-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos apsaugos guru: kiekviena šeima turėtų auginti ne daugiau nei du vaikus

Aplinkos apsaugos guru nuomone, šeimos, auginančios daugiau nei du vaikus, elgiasi gamtos atžvilgiu neatsakingai, rašo „Sunday Times”.
Kūdikis ant rankų
Kūdikis ant rankų / Photos.com

Vyriausybinės darniosios plėtros komisijos vadovo Jonathon Porritt giliu įsitikinimu, žmonių populiacijos augimo kontrolė, naudojantis kontraceptinėmis priemonėmis bei abortais, turėtų būti kovos su globaliniu atšilimu politikos pagrindu.

Jo manymu, politiniai lyderiai bei žalieji neturėtų vengti kalbėti apie sparčiai augančios žmonių populiacijos daromą žalą.

Šį mėnesį pasirodysiančiame pranešime teigiama, kad vyriausybė, taikydama efektyvesnius šeimos planavimo metodus, privalo pristabdyti gyventojų skaičiaus augimą.

„Aš manau, kad žmonės privalo prisiimti atsakomybę už gamtoje paliktus pėdsakus. Aš net neabejoju, kad netolimoje ateityje mes prieisime prie tokios pozicijos, kai daugiau nei dviejų vaikų turėjimas bus laikomas neatsakingu elgesiu“, – kalbėjo Porritt.

Organizacijos „Optimum Population Trust“ duomenimis, kiekvieno brito per gyvenimą sudeginamas anglies dvideginio kiekis prilygsta 0.8 hektaro dydžio giraitei.

Didžiosios Britanijos statistikos departamento duomenimis, šalies populiacija siekia šešiasdešimt vieną milijoną. Iki 2028 metų populiacija išaugs iki 70 milijonų.

Žmonių populiacijos augimo kontrolė turi tapti už aplinkos apsaugą kovojančių grupių kampanijų varikliu. Teigia Porritt.

Moterų, gimusių ne Britanijoje, gimstamumo rodiklis (vidutinis vaikų skaičius, kuriuos moteris pagimdytų per visą savo reproduktyvų laikotarpį) – netgi 2,5, tuo tarpu moterų gimusių Britanijoje, tas pats rodiklis tesiekia 1,7.

Dabar pasaulyje gyvena 6,7 milijardai žmonių. Iki 2050 metų šis skaičius turėtų išaugti iki 9,2 milijardų.

„Žmonių populiacijos augimo kontrolė turi tapti už aplinkos apsaugą kovojančių grupių kampanijų varikliu. Tačiau daugybė organizacijų mano, kad joms nepriklauso kalbėti apie tai. „Friends of the Earth ir „Greenpeace“ organizacijoms aš jau anksčiau esu pasakęs, kad jos, nesiimdamo nevaldomos žmonių populiacijos augimo problemos, išduoda bendrus interesus. Apie tai nekalbama dėl to, kad tai labai prieštaringas klausimas“, – pasakojo Porritt.

„Pagal nėščių paauglių rodiklį Britanija šalis pirmaujanti Europoje. Valdžia privalo tobulinti šeimos planavimo politiką, net jeigu tai reikštų finansinių resursų perskirstymą. Pavyzdžiui, lėšų skyrimą ne ligų gydymui, o kontraceptinių priemonių ir abortų skaičiaus didinimui“, – pareiškė Porritt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius