-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Beata Nicholson: šeima valgė tai, ko reikėjo knygai... (papildyta lapkričio 5 d.)

Praėjusių metų pabaigoje išleidusi kulinarinę knygą, kuri sulaukė didžiulio populiarumo ir vis dar neapleidžiančia perkamiausiųjų dešimtukų, žurnalistė Beata Nicholson (31) jau džiaugiasi baigtu kitu darbu – dar storesne receptų knyga „Metai Beatos virtuvėje“.
Beata Nicholson
Beata Nicholson / Mariaus Žičiaus nuotrauka

Praėjo tik metai, o į spaustuvę iškeliavo jau antra tavo receptų knyga!

Buvo tokia daina: „Oi, kaip bėga metai (juokiasi)…“ Šitieji man labai, tiesiog stulbinamai, greitai apsisuko ir praktiškai visi buvo skirti naujai knygai.
Iš tiesų, kai rengiau pirmąją, mano galvoje buvo minčių dar kokioms trims. Tad apie antrąją ilgai galvoti nereikėjo. Pakeliui iš pirmosios knygos pristatymo Vilniuje į Londoną vienoje iš savo užrašų knygučių, kurių turiu keletą visokiems atvejams ir reikalams, surašiau naujosios planą: metų šventės ir svarbiausios progos. Juk ne tik aš – visi – virtuvėje praleidžia daugiau laiko, kai artinasi kokios nors šventės: Kalėdos, Velykos, gimtadienis... Tačiau iš tiesų ši knyga nėra labai šventinė, niekur nevilkiu vakarinės suknelės (juokiasi).

Kokį „meniu“ savo gerbėjams siūlai šįsyk? 

Bėgu per mėnesius ir juose esančias šventes. Be tradicinių progų, knygoje dar siūlau patiekalų iškyloms, derliaus šventei, draugių vakarėliams ir (ne)eiliniam savaitgalio vakarui. Knygoje tikrai netrūksta visiems žinomų receptų: blynelių su mėsa, medaus torto, netikro zuikio ir šaltienos. Taip pat yra aibė visokių dėl angliškos ar kitos užsienietiškos įtakos mano virtuvėje gimusių patiekalų. Kadangi viską gaminu ir aprašau pati, patiekalas man turi tikti ir patikti. Čia nėra nė vieno dalyko, kurio su malonumu nevalgyčiau ir nevaišinčiau savo draugų ar šeimos.

Kadangi viską gaminu ir aprašau pati, patiekalas man turi tikti ir patikti. Čia nėra nė vieno dalyko, kurio su malonumu nevalgyčiau ir nevaišinčiau savo draugų ar šeimos.

Kai pradėjai rašyti apie maistą, matyt, virtuvėje tenka praleisti dar daugiau laiko?

Nemanykite, kad esu virtuvės maniakė! Kartais tikrai mieliau, kai būnu vaišinama. Virtuvėje praleidžiu nemažai laiko, bet iš tiesų dar daugiau valandų tenka sėdėti prie kompiuterio viską aprašant ir knisantis po savo užrašų knygutes.

Ar po viso to dar lieka polėkio šeimai ruošti išradingus patiekalus?

Mano Tomas sako, kad visas mūsų maistas pirma nufotografuojamas, o tik paskui valgomas (juokiasi). Kartais įdomūs patiekalai ir šeimos maitinimas prasilenkia, nes vaikai labiau vertina paprastumą. Manau, čia nereikia didelio išradingumo – reikia  kokybiškų produktų ir laiko....
Per šiuos metus tikrai daug gaminau dėl knygos. Kai kada, kai reikėdavo tikslinti patiekalų ingredientų sąrašus, šeima valgydavo ne tai, ko norėtų, o ko reikia knygai.

Tampi tikra „maisto rašytoja“. Svajonė pildosi?

Tuo labai džiaugiuosi ir, turiu pripažinti, tikrai jaučiuosi palaiminta. Tačiau tai įvyko ne per vieną savaitę. Šia sritimi domiuosi seniai. Viskas įsisiūbavo po truputį, mažais žingsniais. Manau, Lietuvoje dabar tikrai greitai lekia šitas maisto laivas. Kiek knygų, kiek visokių parduotuvių, naujų restoranų ir maisto gamintojų atsiranda! Džiugu ir tikiuosi, kad kiekvienas atras tai, kas jam artimiausia ir labiausia prie širdies...

Knyga baigta. Kas toliau?

Visą laiką, kol plušau, planavau, ką veiksiu, kai ją baigsiu. „Tvarkysiu namus“, – buvo pirmas darbas tame sąraše. „Na, dar truputį pailsėsiu…“ Tačiau kai knyga iškeliavo į spaustuvę, nepasakyčiau, kad sėdžiu rankas sudėjusi. Vasaros pabaigoje atnaujinau savo tinklaraštį ir noriu jo neapleisti, nes man jį rašyti – malonumas. Be to, laukė mano prijuosčių linijos reikalai. Nors idėja jas kurti kilo per praėjusias Kalėdas, bet tik neseniai – rugsėjo pabaigoje – pradėjo veikti interneto parduotuvė, kur mano kurtos prijuostės parduodamos. Viskam reikia laiko... Niekas nevyksta labai greitai…
O tuoj bus naujos knygos pristatymai, užgrius interviu, Kalėdos. Netrūksta visokių šeimyninių reikalų...

Reikia pradėti rimtai ruoštis savo mokslams, kurie prasidės sausio mėnesį. Juk lankysiu Leiths kulinarijos mokyklą, o ją baigusi gausiu maisto ir vyno specialisto diplomą! Būsiu profesionali kulinarė! Kursas susideda iš trijų trimestrų, bet aš pirmąjį praleidau dėl knygos. Todėl tai, ką kiti studentai išmoks mokykloje, aš turiu pasiruošti savarankiškai. Tos studijos tikrai bus didelis dalykas mano ir šeimos gyvenime, nes paskaitos – nuo ryto iki vakaro, o aš juk dar ir du mažus vaikus turiu! Žodžiu, pirmi septyni kitų metų mėnesiai man bus tikras iššūkis. 

Tavo užrašų knygelėse liko receptų trečiajai knygai?

Visko ten dar yra, turiu visokių minčių ir idėjų, bet ateinantys metai bus skirti mokslams. Noriu iš tų studijų gauti bent kiek naujų minčių ir impulsų, leisti viskam truputį susigulėti, o tada jau imtis naujų projektų. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius