Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daina Bosas prievolę dėvėti kaukes kavinėse vadina patyčiomis: „Imu abejoti valdžios sveiku protu“

Penktadienį įsigaliojusi prievolė dėvėti veido apsaugos priemones įeinant ir būnant viešojo maitinimo įstaigose, su galimybe jas nusiimti nebent valgant ar geriant, sulaukė kritikos bangos. Verslininkei Dainai Bosas toks valdžios sprendimas taip pat atrodo visiškai nelogiškas ir žeminantis orumą. „Jaučiuosi taip, lyg iš manęs tyčiotųsi“, – 15min sakė Daina.
Daina Bosas ir baras
Daina Bosas ir baras / 15min nuotr.

Savo mintimis apie tai Daina iš pradžių pasidalijo internetinėje erdvėje. Ji pabrėžė suvokianti, kad reikia saugotis, tačiau svarstė, kad prieš kelias dienas įvesta priemonė tėra parodija, o ne rimta apsauga. Tuo jau spėjo įsitikinti ir pati, apsilankiusi vienoje kavinėje.

„Vakar atėjau iki lauko kavinės be kaukės. Sėsdama prie stalo užsidėjau kaukę. Aplink mane sėdėjo svečiai be kaukių, nes jie jau turėjo gėrimus ant stalų. Po kelių minučių padavėja man atnešė gėrimą. Nusiėmiau kaukę. 4 valandas smagiai leidome laiką be kaukių. Kaip ir visi kiti svečiai, beje. Einant į tualetą reikėjo užsidėti kaukę, nors visi kiti restorano lankytojai sėdėjo be kaukių, nes jie turėjo gėrimus ant stalų.

Antrą dieną galvoju ir niekaip nerandu logiško paaiškinimo šitam debiliškam nurodymui. Jaučiuosi kvailinama idiotų, o tai žemina mano orumą. Aš sutinku saugotis, bet tai turi būti tikra, o ne kažkokia apsaugos parodija ir pasityčiojimas.

Jau laukiu, kada gausime nurodymą keliais ropoti. O ką, ne mažiau logikos būtų nei „apsauginės“ kaukės vos kelioms minutėms...“, – rašė D.Bosas.

Su Daina susisiekus 15min, ši sutiko plačiau pakomentuoti savo išsakytą nuomonę. Pokalbio metu ji pabrėžė, kad tikrai nėra iš tų, kurie sako, kad koronaviruso nėra ar kad jo nereikia saugotis.

„Su šeima esame protingi, sąmoningi žmonės, tad visada uoliai vykdėme visus logiškus, paaiškinamus, suprantamus valdžios nurodymus, kurie turi prasmę ir iš tikrųjų padeda. Nekeliavome, elgėmės itin atsakingai. Aš už apsaugą, bet tikrą, nesuvaidintą, nesuimituotą.

Pavyzdžiui, einame į prekybos centrus su kauke – sutinku šimtu procentų. Laikomės atstumų – sutinku šimtu procentų. Mane pačią erzina, kada žmonės to nesilaiko. Na, ką padarysi, taip nutiko XXI amžiuje, kad dabar turime taip gyventi, dengti veidą ir galbūt niekada nebegyvensime taip, kaip anksčiau“, – kalbėjo D.Bosas.

Nerijaus Jankausko nuotr./Daina Bosas
Nerijaus Jankausko nuotr./Daina Bosas

Tačiau naujausias reikalavimas dėl kaukių maitinimo įstaigose, Dainos teigimu, yra gryna kvailystė ir tyčiojimasis iš žmonių. Logikos šiame sprendime moteris visiškai nemato, tuo labiau, kad jį galima lengvai apeiti.

„Jaučiu, kad jei tą dieną nebūčiau nuėjusi į kavinę, gal ir nebūčiau supratusi bei pajutusi to absurdo. Dabar realiai galėčiau paskambinti į kavinę, užsisakyti gėrimų 18 valandai, pasakyti, kad lygiai tą valandą atneštų ant staliuko gėrimus ir ateiti 18:10 val. Tai tada jau galiu eiti be kaukės ar kaip? Nes gėrimai tai jau ant stalo“, – stebėjosi D.Bosas.

Tuomet pasiteiravus, kaip, jos manymu, tokią tvarką būtų galima patobulinti, o gal kaukių maitinimo įstaigose net nereikėtų, Daina pabrėžė, kad yra vietų, kur jos iš tiesų gali apsaugoti, pavyzdžiui, parduotuvėse, viešajame transporte ar ligoninėse, tačiau tik ne kavinėse.

„Jeigu restoranuose kaukė yra tik dviejų minučių imitacija, tai gal išvis jos nereikia? Nes būkime sąžiningi ir pripažinkime, kad tos dvi minutės, kol atneša gėrimą, nieko nekeičia. Tai, kad eidama į tualetą užsidedu kaukę, o aplink mane sėdi valgantys ir geriantys žmonės be jos, nekeičia nieko. Tai visiška parodija. Yra vietų, kur apsauga logiška, bet yra ir vietų, kur ji tampa beprasmė, tai kam imituoti?“, – poziciją dėstė D.Bosas.

Negana to, Daina savo akimis stebėjo, kaip darbuotojai maitinimo įstaigose stengiasi, kad klientas kuo greičiau gautų gėrimą ar patiekalą. Šioje vietoje ji užjaučia ir padavėjus.

„Ateini į restoraną ar lauko kavinę, kur staliukai taip toli vieni nuo kitų, kad net norėdamas ir be kaukių neužsikrėsi, o padavėjos, vargšytės, su tais gėrimais bėgte bėga, užkliūdamos. Tu neišlauki nei minutės, kad tiktai kuo trumpiau tau su kaukę reiktų sėdėti“, – pastebėjimais dalijosi D.Bosas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Bosas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Bosas

Verslininkė svarsto, kad jei tokia tvarka ir toliau galios, staliuką su gėrimais ateityje ji, matyt, rezervuos iš anksto. „Ir išvis galvoju, kad restoranų savininkų vietoje savo klientams iškart ant visų stalų sudėčiau vandenį. Ateina žmogus, atsisėda ir nesvarbu, užsisakė, ar ne, bet jam su kauke jau nebereikia sėdėti. Taip ir pradės daryti“, – įsitikinusi moteris.

Daina negali rasti atsakymo, kuo remdamasi valdžia priėmė minėtą sprendimą, stebisi, nejaugi politikai patys nemato, kad ši tvarka yra kvaila. Po tokių dalykų moteris sako eilinį kartą valdžia nusivylusi ir nieko gero iš jos daugiau nebesitikinti.

„Labai nekenčiu imitacijų, o žmonės valdžioje taip įpratę viską imituoti, meluoti, žadėti, kad jau turbūt ir šitas dalykas jiems atrodo visai gerai sugalvotas. Man kyla klausimas – na, nejaugi ten nėra nei vieno protingo žmogaus, kuris paimtų, įsigilintų, pats nueitų, pabandytų, atsisėstų, ateitų į kavinę ir pažiūrėtų, kaip tai funkcionuoja? Nejaugi niekam tai neįdomu? Negražu įžeidinėti žmonių, bet tikrai imi abejoti mūsų valdžios sveiku protu, o tai baugina, todėl, kad tai yra mūsų valdžia“, – kalbėdama su 15min piktinosi D.Bosas.

Daina svarsto, kad tokie sprendimai įvedami, nes valdžioje esantiems paprasti žmonės ir juos supantys žemiški dalykai visiškai nerūpi. „Nežinau, kuo jie užsiima, kuo gyvena, gal jie ne Lietuvoje gyvena, ne į tas pačias kavines vaikšto, bet kaip galima nusivažiuoti iki tokio absurdo?“, – ir toliau stebėjosi pašnekovė.

Tiesa, D.Bosas pripažino girdėjusi, kad panašūs sprendimai priimti ir kai kuriose užsienio valstybėse: „Šitoje vietoje galima pasiguosti, kad ne mes vieni tokie kvaili, nes jei ir užsienyje to nebūtų, tai tikrai būtų galima pagalvoti, kad mes vieni durni, o visi aplink protingi.“

15min primena, kad nuo penktadienio viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų administracijos privalo į įstaigas (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) įleisti tik veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones dėvinčius lankytojus.

Nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones privalo dėvėti ir aptarnaujantis personalas.

Jų leidžiama nedėvėti tik neįgalumą turintiems asmenims, kurie to negali padaryti dėl savo sveikatos būklės. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelius.

Valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių lankytojams dėvėti neprivaloma.

Viešojo maitinimo įstaigų administracijos taip pat turi užtikrinti, jog lankytojai įstaigose valgys ir gers tik sėdėdami prie stalų ar baro.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius