Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Debiutinio Agnės Gintalaitės romano „Bloga veganė“ pristatyme svečiai dalijosi mintimis apie veganizmą

Žinoma mados fotografė Agnė Gintalaitė šį pavasarį debiutuoja nauju amplua – ji išleido pirmąjį romaną „Bloga veganė“. Trečiadienio vakarą viename iš sostinės restoranų vyko jos naujos knygos pristatymas, kurio nepraleido ir būrys jos garsių bičiulių.
Knygos „Bloga veganė“ pristatymas
Knygos „Bloga veganė“ pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti ją atlydėjusį vyrą, dailininką Rimą Valeikį, aktorius Elžbietą Latėnaitę, Aistį Mickevičių, juvelyrę Jurgą Lago, makiažo meistrę Vaidą Venckutę, modelį ir menininkę Eglę Grėbliauskaitę-Tursienę, futbolininko Deivido Šembero mylimąją Oksaną Zlatkovaitę ir daugelį kitų. Susirinkusiems čia muzikinę programą pristatė atlikėja Miglė Vilčiauskaitė-Migloko.

Veganizmą jau ne vienerius metus propaguojanti A.Gintalaitė tikina, kad šis jos romanas – anaiptol ne biografinis, tačiau knygą jau spėję perskaityti jos draugai lyg susitarę šypsodamiesi tikina, kad autorė taip sakydama šiek tiek meluoja.

Originalioje knygoje susipina meilės, detektyvo elementai, o taip pat ir autorės fantazija ir tikros patirtys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Gintalaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Gintalaitė

Imtis plunksnos A.Gintalaitę paskatino sėkmingai startavęs jos tinklaraštis tokiu pat pavadinimu – „Bloga veganė“. Jame ji pasidalino ne tik veganizmo idėjomis, tačiau tiek jas, tiek kitas istorijas galiausiai nusprendė suguldyti į pirmąjį romaną.

Knygos nuotaiką sustiprina ir išskirtinės dailininko R.Valeikio iliustracijos.

Pats Rimas Valeikis 15min pasakojo, jog jis jau beveik penkerius metus propaguoja veganizmą. Tiesa, dar būdamas 18-ikos porą metų buvo atsisakęs mėsos, tačiau vėliau grįžo prie įprastos mitybos. Galiausiai nusprendė, kad laikas pokyčiams, todėl palaipsniui dailininko valgiaraštyje vis mažėjo, o galiausiai iš jo visai dingo gyvulinės kilmės produktai.

„Supratau, kad nesu toks žiaurus, kad dėl savo maisto žudyčiau gyvūną. Galvojau, ar aš galėčiau pats užmušti kiaulę ar karvę, ar savo rankomis tą galėčiau padaryti? Supratau, kad nenoriu žudyti“, – 15min pasakojo jis.

Iš pradžių atsisakęs gyvulinės kilmės produktų Rimas sako kiek jaudinęsis dėl sveikatos ar savijautos, tačiau neilgai trukus suprato, kad svarbiausia – domėtis veganiška mityba, pritaikyti sukauptas žinias, o tuomet ir be mėsos, pieno ar kiaušinių galima būti sveiku, energingu, jaustis žvaliai.

„Iš pradžių galvojau, kad gal man trūks kalorijų, sočiau valgiau, net svorio buvau priaugęs, tačiau vėliau viskas atsistojo į savo vietas. Dabar, kai jau įpratau, maitintis veganiškai tapo labai paprasta“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimas Valeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimas Valeikis

Pasak jo, būti veganu ar ne, tą turi nuspręsti kiekvienas asmeniškai, todėl bandyti įrodinėti savo jis niekada nesistengė, nebandė atversti į veganizmą savo šeimos, draugų, giminaičių. Tačiau, kaip pats sako, daugelis jo bičiulių patys pamatė augalinės mitybos teikiamą naudą, todėl palaipsniui perėmė Rimo įpročius ir taip pat tapo veganais.

Veganišką mitybą jau porą metų renkasi ir aktorė Elžbieta Latėnaitė. Nuo 16-ikos ji maždaug penkerius metus buvo vegetarė, vėliau vėl tapo visavalge, kol galiausiai suprato, kad tiesiog nebenori gyvulinės kilmės produktų.

„Prieš dvejus metus man dingo noras. Gal todėl, kad turėjau sukaupusi nemažai informacijos. Kuo labiau domiesi veganizmu, tuo labiau supranti, apie ką sukasi pasaulis. Gyvulinės kilmės produktų atsakiau tiesiog pajutusi šleikštulį, nebenorėjau, tapo nebeskanu“, – 15min pasakojo Elžbieta.

Ji sako visuomet savo draugų rate turėjusi veganų, todėl palaipsniui vis dažniau tekdavo paragauti veganiškų patiekalų ir ji tiesiog suprato – tai gali būti labai skanu.

„Kai su tuo nesusiduri, turi įvairių baimių ir abejonių, tačiau kai paragauji, įsitikini, kad gyvenime rinkdamasis nežinojai tiek daug skonių! Kad vis valgai tuos pačius produktus.

Iš pradžių atsisakiau mėsos, paskui pabandžiau gyventi be pieno, galiausiai atkrito kiaušiniai, viskas vyko palaipsniui. Tačiau supratau, kad klausimas kam to reikia gali kilti tik tada, kai trūksta informacijos, jis kyla tik tiems, kas tuo niekada nesidomėjo“, – kalbėjo aktorė.

Pasak jos, tokios priežastys, kaip gera savijauta, kaip meilė aplinkai – labai svarbios.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Elžbieta Latėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Elžbieta Latėnaitė

Ir nors A.Gintalaitės romanas tiesiogiai nėra apie veganizmą, autorė nedvejoja, kad perskaičius jį pakeisti savo mitybos įpročius ryšis ne vienas.

„Tai grožinės literatūros kūrinys, romanas, tai nėra biografija. Ši knyga tai vaizduotės vaisius, susijęs su realybe, o realybė – susijusi su vaizdu. Knyga nėra apie veganizmą, tačiau man ši tema rūpi“, – renginyje pristatydama „Blogą veganę“ kalbėjo knygos autorė.

Pasak jos, romane skaitytojų laukia pažintis su Lietuvos žvaigždžių gyvenimu ir vis grįžtančiais košmariškos praeities prisiminimais, atvesiantys prie netikėto paaiškinimo, kodėl knygos herojė tapo vegane ir, kodėl ji yra bloga.

Knygoje pasakojama apie valiūkiškos išvaizdos fotografę Jurgą, kuri pragyvenimui užsidirba fotografuodama garsenybes, o pati jas ironiškai vadina „pacientais“. Darbas jai ne tik užtikrina nerūpestingą gyvenimą, bet ir dovanoja pažintį su žaviu plastikos chirurgu, kuri perauga į romaną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Knygos „Bloga veganė“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Knygos „Bloga veganė“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Knygos „Bloga veganė“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Knygos „Bloga veganė“ pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius