Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 persirgusios D.Žeimytės istorija: „Sužinojusi, kad užkrėčiau kitą žmogų, galvojau, pražilsiu“

Kad koronavirusas ne juokas, neseniai įsitikino juo su vyru bei sūnumi persirgusi žinoma žurnalistė, televizijos laidų vedėja Daiva Žeimytė-Bilienė (41). Moteris sako, kad jos istorija yra pavyzdys, kokia ši liga gali būti klastinga. Negana to, kad susirgo pati, dar iki simptomų pasireiškimo Daiva užkrėtė ir problemų su plaučiais turintį žmogų, todėl dabar su nerimu žiūri į vaizdus iš atidarytų barų. „Niekada negalėčiau sau atleisti, jei tam žmogui būtų kas atsitikę“, – sako ji.
Daiva Žeimytė
Daiva Žeimytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žinia, kad užsikrėtė koronavirusu, Daivai buvo labai netikėta, nes į ligos grėsmę ji niekada nežiūrėjusi pro pirštus. Su vyru vadovaujasi nuostata, kad gyvendamas tarp žmonių esi atsakingas ne tik už save, todėl griežtai laikėsi karantino reikalavimų ir rekomendacijų – itin apribojo kontaktus, vengė susibūrimo vietų, dažniau vykdavo nebent į darbovietę, bet ir ši būdavo pustuštė.

„Visuomenės sveikata yra viena iš žmogaus pareigų – pasirūpinti ne tik savimi, bet ir aplinkui esančiais žmonėmis, nesukelti jiems problemų. Nesinori būti tuo, kuris užkrėtė kitus, dėl kurio kaltės kitam žmogui susidūrimas su virusu gali baigtis labai blogai, be to, turime mažą vaiką, todėl tikrai labai saugojausi ir net neįsivaizduoju, kur tas virusas prie manęs prilipo“, – 15min pasakojo moteris.

Apsvarsčiusi, su kuo prieš susirgdama bendravo, Daivai į galvą šovė nebent vienas spėjimas – kad užsikrėsti galėjo parduotuvėje. Bet ar ši versija gali būti teisinga, ji nėra tikra.

„Antrą Velykų dieną vienas vaikinas kasoje man kaip sakant ant galvos lipo. Nors visiškai nebuvo žmonių, bet jis akivaizdžiai kažkur skubėjo ir kraunant prekes, atsiskaitinėjant tiesiog alsavo man į nugarą. Aš paprašiau laikytis atstumo, o jis dar supyko, kad taip pasakiau. Bet tai tebuvo minutės ar dviejų reikalas“, – prisiminė žurnalistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Žeimytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Žeimytė

Ligos simptomus laidų vedėja pajuto balandžio 8-ąją, ketvirtadienį, o kitą dieną gavo teigiamą koronaviruso testo atsakymą. Ir nors temperatūra Daivai buvo pakilusi tik nežymiai, dabar jau iš patirties ji sako – COVID-19 tikrai skiriasi nuo kitų ligų.

„Kiekvienais metais vis sirgdavau peršalimo ligomis, kartais ir antibiotikų prireikdavo, kad jas įveikčiau, tai galiu pasakyti, kad šitas virusas yra blogiau. Su viena taip pat persirgusia kolege diskutavome, kad jei užsikreti korona, tai tu žinai, kad užsikrėtei korona, ir čia niekas kitas, nes tikrai visai kitokie pojūčiai.

Aišku, gal kažkiek primena stiprų peršalimą ar gripą, kaip kažkas sako, bet tų simptomų čia yra gerokai daugiau. Šis virusas verčiantis iš kojų, visiškai atimantis jėgas, norą kažką daryti – norisi tiesiog gulėti ir į lubas žiūrėti“, – 15min pasakojo D.Žeimytė-Bilienė.

Susirgusią Daivą nuolatos kamavo galvos skausmas, dėl kurio, negalėdama kentėti, ji vartodavo vaistus. Taip pat užeidavo toks silpnumas, kad, kaip sako, net kojos linkdavo. Daiva pabrėžė, kad vienas iš esminių koronaviruso bruožų yra ir nenuspėjamumas – ši liga gali būti labai apgaulinga.

„Kaip diena – taip naujiena. Atrodo, jau geriau, ir staiga vėl kažkoks naujas simptomas išlenda. Toks labai keistas virusas, absoliučiai neprognozuojamas, nes jei vakare tau jau pagerėjo, tai nereiškia, kad bus gerai ir iš ryto“, – teigė Daiva.

COVID-19 buvo užsikrėtęs ir jos mažametis sūnus. Dėl jo teko net du kartus vykti į ligoninę, nes pasireiškė labai aukšta temperatūra, o ir kosėti pradėjo.

„Išsigandau, važiavome tikrintis, jam nustatė koronavirusą. Atrodė, viskas gerai, grįžom, bet po to vėl sukilo temperatūra. Visą savaitę toks nemalonus maratonas – ir pačiai negerai, ir dar nerviniesi, kad vaikui negerai“, – išgyvento streso neslėpė pašnekovė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Daiva Žeimytė-Bilienė ir Mindaugas Bilius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Daiva Žeimytė-Bilienė ir Mindaugas Bilius

O Daivos vyras jau buvo pasiskiepijęs, tačiau, kaip spėjama, užsikrėtė dar prieš gaudamas antrą „AstraZeneca“ vakcinos dozę, todėl, nespėjus susiformuoti imunitetui, susirgo ir jis. Tiesa, lengva forma – pasireiškė sloga, uoslės praradimas.

Ir nors balandžio 19-ąją, pirmadienį, D.Žeimytė-Bilienė jau baigė saviizoliaciją, moteris tikina tebejaučianti koronaviruso padarinius.

„Iki šiol jaučiuosi neatsistačiusi, greičiau pavargstu, iki šiol užeina silpnumo bangos – kažką padarai ir jau norisi prisėsti. Tokių šalutinių likučių tikrai nebūdavo, kai anksčiau sirgdavau peršalimo ligomis.

Dabar ir erzinantis kosulys dar likęs, ir su nosimi yra problemų. O sloga šito virusu atveju net ne sloga, o kažkokia nesąmonė. Gi mes visi žinome, kas yra įprasta sloga – kelias dienas pabėga ir pradeda taisytis. O čia nei bėga, nei nebėga, bet nosis atrodo kaip prikišta vatos. Labai keisti pojūčiai“, – kalbėjo žurnalistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Žeimytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Žeimytė

Vis dėlto Daiva atskleidė, kad nemažai streso patyrė ne tik dėl savo ir kitų šeimos narių sveikatos, bet dar ir dėl to, kad sužinojo, jog koronavirusu užkrėtė kitą žmogų, su kuriuo lauke be kaukių buvo susitikusi likus dienai iki simptomų pasireiškimo. „Galvojau, pražilsiu“, – nemalonią naujieną prisiminė ji.

„Trečiadienį su tuo žmogumi daugiau nei 15-ai minučių susitikau, o ketvirtadienį pradėjau jausti simptomus. Esu šimtu procentų įsitikinusi, kad užkrėčiau aš. Klasikinis variantas, kaip būna prie šito viruso. Net inkubacinis laikotarpis, kaip po to paskaičiavome, atitiko, nes praėjus trim-penkiom dienoms tas žmogus irgi pradėjo jausti simptomus“, – įsitikinusi D.Žeimytė-Bilienė.

Ši žinia Daivą nemenkai išgąsdino, nes užkrėstas žmogus ir taip turi problemų su plaučiais, nuolatos tikrinasi. „O kadangi koronavirusas pažeidžia plaučius ir dažna jo komplikacija yra plaučių uždegimas, sėdėjau ir meldžiausi, kad tik viskas būtų gerai. Ačiū Dievui, viskas gerai. Praėjo su raumenų, kaulų skausmais, bet nebuvo rimtesnių komplikacijų“, – lengviau atsiduso žurnalistė.

Būtent dėl to Daiva skatina susimąstyti ir užduoti sau klausimą – jei dėl mūsų kaltės mirtų žmogus, kaip gyventumėme su tokia sąžinės graužatimi? „Neatsakingumas gali labai brangiai kainuoti“, – sako ji.

„Čia tas dalykas, kai žmonės nepagalvoja, kad užkrėtus kitą susidūrimas su virusu gali baigtis blogai. Aš, pavyzdžiui, neįsivaizduoju, kaip man reiktų su savo sąžine gyventi, jei kažkas kažkam nutiktų ir aš žinočiau, kad esu būtent tas užkrėtęs žmogus, ypač, jei neatsakingai elgiausi, nesisaugojau. Tikrai negalėčiau sau atleisti už tokį dalyką“, – pabrėžė D.Žeimytė-Bilienė.

Tačiau pažvelgusi į nuotraukas iš prieš kelias dienas atidarytų lauko kavinių, laidų vedėja rimtai abejoja, ar visi ten esantys žmonės laikosi reikalavimų, ar pagalvoja apie savo ir kitų sveikatą.

„Suprantu, kad emociškai sunkus laikotarpis, visi pavargę, nėra gyvo bendravimo, o išeiti norisi, bet turime reikalą ne šiaip su kažkuo, o su liga. Sveikatos už jokius pinigus nenusipirksi, neišsinuomosi, iš niekur neparsiveši. Joks gydytojas nėra Dievas ar stebukladarys, kuris gali viską, todėl negalime taip neatsakingai galvoti. Galvoti reikia ne tik egoistiškai, bet ir apie kitus.

Kai žmonės pavargsta, jie pasidaro pikti, nieko nebegirdi ir nenori girdėti, bet tai yra situacija, prie kurios reikia prisitaikyti. Tai yra iššūkis. Kiekvienai kartai yra kažkoks iššūkis. Mūsiškei dabar yra toks, tai gal reikia kažkaip jį įveikti ir tada gyventi toliau“, – palinkėjimu saugoti save ir kitus pokalbį baigė Daiva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius