-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amatininkų užeigos“ vadovę papiktino kilpinis eismas: kerta per rankas, kai ir taip sunku

Vilniaus senamiestyje įvedus kilpinį eismą, šiuo pokyčiu patenkinti ne visi. Čia ir dirbanti, ir gyvenanti verslininkė, „Amatininkų užeigos“ savininkė Irena Marozienė sako, kad viskas buvo pradėta daryti ne nuo to galo, tad pasekmės bus labiau neigiamos negu teigiamos. Nauja tvarka jai jau sukėlė nemenką galvos skausmą.
Kilpinis eismas Vilniuje ir Irena Marozienė
Kilpinis eismas Vilniuje ir Irena Marozienė / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

„Nenužudė senamiestyje gyvenimo džiaugsmo korona, bet kilpinis eismas tai šimtu procentų“, – apmaudo neslepia I.Marozienė.

Apie tai, kokių bėdų pridarė liepos 7 d. Vilniaus senamiestyje įvesta nauja eismo tvarka, Irena papasakojo ir 15min.

„Kadangi esu ir dirbanti 30 metų, ir gyvenanti senamiestyje, tai puikiai žinau, kaip reikėtų geriau tą problemą spręsti. Aš 100 procentų prieš tranzitą, bet jeigu darom, tai reikia visa tai daryti įsiklausius, pabendravus su žmonėmis, kurie ten dirba, ir su tais, kurie ten gyvena“, – 15min sakė I.Marozienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Marozienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Marozienė

Verslininkę liūdina tai, kad imantis tokių permainų nebuvo tiesiogiai atsiklausta žmonių nuomonės.

„Paskelbia nebent kažkur savivaldybės puslapyje, bet nemanau, kad dauguma žmonių ištisai stebi savivaldybės skelbimus. O aš labai daug laiko būnu ir užsienyje, tai tikrai neturiu laiko nuolatos sėdėti ir žiūrėti, ką daro mūsų savivaldybė“, – patikino Irena.

Kilpinio eismo nepatogumus I.Marozienė jau spėjo pajusti. Anot jos, norėdama įveikti atstumą, kurį anksčiau nuvažiuodavo per 3–5 minutes, dabar, net kai nėra spūsčių, ji sugaišta 20 min., o spūsčių metu, svarsto, matyt, prireiktų mažiausiai 40 minučių.

„Aš kaip gyventoja nesu patenkinta tokiu važinėjimu kilpa, kuris man nesuprantamas. Sudaryti visiškai neprotingi kilpiniai maršrutai, kuriuos labai smarkiai reikėtų koreguoti tiek gyventojams, tiek verslui. Toks važiavimas sudaro didžiausius kamščius. Visiškai neapgalvota. Pravažiavimo nėra, stulpeliai uždėti“, – kalbėjo Irena.

VIDEO: Kilpinis eismas Vilniaus senamiestyje: su „Waze“ iš Vokiečių gatvės į Universiteto gatvę važiavome ratais

Dėl pastarųjų moteris taip pat turi pastebėjimų. „Senamiestyje daug kur uždraustas eismas, bet neužstatyta tokiais kuoliukais, kaip dabar matome. Jų daug ir jie visiškai nereikalingi. Juk prekes veža rytais nuo 8 iki 10 val., tada prekių transportas didelėms mašinoms uždraustas, viskas lieka tik gyventojams. Čia yra tiesiog nesuvokiama, kad tu vos ne vos gali atvažiuoti į savo namus, o išvažiuoti dar didesnė problema“, – stebėjosi I.Marozienė.

VIDEO: Kilpinis eismas Vilniaus senamiestyje, Trakų gatvėje

Didžiojoje gatvėje esančią „Amatininkų užeigą“ turinti verslininkė savivaldybės veiksmais nepatenkinta ir iš verslo pusės. Anot Irenos, problemų iškyla tiekėjams vežant prekes – klausia, gal dabar tą daryti su lengvaisiais automobiliais? Ji savo akimis neseniai matė, kokių rūpesčių pasikeitusi situacija tiekėjams kelia.

„Ką tik Rotušės aikštėje tarpusavyje barėsi dviejų didelių mašinų vairuotojai. Mašinos negali prasilenkti, tada važiuoja per šaligatvius, kur jų stovi didžiausia eilė. Tiekėjai keikiasi, bando su tuo kažkaip susigyventi, ieško būdų, kaip apvažiuoti. Arba pasistato mašinas Rotušės aikštėje ir neša prekes į parduotuves, restoranus iš ten“, – situaciją nupasakojo I.Marozienė.

Irenos Marozienės nuotr./Kilpinis eismas Vilniuje
Irenos Marozienės nuotr./Kilpinis eismas Vilniuje

Irenai pikta ir dėl to, kad naujos taisyklės įvestos kaip tik dabar, tokiu ir taip sunkiu metu.

„Po karantino mes ir taip neturime turistų senamiestyje, kurie yra pagrindinis pajamų ir mokesčių, kuriuos mokam ir savivaldybei, šaltinis. Tai tokiu atveju, kai tu kapstaisi iš pražūties, kabiniesi iš gilios duobės už medžių šakų, kad iškiltum, tau dar kerta per rankas – griūk toliau“, – apgailestavo I.Marozienė.

VIDEO: Kilpinis eismas Vilniaus senamiestyje: Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gatvė

Daug po pasaulį keliaujanti moteris sako įsitikinusi, kaip puikiai panašiose situacijose susitvarkė užsienio valstybių miestai. O Vilniuje, anot Irenos, viskas buvo pradėta daryti ne nuo to galo – pašnekovės teigimu, pirmiausia reikia spręsti parkavimo šalia senamiesčio klausimą, o tik tada bandyti riboti eismą.

„Projektuotojams reikėtų nupirkti kelionę į Monaką. Nuvažiuokite ten ir pamatysite, kad centrinėje aikštėje yra didelė, mažiausiai penkių aukštų požeminė parkavimo aikštelė ir jokių problemų ten nerasta. Jeigu Vilniuje man sako pasistatyti mašiną už senamiesčio ribų ir tada eiti pėsčiomis, aš nieko prieš, galima, bet o kur parkavimas? Žmonės neturi kur padėti mašinų.

Pasakymas važinėti su autobusais tai irgi atsiprašau. Kas gyvena, pavyzdžiui, prie Belmonto krioklių ar Antakalnio gale, kokie autobusai ten važiuoja? Jokių autobusų ten nėra“, – piktinosi I.Marozienė.

Dabar Irena sako, kad kovoti su naujovėmis šiuo metu negali, tad teks tiesiog prisitaikyti. Nors situacija liūdina – moters teigimu, jau ir taip tuščias senamiestis dar labiau ištuštės.

VIDEO: Kilpinis eismas Vilniaus senamiestyje: Islandijos gatvė

„Visiškas chaosas. Natūralu, kad jeigu seniau šeimos geru oru išvažiuodavo pasivaikščioti į senamiestį, tai dabar visi bėga į akropolius. O senamiestis be turistų yra numiręs senamiestis. Net baltarusių nėra, kurie atvažiuodavo apsipirkti parduotuvėse. Dabar pasirodė pirmi turistai iš Lenkijos, vokiečiai, prancūzų kalbą girdėjau, bet jiems irgi neįdomu vaikščioti po tuščią senamiestį. Juk žmonės atvažiuoja į miestą, nes nori pasėdėti kavinėse, pabendrauti, prie kavos puodelio susipažinti“, – pastebėjimais dalijosi I.Marozienė.

Todėl Irenai juokingi aiškinimai, esą naujoji tvarka įnešė teigiamų pokyčių, nes senamiestyje sumažės triukšmo.

„Bus mažiau triukšmo, bet mažiau lankytojų, mažiau pinigų, mažiau mokesčių. Todėl tikiuosi, kad čia tik pirmas blynas, kuris truputėlį pridegė, ir bus kepamas antras, labiau įsigilinus į verslininkų ir gyventojų poreikius. Tikiuosi, jis neprisvils“, – vylėsi I.Marozienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išbandėme „kilpinį eismą“ Vilniaus senamiestyje: ir džiugu, ir klaidu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius