, kurie klausosi, linguoja į taktą, veidus. Kartais su savo momentinėmis improvizacijomis išgąsdinu muzikantus, todėl man patinka dirbti su patyrusiais ir geriausiais iš geriausių. Dėkoju likimui, kad tenka dirbti su nuostabiais muzikantais.

– Ar šiame muzikiniame etape išgyvenate kažką naujo?

– Esu labai atvira bandyti kažką naujo tiek gyvenime, tiek muzikoje, todėl šiuo metu eksperimentuoju su elektronika. Žiūrėsime, kas iš to išeis. Man patinka išrasti kažką naujo, suklijuoti kelis skirtingus stilius ir tiesiog leisti sau atsipalaiduoti, mes dažnai pamirštame tai.

Vyras yra mano stipriausias palaikytojas, kritikas bei įkvėpėjas

– Netrukus – nauji metai. Kas jūsų planuose? Ką esate numačiusi tiek sau, tiek muzikos gerbėjams?

– 2019-ieji buvo tikrai aktyvūs, bet panašu, kad 2020-ieji bus dar labiau susiję su savos kūrybos muzika. Su būsimu projektu, kuris numatytas po „Blue Moon“ išleidimo, būtinai norėčiau vėl aplankyti Lietuvą, o gal ir aplinkines Baltijos valstybes.

Taip pat norėčiau išvykti į Pietų Aziją, pasisemti ten ramybės, galbūt dviese su vyru Vimaliu griebti už kuprinių ir tiesiog keliauti, kur akys veda. Jis yra mano stipriausias palaikytojas, taip pat ir kritikas bei įkvėpėjas.

Be to, norėčiau apsiginti magistro laipsnį Karališkojoje muzikos akademijoje Airijoje.

Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė
Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masiulytė

– Jau kuris laikas gyvenate ne Lietuvoje. Ar pasiilgstate jos? Ar nesunku buvo pritapti Airijoje?

– Išvykau 2009-aisiais, tuomet grįžau namo į Lietuvą, bet nuo 2010-aisiais nusprendžiau Dubline pasilikti ilgesniam laikui, na, o sutikus Vimalį sprendimas pasilikti buvo priimtas per naktį. 2020-aisiais minėsime jau 10 metų kartu.

Lietuvos pasiilgstu, bet džiugu, kad yra nebrangių skrydžių, taip pat šauni Airijos lietuvių bendruomenė, parduotuvės, kurioje gali įsigyti lietuviškos produkcijos. Manau, kad mes, lietuviai, esame labai stiprūs, greitai prisitaikome, o airių pozityvumas tiesiog užkrečiantis, todėl su vietiniais randu daug bendro.

Man patinka sunkiai dirbti dėl savo tikslų

– Ir vis dėlto, kur paprasčiau atlikėjui pasiekti didesnę sėkmę – Lietuvoje ar Airijoje?

– Matote, man labai patiko gyventi Lietuvoje ir aš labai mėgstu pasiginčyti, kai išgirstu kažkokių priekaištų ar nepagrįstos kritikos Lietuvai, nes mes dažnai pamirštame, kad Lietuva mums nieko neskolinga, pasaulis mums nieko neskolingas.

Aišku, jeigu nori tapti žinomu, jeigu toks tavo tikslas, visada tai lengviau daryti savo šalyje – mažesnė konkurencija, gali kalbėti savo kalba, žmonės vieni kitus pažįsta ir išties pagalbos ranką. Bet jeigu tikslas yra tiesiog kurti ir žiūrėti, kur tai nuves, kaip aš dabar darau, tuomet gal ir nelabai svarbu, kur tu gyveni, ypač šiais laikais, kai yra internetas, kai galima skraidyti į muzikinius turus.

Airiai labai myli muziką, todėl norint pelnyti pagarbą iš vietinių muzikantų tu savo srityje turi būti tikrai geras. Tai man patinka, man patinka sunkiai dirbti dėl savo tikslų.

– O ar dažnai lankotės Lietuvoje? Ką čia atvykusi veikiate?

– Kaip ir minėjau, visai neseniai buvau Lietuvoje, lapkričio mėnesį į Vilniaus gospelo festivalį atvežiau pulką airių ir taip pat koncertavau su džiazo trio Vilniuje bei Kaune.

Pasiilgau vyšnių.

Taip pat aplankiau mamą ir seserį, kurios gyvena Lietuvoje. Mano mažajai krikšto dukrytei Severinai sukako penkeri, todėl po pusės nakties šventimo be jokių atsikalbinėjimų sėdau į automobilį ir vykau atgal į Kauną valgyti torto ir žaisti su lėlėmis.

Dažniausiai mano laikas Lietuvoje labai limituotas, atvykusi dažniausiai koncertuoju ir neturiu daug laiko pabūti su draugais bei šeima, bet pažadėjau sau tai padaryti vasarą. Pasiilgau vyšnių.

– Negaliu nepastebėti jūsų išvaizdos pokyčių metams bėgant. Sakoma, kad laimingas žmogus – gražus žmogus. Ar jūs laiminga?

– Ačiū, taip, esu labai laiminga. Jau beveik porą metų visiškai atsisakiau alkoholio, kuris buvo mano dažnos prastos nuotaikos, energijos stygiaus priežastis, vartojimo, taip pat nerūkau, leidžiu sau ilgiau pamiegoti ir nekankinu savęs keistais reikalavimais.

Esu mylima ir mylinti, mėgaujuosi aistra bei kelionėmis, kai galiu. Stengiuosi džiaugtis šia diena ir vengti tuščių pokalbių, bet tai yra stiprios valios ir atsidavimo rezultatas.

Linkiu visiems didžiulės sėkmės pasiekti savo asmeninę laimę, o jei labai norisi, galite atvykti į mano koncertą, kur apie tai galime paplepėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius