Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Ibelhauptaitė: netradiciniai sprendimai pristatant miuziklus pakeitė žmonių požiūrį į klasikinę operą

Su studentišku entuziazmu, humoro jausmu, energija ir originaliomis idėjomis 2006 metais pradėta „Bohemiečių“ veikla išaugo į galingą kūrybinį reiškinį ir 2012 metais tapo „Vilinius City opera“. Jie gyvuoja jau 9 metus, per kuriuos apie ketvirtadalis milijono Lietuvos gyventojų pamatė daugiau nei 250 spektaklių, o juos pamėgo ir jaunimas, ir tie, kurie vengdavo klasikinės muzikos.
„Svynio Todo“ repeticija: Jeronimas Milius, Asmik Grigorian, Rafailas Karpis
„Svynio Todo“ repeticija: Jeronimas Milius, Asmik Grigorian, Rafailas Karpis

Pasak „Vilinius City opera“ įkūrėjos ir spektaklių režisierės Dalios Ibelhauptaitės, prie meno augimo didele dalimi prisidėjo ir verslo parama. 

Lietuvos verslo paramos rezultatai – visame pasaulyje

Garsi režisierė atskleidė, kad rėmėjų parama – visokeriopa ir svarbi: „Atsakingų ir visuomeniškų Lietuvos verslo organizacijų finansinės ir moralinės paramos dėka pavyko suburti jaunuosius Lietuvos operos solistus, suteikti visas galimybes jiems augti ir tobulėti. Verta paminėti ir tai, kad įkvėpti pačių pirmųjų „Bohemiečių“ spektaklių, naujosios kartos talentai vyksta mokytis į geriausias Europos muzikos akademijas.“ 

Dalia Ibelhauptaitė didžiuojasi, kad daugiau nei 20 jos režisuotose operose dainavusių solistų dažnai pasirodo žymiausiose Europos scenose, tokiose kaip Londono „Covent Garden“, Milano „La Scala“, Berlyno „Staatsoper“, džiugina klasikinės muzikos mylėtojus Paryžiuje, Amsterdame, Stokholme bei Romoje. 

Pavyko pakeisti Lietuvos žiūrovų požiūrį į klasikinę operą

Garsi menininkė džiaugiasi, kad klasikinė opera pasidarė populiari ir tampa gyvenimo dalimi ir mūsų šalyje: „Su rėmėjais mes visada ieškome netradicinių sprendimų, kurie padėtų kaip galima įdomiau papasakoti apie būsimus pasirodymus. Ir manome, kad mums pavyko, nes netradicinis mąstymas ir kiekvieną sezoną pristatomos vis naujos operos padėjo mums įveikti didžiausią kalną – pakeisti Lietuvos žiūrovų požiūrį į klasikinę operą! Tai buvo sudėtingas ir ilgas procesas, tačiau nepaprastai prasmingas, nes kultūrinės vertybės yra pačios svarbiausios“, – teigia D.Ibelhauptaitė. 

Anot jos, rėmėjų kasmet atsiranda vis daugiau, ir jie puikiai papildo jau esamų būrį: „Pats vertingiausias bendravimas yra tas, kuris tęsiasi ilgus metus, nes pažinodami vieni kitus galime dirbti produktyviau. Susijungus menininkams ir verslo atstovams atsiranda puikios galimybės kūrybiškai improvizuoti, skleidžiant žinią apie meną ir klasikinę muziką, kurti ypatingus ir svarbius visuomenei projektus, prisidėti prie labdaringos veiklos.“

Operą ir kulinariją  vienija menas

Režisierė įsitikinusi, jog žmogus negali gyventi be maisto, o jo siela – be kultūros ir meno. Tad tai, ką daro „Bohemiečių“ operos solistai yra lyg savotiškas maistas sielai. Tad tarp „Vilniaus City Operos“ ir prekybos tinklo „IKI“ taip pat užgimė draugystė.

„Šį sezoną prasidėjo šauni mūsų bičiulystė su prekybos tinklu „IKI“, kuris prisideda nuotaikingomis kulinarinėmis atrakcijomis. Jų kulinarai specialiai miuziklo „Svynis Todas“ sugrįžimo proga sukūrė unikalius mėsos pyragaičius, kuriuos spektaklių metu vaidindami valgo solistai.

„Svynio Todo“ pyragėliai
„Svynio Todo“ pyragėliai

Tikimės, kad šis bendradarbiavimas truks dar ne vienerius metus ir prisidės prie naujų klasikinių operų kūrimo, kurios bus aukščiausiai įvertintos meno kritikų bei žiūrovų. Manome, kad tokia partnerystė padės mums skleisti žinią apie operos žanrą ir prisibelsti į dar platesnį žmonių širdžių ratą“, – įsitikinusi D.Ibelhauptaitė.  

Pasak prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, jų ir „Bohemiečių“ požiūris sutapo į tuos pačius dalykus: „Mes taip pat kaip ir „Vilniaus City Operos“ komanda į tai, ką darome – žiūrime su meile. Mums kulinarija – taipogi menas, tad esame už tikrus dalykus, išradingus sprendimus bei nuotaikingas improvizacijas.“ 

Prekybos tinklo atstovė įsitikinusi, kad ši draugystė gyvuos dar ilgus metus ir kartu jiems pavyks atrasti dar ne vieną originalų sprendimą, kaip kulinarija gali prisidėti prie kuriamo meno. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius