Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Ibelhauptaitė: „Lietuvos“ kino teatre padarėme tai, kas neįmanoma

Sutvarkytas ir išlaisvintas iš 20 tonų šiukšlių „Lietuvos“ kino teatras jau paruoštas pirmą kartą po penkerių metų vėl įsileisti meno gerbėjus. Šį šeštadienį apleistas patalpas prikels elektroninė operos fantazija „XYZ“.
Asmik Grigorian ir Few Nolder
Asmik Grigorian ir Few Nolder / Organizatorių nuotr.

„XYZ“ režisierė ir antro gyvenimo „Lietuvos“ kino teatrui įkvėpėja Dalia Ibelhauptaitė galimybę čia rengti pasirodymą vadina didžiule pergale.

„Galbūt mintis atgaivinti buvusią kultūros erdvę šovė ne tik mums, tačiau mes pirmieji, kuriems pakako drąsos ir užsispyrimo eiti iki galo. Dar kartą įrodėme, kad nėra nieko nepasiekiamo, kai dėl savo tikslo esi pasiruošęs padaryti viską“, – džiaugiasi D.Ibelhauptaitė.

Kaip cituodama Albertą Enšteiną režisierės ir bohemiečių įdirbį apibūdino operos solistė Asmik Grigorian, „visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas žmogus to nežinojo ir padarė atradimą“.

Tam, kad muzikantai galėtų įkelti koją į penkerius metus nenaudotas patalpas, pirmiausia jie turėjo išvežti 20 tonų šiukšlių, pasirūpinti, kad pastatas nekeltų grėsmės, įvesti elektrą, šildymą.

Prieš dvi savaites „XYZ“ kūrėjai galutinai paruošė „Lietuvos“ patalpas meno projektų naudojimui pakvietę į talką visus vilniečius. Prie „Lietuvos“ švarinimo prisidėjo apie 200 žmonių, kurie išplovė langus, sutvarkė buvusio kino teatro salę, vestibiulį. Sutvarkytoje „Lietuvoje“ dabar veikia net jauki kavinė.

D.Ibelhauptaitė žadėjo, kad žiūrovams pasirodymo metu kino teatro patalpose bus tikrai šilta ir saugu.

Anot bohemiečių ir elektronikos kompozitorių, šįkart „XYZ“ skambės visai naujai. Žiūrovų laukia dar negirdėtos elektroninės arijos, prie jau susigrojusių dainininkų ir elektro vaikinų prisijungs dar daugiau bohemiečių solistų.

Few Nolder paruošė du naujus kūrinius – „Dalilos ariją“ iš K. Sen-Sanso operos „Samsonas ir Dalila“ su Jovita Vaškevičiūte ir „Figaro ariją“ iš V. A. Mocarto operos „Figaro vedybos“ su Laimonu Pautieniumi.

Jis pasakoja, kad perdirbta „Dalilos arija“ tapo lėta ir melodinga elektro baladė, o Laimono „Figaro arija“ – greita ir energinga techno ir acid house „mikstūra“.

„Laimonui, kuris dirba ir gyvena Vokietijoje, tikriausiai yra nesvetima techno muzikos kultūra, o Jovita iš pradžių nustebo dėl dainų komponavimo principo ir naujos atlikimo technikos. Bet abiems dainininkams patiko jau pačios pirmos dainų versijos“, – sakė Few Nolder.

Jo teigimu, kitaip skambės ir jau girdėtos elektro-arijos.

„Su Asmik atliekama „Casta diva“ stipriai patobulinta, nes tik po ilgo laiko pavyko geriau pajusti kūrinį ir perteikti daugialypes jo emocijas. „Habanera“ tapo labiau koncentruota, bet išlaikė seksualumą“,– pasakoja Few Nolder.

Lapkričio 7 d. elektroninės operos fantazija „XYZ“ iš „Lietuvos“ persikels į kitą netradicinę vietą – Kauno „Pergalės“ angarą. Bilietus į pasirodymus Vilniuje ir Kaune galima įsigyti visose „Bilietai.lt“ kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius