Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 12d. 21:29

Kanapių festivalyje garsenybės mėgavosi netradiciniais patiekalais

Kanapių festivalio akimirka
„Kanapinių“ nuotr. / Kanapių festivalio akimirka

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko gastronominio kanapių festivalio „Kanapinės“ atidarymo šventė. Sostinėje vykusiame renginiai dalyvavo būrys kviestinių svečių. Jie pirmieji įvertino patiekalus, kurių pagrindinis ingredientas buvo kanapės.

Virtuvės šefų festivaliui pagamintos modernios patiekalų interpretacijos nepaliko abejingų. Daugeliui kilo klausimas, kodėl toks vertingas augalas buvo pamirštas.

Renginio sumanytoja Renata Paleičikaitė-Polujanskienė įsitikinusi – kanapes lietuviai pamiršo be reikalo. Moteris viliasi, kad šis festivalis padės kanapėms vėl rasti kelią į virtuvę.

„Kanapinių“ nuotr./Renata Paleičikaitė-Polujanskienė ir Saugirdas Vaitulionis
„Kanapinių“ nuotr./Renata Paleičikaitė-Polujanskienė ir Saugirdas Vaitulionis

„Kanapių miltai, aliejus ir sėklos lietuvių virtuvėje naudojamos jau 5500 metų. Ir ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir teigiamo poveikio sveikatai. Jų sudėtyje yra daug fosforo, padedančio formuoti raumenų audinius ir yra itin naudingas maitinančioms mamoms. Kanapės padeda kovoti su nemiga, jose yra daug mineralų, kalio ir geležies. Gaila, kad toks naudingas produktas šiuo metu yra nepelnytai pamirštas“, – šypsosi festivalio organizatorė.

Į „Kanapinės“ atidarymą šiuolaikiniame turguje „Uptown Bazaar“ atvykusi modelis Simona Starkutė pasakojo, kad kūnui skirtas kanapių sviestas gelbėdavo ją tada, kai itin išsausėdavo oda.

„Kanapinių“ nuotr./Simona Starkutė
„Kanapinių“ nuotr./Simona Starkutė

Ekologiška ir itin natūrali kosmetikos priemonė buvo tikras išsigelbėjimas norint turėti švelnią tarsi šilkas odą. Pirmą kartą patiekalus su kanapėmis ragavusi moteris pasakojo, kad nė vieno skonis nenuvylė.

„Labiausiai man patiko čiūros su lukštentomis kanapių sėklomis ir čederio sūrio padažu. Skonis nuostabus“, – juokėsi S.Starkutė.

Renginyje apsilankęs keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius taip pat pirmą kartą skanavo patiekalus su kanapėmis.

„Kanapinių“ nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
„Kanapinių“ nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Visi skoniai man pasirodė įprasti lietuvio receptoriams. Patiekalai labai skanūs, labiausiai man patiko vafliai su kanapių miltais ir pelėsiniu „brie“ sūriu“, – įspūdžiais dalinosi keliautojas.

Aktorė Redita Dominaitytė džiaugėsi, kad madingose maisto valgymo vietose yra atsisukama į etno virtuvės paveldą.

„Kanapinių“ nuotr./Redita Dominaitytė
„Kanapinių“ nuotr./Redita Dominaitytė

„Nesitikėjau, kad tiek daug puikių patiekalų galima pagaminti pasitelkus kanapę. Stengiausi kuo daugiau paragauti ir kiekvieną kartą vis labiau nustebdavau. Smagu grįžti prie prigimtinių šaknų, pasitelkus modernumą“, – sakė aktorė.

Gastronomijos festivalyje taip pat apsilankė Indrė ir Mantas Stonkai su vaikais, Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, Mantas Wizard, Mykolas Majauskas, Saugirdas Vaitulionis, Daiva Tamošiūnaitė, Nijolė Statkutė, Robertas Kalinkinas, Ivanas Paleičikas su žmona Birute, Antanas Mažonas, Sofija Gelašvili-Niūniavė, Vidmantė Martikonytė su sūnumi, Diana Dargienė su dukra Une, Naglis Bierancas, Kristina Tarasevičiūtė, Martynas Vaidotas, Jolita Vaitkutė ir Silvestras Dikčius, Rūta Mackevičiūtė ir Eduardas Fedotovas, Kristina Kaikarienė, Sigitas Praspaliauskas, Ingrida Martinkėnaitė, Austėja Jablonskytė su vyru Justinu Žaliu ir kiti.

„Kanapinių“ nuotr./Kanapių festivalio akimirka
„Kanapinių“ nuotr./Kanapių festivalio akimirka

Keturias dienas truksiančiame renginyje bus galima paragauti picų padų iš kanapių sėklų, jautienos burgerių su kanapių aliejaus majonezu ir kanapių sėklų bandele. Mėgtančių aštriai laukia kanapių miltuose marinuoti čili sparneliai.

Festivalio meniu galima rasti ir kepintų kanapių sėklų su bulvėmis ir „matje“ silkės derinys. Mėgstantys labiau klasikinę virtuvę, galės užsisakyti kibinų su varške ir kanapių lapais. Gurmanų lauks kanapių aliejuje marinuotos alyvuogės, o „ramen“ sriubos pagardintos kanapių aliejumi.

Komentarai: 2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežiui Pranciškui ranką spaudęs vienuolis: „Iš arti matyti, kokią sunkią naštą jis neša“

Verslas

Buvęs Estijos premjeras Taavi Roivas: kai Lietuva mus aplenkia, priimame tai kaip iššūkį

Pasaulis kišenėje

Raudona plyta pamena Šiaurės Lietuvos miestelių klestėjimo laikus

Vardai

Prancūzijos ambasadoriaus atsisveikinimo vakare – svečių padėka už „protokolo laužymą“

24sek

Broliai Ballai sugrįžo į Lietuvą – iš autobuso tiesiai į greito maisto restoraną

Aktualu

V.Ušackas: pralošus pirminius partijos rinkimus vargu, ar galima laimėti nacionalinius

Gazas

Koks likimas laukia „Fiat“, po Lietuvą vežiojusio popiežių Pranciškų?

Sportas

Klausimas apie valstybinę premiją sutrikdė čempioną: „Galiu už tai būti nulinčiuotas, bet ...“

Aktualu

I.Šimonytė: mano lyginimas su D.Grybauskaite – tobula klišė

Aktualu

Snaiperiai akies taiklumą lavino varžybose

Verslas

Pajuodusi Klaipėda: produktą iš bulvių sukūrę olandai uždirbo iš pasklidusių dulkių

Vardai

Žuvusio modelio mamą įskaudino kalbos apie mįslingą vaizdo įrašą: „Tai juodina mano dukrą“

Gyvenimas

Revoliucija medicinoje? Paralyžiuotas žmogus su stuburo implantu žengė pirmuosius žingsnius

Vardai

Buvęs Karolinos Liukaitytės gyvenimo draugas Arnas Jurskis: „Nė vienos skyrybos nėra malonios“

Vardai

Su vyro šmeižtu Mia nesitaikys: „Jis turi manęs miegančios nuogos nuotraukų, kuriomis grasina“

Gyvenimas

Greta norimos figūros pasiekė per 45 dienas: svėriau maistą ir skaičiavau kalorijas

24sek

„Pacers“ pratęs sutartį su Domantu Saboniu

24sek

„Raptors“ veteranu tapęs J.Valančiūnas žada spardyti užpakalius varžovams

15min recenzija Kultūra

Šlovinant Koršunovo genijų: spektaklis „Rusiškas romanas“

Interviu Aktualu

Rašytojas O.Bojčenko: „Ukrainos intelektualai turi įtikinti, kad Europos idėja – geresnė nei rusiškoji“

Naujienos

Gazas

Nevaikiški Noreikiškių vaikų rūpesčiai – kaip saugiai pasiekti namus?

Vardai

Išskirtinių bruožų modelis Rasa Ciūnė laukiasi pirmagimio

Verslas

„Ikea“ plečiasi: ketina atidaryti pirmąją parduotuvę Ukrainoje

Verslas

Siūlęs neleisti bedarbiams vairuoti „Uber“ ar „Taxify“, Jurgis Razma atsitraukia

Gazas

„Spūsčių matuoklis“ Vilniuje: Olandų gatvės problemos ir „grybai“ žiedinėje sankryžoje

Aktualu

Getviko oro uosto bagažo patikra neaptiko Skripalių nuodytojų gabento „Novičiok“

Deuce

Laurynas Grigelis su partneriu užtikrintai pasiekė dvejetų pusfinalį Bosnijoje

Mokslas.IT

Dirbtinis intelektas aptiko 72 nežinomos kilmės signalus iš vieno taško tolimajame kosmose

Aktualu

Nufilmuota, kaip Elektrėnų ralyje į svetimą kiemą atvažiavę jaunuoliai daužė ir spardė vyrui galvą

Verslas

Panevėžyje parduotas neįprastas pastatas, bet naujasis savininkas viešumos nenori

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos būstinės atidarymas

Vardai

Ž.Žvagulis ir I.Starošaitė vestuvių 20-metį švenčia Malagoje: laukia ypatingas padelio turnyras

Mokslas.IT

Rusija neigia įtarianti JAV astronautus išgręžus skylutę erdvėlaivyje „Sojuz“

Aktualu

JAV ruošiasi atslenkančiam galingam uraganui Florence

Gazas

Lietuvos miestuose atnaujinamas viešasis transportas – asmeninio automobilio reikės rečiau

24sek

Rimas Kurtinaitis naująjį „Ryto“ kapitoną siūlė „Chimki“ ekipai

Aktualu

Ramūnas Vilpišauskas: Dėmesio, kalba Briuselis

Verslas

Dauguma kavinių ir užkandinių neskuba atsisakyti plastiko: būtų per brangu, nėra kuo pakeisti

Sportas

11 metrų baudinio nebuvo? Lietuvis sako, kad ranka kamuolio nelietė

Aktualu

JAV žurnalistas: Rusija ryžtųsi panaudoti branduolinius ginklus Baltijos šalyse

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką