-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baimė dėl dukterėčios

Laba diena, Ramune. Aš įtariu, kad dukterėčia, kurią kartais prižiūriu, yra seksualiai išnaudojama savo tėvo. Ji pasidarė labai dirgli, nerimąstinga, nuolat liečia tarpvietę, ištisas valandas praleidžia vonioje prausdamasi, vengia tėvo, nors anksčiau visad su juo norėdavo būti.
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė / G.Kropio nuotr.

Bandžiau išsiaiškinti, ar ji nėra prievartaujama, bet mergaitė neigia. Kaip man elgtis, kaip reaguoti, ar pranešti atitinkamoms instancijoms? Seseriai sakyti bijau, nes ji labai supyktų, įsižeistų, be to, gal mano įtarimai yra neteisingi... Alicija.

Laba diena, Alicija. Jūsų įtarimas, kad dukterėčia patiria seksualinę prievartą tikrai dar nereiškia, kad prievarta iš tikrųjų vyksta. Svarbu surinkti kuo daugiau informacijos įtarimui pagrįsti. Dažnai tokioje situacijoje atrodo, kad laukti nedera, bet per greita intervencija, nesurinkus reikiamų įrodymų, gali privesti prie to, kad prievartos išvis nebegalėsite sustabdyti arba, jei prievarta nevyksta, susigadinsite santykius su seserimi ir jos šeima visam gyvenimui. 

Tiesūs klausimai vaikui, ar jis patyrė seksualinį išnaudojimą, paprastai sukelia tik neigimą. Mergaitė gali gėdytis, jausti kaltę, baimę ir nebūti pasiruošus kalbėti apie visa tai. Išnaudojami vaikai retai kada tiesiogiai kalba apie patiriamą išnaudojimą. Vaikas gali testuoti jus, kiek jumis galima pasitikėti, ar jūs priimsite seksualinės prievartos faktą rimtai, ar patikėsite, neapkaltinsite jo paties. Stebėkite mergaitės žaidimus, piešinius, elgesį, nueikite kartu su ja pasikonsultuoti su vaikų psichologu. Stenkitės neparodyti dukterėčiai savo išgąsčio, pykčio, kurios yra visiškai natūralios emocinės reakcijos, bet gali išgąsdinti mergaitę. Ji gali klaidingai suprasti jūsų pasibjaurėjimą ar pyktį tuo, kas atsitiko, baimintis, kad bjauritės ar pykstate ant jos už tai, o paniką – kad reikia jus apsaugoti nuo nemalonumų ir neduoti jokių užuominų, kurias vaikai rodo tokiais atvejais.

Taip pat jūs galite anonimiškai pasikonsultuoti su vaikų teisų apsaugos tarnybos darbuotojais, nenurodydama mergaitės vardo, pavardės, paklausdama, pavyzdžiui, kokie kriterijai yra būtini, kad jie įsikištų ir pan. Jei praneštumėte kaip įvykusį faktą, tarnyba greičiausiai iškart imtųsi veiksmų, o tai gali padaryti daugiau žalos nei duoti naudos, jei jūsų įtarimai neteisingi. Kartais vaikai, panašiai kaip jūsų dukterėčia, gali elgtis ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, ji galėjo matyti tėvų lytinį aktą, kuris jai atrodė kaip prievarta arba iš tiesų tai buvo prievarta. Nenurodėte jos amžiaus, gal jai prasidėjo lytinis brendimas, kai vaikai tampa dirglūs, paintensyvėja masturbacija, paaštrėja ar tampa konfliktiški santykiai su artimaisiais. Stenkitės veikti apdairiai ir delikačiai. Stiprybės Jums!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius