Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Baltosios ramunės“ dieną kartu su ligoniukais švenčianti Irma Jurgelevičiūtė: „Man suspaudė širdį“

Dainininkė Irma Jurgelevičiūtė kovo 24-ąją savo dėmesį skyrė tuberkulioze sergantiems ir daugybę mėnesių ligoninėje praleidžiantiems vaikams – būtent sekmadienį pasaulyje minima šios ligos, dar kitaip vadinamos „baltąja ramune“, diena.
Irma Jurgelevičiūtė su vaikais
Irma Jurgelevičiūtė su vaikais / Loretos Kondratės nuotr.

„Nesu tiesiogiai susidūrusi su tokia liga, bet nemažai apie ją žinau. Tai – viena iš stigmų, kurią „įveikti“ tikrai sunku. Juk žmonės neskiria, kokia tuberkuliozės forma ligonis serga ir kiek tęsiasi kontaktas su juo. Ji gali būti užkrečiama, atrodo pavojinga ir to visiems pakanka, kad vengtų būti su ligoniu vienoje patalpoje“, – sakė pašnekovė, aplankiusi Kauno klinikinės ligoninės mažuosius pacientus.

I.Jurgelevičiūtė patikino nepažįstanti nė vieno tuberkulioze sergančio žmogaus, tačiau ją gali pavadinti vienu paslaptingiausių susirgimų.

Loretos Kondratės nuotr./Irma Jurgelevičiūtė
Loretos Kondratės nuotr./Irma Jurgelevičiūtė

„Daugeliui, net ir žinant, kad žmogus serga uždaros, neužkrečiamos formos tuberkulioze, būti vienoje patalpoje su juo yra nejauku“, – įsitikinusi dainininkė.

Jai itin skaudu dėl fakto, kad susirgimą, dėl kurio yra priversti gydytis itin ilgą laiką, vaikai perima iš savimi dažniausiai nesirūpinančių suaugusiųjų.

„Kai tėtis ar mama serga tuberkulioze, kasdien su jais būnantiems mažiesiems apsisaugoti kažin ar nepavyksta. Tuomet ir taip pažeidžiamas žmogutis ilgai nemato savo artimųjų, draugų, būna izoliuotas nuo įprastos aplinkos“, – mintimis dalinosi I. Jurgelevičiūtė.

Loretos Kondratės nuotr./Renginio akimirka
Loretos Kondratės nuotr./Renginio akimirka

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje tuberkulino mėginiai padėjo išaiškinti 30 tuberkulioze susirgusių vaikų, iš kurių – 1 vaikui diagnozuota atvira plaučių tuberkuliozės forma.

„Bakterijos dažniausiai puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina“, – apie tuberkuliozę pasakojo ligoniukams pagalbos ranką nuolat ištiesiančio labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ įkūrėja Marija Dubickienė.

Loretos Kondratės nuotr./Marija Dubickienė
Loretos Kondratės nuotr./Marija Dubickienė

Anot jos, ne visi užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis suserga šia liga. Tuberkulioze užsikrėtę, bet šia liga nesergantys, žmonės nieko nejunta ir gali niekada nesusirgti. Infekuoti tuberkuliozės bakterijomis asmenys gali jausti neaukštą temperatūrą, bendrą silpnumą, tačiau jiems nerandama lokalių tuberkuliozės pažeidimų ir jie neplatina tuberkuliozės bakterijų.

Ši liga plinta oru iš vieno asmens kitam. Bakterijos patenka į aplinką, kai plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti. Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis.

Kalbėti apie „baltąja ramune“ vadinamą ligą M.Dubickienė ragina nuolat. Be to, Pasaulinės tuberkuliozės dienos proga ji Kauno klinikinės ligoninės pacientams visuomet padovanoja šventę – šįmet vaikučiai vaišinosi gardėsiais ir stebėjo įtraukiančią iliuzionisto Algimanto Frankonio programą.

VIDEO: Kas yra tuberkuliozė ir kodėl ja užsikrėsti gali kiekvienas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius