-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Charakterį ir ligas lemia pirmieji devyni mėnesiai?

Kas mus padaro tokiais, kokie esame? Kodėl kai kurie žmonės yra nekantrūs, nutukę arba serga astma? Kodėl kai kurie iš mūsų serga diabetu, turi aukštą spaudimą arba polinkį į širdies priepuolį?
Draudimo bendrovės kratosi nėščiųjų
Nėštumas / Photos.com nuotr.

Šiems klausimams paruoštas visas sąrašas konvencinių atsakymų. Tarp jų: esame tokie, kokie esame todėl, kad tai užkoduota mūsų genuose; tampame tokiais, kokiais tampame, dėl savo patirties vaikystėje; mūsų sveikata ir gera savijauta priklauso nuo gyvenimo būdo, kurį pasirenkame būdami suaugę žmonės, rašo žurnalas „Time“.

Tačiau yra ir kitas, itin svarbus įtakos šaltinis, apie kurį ne visuomet pamąstome: tai mūsų, kaip embrionų, gyvenimas. Mityba, kurią gauname būdami įsčiose; mūsų mamos sveikata ir emocinė būsena jai laukiantis – visos šios aplinkybės suformuoja mus, kaip kūdikius, ir tebeformuoja iki šios dienos.

Devyni nėštumo mėnesiai yra patys svarbiausi mėnesiai žmogaus gyvenime, galutinai apsprendžiantys žmogaus smegenų veiklą ir įvairių organų, tarp kurių – širdis, kepenys, kasa – funkcionavimą.Tai provokuojantis teiginys, kurio šalininkai tvirtina, kad devyni nėštumo mėnesiai yra patys svarbiausi mėnesiai žmogaus gyvenime, galutinai apsprendžiantys žmogaus smegenų veiklą ir įvairių organų, tarp kurių – širdis, kepenys, kasa – funkcionavimą.

Šiai temai skirtoje literatūroje, kurios per pastaruosius dešimt metų masiškai padaugėjo, galima atrasti teiginių, vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas, alergiją, astmą, hipertoniją, diabetą, nutukimą, psichines ligas tiesiogiai siejančius su embrionu. Mokslininkai netgi tiria tikimybę, kad embriono sąlygos gimdoje turi įtakos ne tik fizinei žmogaus sveikatai, bet ir jo intelektui, temperamentui ir net blaiviam mąstymui.

Šiandien nė viena nėščia moteris tikriausiai neišvengė pamokslų apie tai, kad ji turi įtakos nešiojamam vaisiui. Ji tai girdi lankydamasi pas gydytoją, skaito įvairiose, nėščiosioms skirtose, knygose: valgyk tą, gerk tą, būk budri, bet niekada nestresuok ir t. t. Kūdikio besilaukiančioms moterims turėtų būti atleista už tai, kad neretai jos pasijaučia, tarsi nėštumas yra devynis mėnesius trunkantis sunkus darbas, pilnas kaltės ir be jokių malonumų.

Tačiau minėtai teorijai atstovaujantys mokslininkai siūlo revoliucinį mąstymo pokytį apie tai, kas formuoja žmogaus, kaip asmenybės, vertę ir kada žmogaus savybės pradeda vystytis. Visa tai nėštumą paverčia tarsi mokslo frontu, teikiančiu viltį, kad ilgainiui pavyks įveikti tokias svarbias ligas, kaip nutukimas, širdies ligos ir kt., kelią šioms ligoms užkertant dar prieš kūdikio gimimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius