Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 12d. 10:53

Beata Nicholson pristatė savo anytą Paddy: „Ji – gastronominė turistė“

Paddy Nicholson ir Beata Nicholson
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr. / Paddy Nicholson ir Beata Nicholson

Į degustacinę vakarienę Trakuose penktadienio vakarą rinkosi gurmanai, kuriems vakaro patiekalus ruošė „Noma“ ir „Michelin“ žvaigždžių restoranuose dirbęs, vieno geriausių Talino restoranų šefas Rado Mitro. Kelias dienas Trakuose viešintis šefas į Lietuvą atvyko „Apvalaus stalo klubo“ kvietimu – kartu su jo komanda jis parengė vakaro meniu, apimantį brandžios klasikinės virtuvės patiekalus, įkvėptus sezono bei šefo įvairiapusės patirties.

Išbandyti šefo siūlomo meniu į Trakus atvyko žinomi žmonės. Tarp jų buvo ir kulinarinių knygų bei TV laidų autorė Beata Nicholson. Čia ji atvyko su draugėmis ir savo anyta Paddy Nicholson.

„Mano anyta – gastronominė turistė. Ji gyvena viena, bet pakankamai daug keliauja, važiuoja į skirtingus miestus, kad nueitų į konkretų restoraną. Ji domisi kulinarija, jai labai svarbu maistas ir vynas, todėl kai ji atvažiuoja, mes būtinai einam į kokį nors restoraną. Šį kartą aplinkybės taip sutapo, kad pakviečiau ją atvažiuoti kartu į Trakus, kur gražus vaizdas, į pilį“, – sakė degustacinėje vakarienėje apsilankiusi maisto rašytoja, verslininkė Beata Nicholson.

„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Beata ir Paddy Nicholson
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Beata ir Paddy Nicholson

Pasak Beatos, kai ji su vyru ir vaikais nuvyksta į Angliją anytos gimtadienio proga ar tiesiog aplankyti, taip pat kartu lankosi restoranuose.

„Tai mūsų kasdienybės dalis – eiti į restoraną, valgyti maistą, skanauti gėrimus. Su anyta matomės dažnai – ji atvažiuoja į Lietuvą keletą kartų per metus. Mes taip pat važiuojame keletą kartų per metus, tad matomės kas keletą mėnesių“, – sakė Lietuvoje garsi kulinarinių laidų ir knygų autorė.

Tiesa, išbandyti šefo siūlomo meniu taip pat atvyko maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, aktorė Monika Bičiūnaitė su sūnumi muzikantu Rapolu Gražiu, Violeta ir Artūras Baubliai, Rasa ir Arūnas Starkai, Aurelijus ir Aurelija Rusteikos bei kiti.

„Kurdamas šio vakaro meniu stengiausi vadovautis sezoniškumu, o pagrindinis tikslas – su šio vakaro galingais, sofistikuotais ir kompleksiškais gėrimais derantys patiekalai, kurie ne tik tiktų vienas su kitu, bet ir sustiprintų skonį. Vadovaujantis juo, ne visi meniu patiekalams naudojami produktai vietiniai – jei mačiau, kad vietiniai nėra pakankamai geri norimai dermei sukurti, rinkausi kitus“, – sako ne vienerius metus geriausio pasaulyje titulą laimėjusiame restorane „Noma“ dirbęs Rado Mitro, vakaro svečiams kartu su restorano „Apvalaus stalo klubas“ komanda pateikęs septynių patiekalų ir elegantiškų gėrimų derinius.

„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka

Pasak šefo, visuose jo kuriamuose meniu, taip pat – ir Trakų restoranui, atsispindi ankstesnė jo darbo patirtis ir turimos žinios. „Kur bedirbčiau, visada stengiuosi atnešti ir į vieną visumą apjungti geriausia, ką iki šiol išmokau bei patyriau. Negalėčiau pasakyti, kad vieną ar kitą patiekalą įkvėpė „Noma“ ar bet kokia konkreti ankstesnė patirtis. „Noma“ – tai labai aiški koncepcija, aiški struktūra, tuo tarpu kiekvienas iš mūsų stengiamės palikti savo atspaudą. Žinoma, galima imti konkrečius pavydžius, net knygas ir kopijuoti, bandyti atkartoti, bet tikslas ne toks“, – sako dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame Londono „Hélène Darroze at The Connaught“ ir vieną žvaigždute turinčiame „Fischers Baslow Hall“ dirbęs šefas.

Jo teigimu, darbas „Nomoje“ labiausiai paveikė jo požiūrį, davė įkvėpimo, lėmė jo tolimesnį profesinį tobulėjimą, nes pakoregavo požiūrį į tai, kaip gaminamas maistas, kaip apie jį galvojama, kaip atrenkami produktai, kaip matoma visa visuma.

„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka
„Apvalaus stalo klubo“ nuotr./Degustacinės vakarienės Trakuose akimirka

„Yra dalykų, kurių ir norėdamas negali pakartoti jau vien dėl to, kad „Nomoje“ dirba didelis kolektyvas – 45 žmonės, visada yra kas patars, pataisys, sureguliuos, kaip viskas turi vykti, kaip turi atrodyti kiekvienas patiekalas. Tuo metu mūsų restorane Taline užimčiausiomis dienomis apsilanko iki 120 svečių, o virtuvėje dirba tik trys žmonės, dar 5 padavėjai ir gal keli praktikantai“, – pasakoja R.Mitro.

Vis tik tai netrukdo „Ribe“ restoranui patekti į geriausiųjų sąrašus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais jis užėmė pirmą vietą Estijos kulinariniuose apdovanojimuose „Silverspoon“. Vadovaudamasi vietos ir tarptautiniais vertinimais bei ieškodama mentorių savo komandai, į šį restoraną bei jo šefą dėmesį atkreipė ir „Apvalaus stalo klubo“ įkūrėja bei savininkė Rasa Šnaiderienė. Ji taip pat susirinko rekomendacijas iš Taline dažnai besilankančių savo kolegų, bičiulių. Viena jų ypatingai akcentavo išskirtinį Rado Mitro patiekalų skonį, kurį p. Rasa apibūdina kaip „gomurį džiuginančią harmoniją ir balansą“. Tuo įsitikinti moteris galėjo jau pirmą kartą užsukusi į „Ribe“ – susipažinusi su šefu Rado Mitro, tą patį vakarą pakvietė jį atvykti į Lietuvą.

Pasak R.Šnaiderienės, šefo R.Mitro virtuvė – brandi ir subalansuota. „Jis improvizuoja žaismingais akcentais, tendencijomis, bet jos pagrindas išlieka klasikinis, prancūziškas, chrestomatinis. „Apvalaus stalo klubo“ vadovę ypač sudomino R.Mitro restorano Estijoje vyno kolekcija, kurią derinti prie patiekalų padėjo nuolat su šefu dirbantis profesionalus someljė. Viešinčio šefo klasikinių patiekalų ir tvirto charakterio gėrimų deriniai bus įtraukti į Trakų restorano banketinį meniu – juos galės užsisakyti visi, norintys surengti asmeninę ar verslo vakarienę, ar šventę savo artimiausiems žmonėms, darbo kolegoms, partneriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min iš Ploješčio Sportas

Dūrį Rumunijoje apibendrinęs E.Jankauskas: „Ši lyga mums akivaizdžiai per kieta“

Aktualu

Kubos diktatorius Fulgencio Batista, atvėręs kelią kitam tironui – Fideliui Castro

Sportas

Sausa serija tęsiasi: bedantė Lietuva sumušta Rumunijoje

Gyvenimas

Vyrams brazilišką depiliaciją atliekanti meistrė: apie iškrypėlius, sugriautus mitus ir erekciją

15min iš Ploješčio Sportas

Po mačo Ploještyje – išvaryto A.Novikovo priekaištai arbitrui

Sportas

Bušido kovos: pergalingas S.Maslobojevo sugrįžimas, 5 nokautai ir turko akibrokštas, kokio nėra buvę

Aktualu

Kelyje iš Panevėžio į Vilnių „Toyota“ susidūrė su elniu

Gazas

Tragedija prie Balėnų visuomenėje sukėlė sąmyšį – reikia amerikietiškos tvarkos?

24sek

Treneris po išsprūdusios pergalės prieš Rusiją: „Mes verti Europos čempionato“

Vardai

Popscenos princesė Monique koncertu Vilniuje pristatė po ilgų kūrybinių išgyvenimų gimusį albumą

Interviu Mokslas.IT

Dangiškieji akmenys kolekcininkų rankose virsta ir filosofija, ir prabanga

Verslas

JAV prekybos karas jau varo verslą iš Kinijos – bet ne į Ameriką

Vardai

Tarp bušido turnyro gerbėjų – ir kovų menus pamilusi Erika Vitulskienė, ir Egidijus Dragūnas

24sek

Kaip apmaudu: stebint A.Saboniui ir A.Kirilenkai Lietuva neatsilaikė prieš Rusiją

Vardai

Inga Stumbrienė už dalyvavimą grožio konkurse Dominikoje karūnos sulaukė Lietuvoje

Gyvenimas

15 veislių šunų, kurių lojimas niekam nepridarys rūpesčių

Gyvenimas

Mylimojo smurtą bei vadovo priekabiavimą patyrusi Vilma: „Jaučiausi be kaltės kalta“

Pasaulis kišenėje

Kodėl Berlynas niekada nebus toks, koks buvo iki karo – ir to net nereikia

Sportas

Tautų lyga: Italija ir Portugalija išsiskyrė taikiai

Deuce

Nesustabdoma jėga – Novakas Džokovičius sutriuškino Keviną Andersoną

Naujienos

Aktualu

Smurtas prieš kūdikį Vilkaviškio rajone: sukrėsto vaiko sindromas, būklė – pablogėjo

Žavingasis Paukščių takas virš Dorseto peizažų

Aktualu

Ryto avarija plente ties posūkiu į Šventąją: prispausti žmonės

Aktualu

Orai.lt: savaitgalį – karšti ir sausi orai

Vardai

Apklausa gatvėje: kurią vietą „Eurovizijoje“ finale užims Ieva Zasimauskaitė?

Gazas

Greitis automobilyje: būtinybė mieste ar pavojus?

Mokslas.IT

„SpaceX“ paleido galingiausios modifikacijos „Falcon 9“ raketą

Aktualu

Ant Niujorko dangoraižio įsisiūbavusi platforma išdaužė keletą langų

Gazas

„Dynami:t Energy“ komanda atliko savo BMW skrodimą – į lenktynes važiuos unikalu varikliu

Aktualu

Perėjoje sunkiai sužaloto vaiko mama pati surado liudininkus tyrėjai: „Įspūdis, kad ieškoma užuojautos vairuotojui“

Aktualu

Teisiamas advokatas Artūras Šukevičius, praėjusiame posėdyje neatrodęs blaivus, šįkart visai neatvyko

Pasaulis kišenėje

Monakas Vokietijoje, Mėnulio bamba Meksikoje ir kiti lingvistiniai pokštai geografijoje

24sek

Tvirtas Pau Gasolio žodis: „Moteris gali treniruoti NBA komandą“

Aktualu

Vesternai Panevėžio gatvėse tęsiasi: „Ford“ vairuotojas apspardė „klevo lapo“ „Audi“

Pasaulis kišenėje

Autorinių lėlių kūrėja V.Kilšauskienė: „Siekdami atsipalaiduoti, lėles kuria ir „mandri“ bankininkai“

Verslas

Naujų darbuotojų integracija – kaip ir kiek juos mokyti?

Vardai

Oksana Pikul neigia atostogavusi su kitu vyru: „Gal ir Baumila – slapta antra mano pusė?“

Aktualu

Greitai iš kalėjimų sugrįš daugiau nei 200 džihadistų: ar Europa pasiruošusi?

Pasaulis kišenėje

Ūkininkė, valdanti Užpalių dvarą: „Esu pirmoji moteris, startavusi Sartų žirgų lenktynėse“

Aktualu

Moksleiviai laikys informacinių technologijų egzaminą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką