Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 28 /2021 03 03

Deimantė Guobytė tęsia gyvūnų gelbėjimo misiją: tvarte aptikti prirakinti šunys konfiskuoti nebuvo

Labdaros ir paramos fondo „Lietuva – gyvūnams“ įkūrėja Deimantė Guobytė ir toliau keliauja po šalį gelbėdama keturkojus – šįkart savanoriai per naktį budėjo Raseinių rajone esančiame Alaviniškių kaime. Čia aptikti prie grandinių ūkiniame pastate pririšti keturi čiau čiau šunys, o kituose pastatuose – paslėpti prancūzų buldogai ir būrys veislinių kačių. Tačiau specialistai nusprendė konfiskuoti tik dalį gyvūnų.
Gyvūnai, Deimantė Guobytė
Gyvūnai, Deimantė Guobytė / Stopkadrai, 15min nuotr.

Sujudimas Raseinių rajone, Viduklės seniūnijoje esančiuose Alaviniškiuose kilo penktadienį. Viskas prasidėjo, kai į vieną iš sodybų su savanoriais, policija bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovais nuvykusi D.Guobytė ūkiniame pastate rado keturis čiau čiau šunis.

„Vyksta iš tikrųjų labai šlykštūs dalykai. Jie laikomi tvarte, pririšti prie grandinių“, – instagrame transliuodama vaizdus iš įvykio vietos baisėjosi Deimantė.

VIDEO: Deimantė Guobytė Alaviniškių kaime rado tvarte supančiotus šunis

Rado ir kačių, ir prancūzų buldogų

Kitame pastate savanoriai aptiko ir veislinių kačių, ne visos iš jų buvo sveikos. Tačiau, kaip pasakojo Deimantė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Raseinių skyriaus specialistai penktadienį rimtų problemų neįžvelgė.

„Jie nieko blogo nepamatė. Anot jų, šunims viskas gerai, nors jie net neįėjo, neapčiupinėjo jų. Maisto yra išvis tik viename dubenėlyje ir nei vienas šuo jo nepasiekia, nes visi prie grandinių, tačiau veterinarai sako, kad jie gali nueiti pavalgyti, atsigerti...

Vienas veislinis katinas su pūliuojančia akimi, tačiau tarnyba būklę nustatė tiesiog pasižiūrėję per langą – pasakė, kad viskas gerai. VMVT nieko nedaro, policija nieko nedaro, nors įprastai policija, radusi gyvūnus tvarte tokiomis sąlygomis, imasi kažkokių veiksmų, leidžia juos pasiimti“, – penktadienio vakarą pasakojo D.Guobytė.

D.Guobytė įsitikinusi, kad šioje situacijoje tik savanoriai ir viešumas gali išgelbėti gyvūnus, tad budėjo per naktį. „Kuo mūsų bus daugiau, tuo geriau. Jei nebus budinčių, išsiveš šunis ir juos suslapstys, kaip ir tuos, kuriuos jau spėjo suslapstyti“, – teigė Deimantė.

Kaip sakė šeštadienį su 15min kalbėjusi „Lietuva – gyvūnams“ savanorė Danielė Sidorovaitė, budėjimą jie tęsė ir tądien. Tada rasta dar daugiau šunų, šįkart – trys prancūzų buldogai. Pasak pašnekovės, jie buvo atvežti naktį ir paslėpti kitoje gatvės pusėje esančiame ūkiniame pastate, tarp šukių.

Radus prancūzų buldogus nuspręsta, kad juos išsiveš „Nuaras“. Tačiau savanoriai mano, kad gali būti slepiama ir dar daugiau gyvūnų.

Su pastatų savininke gražiuoju pasikalbėti nepavyko

D.Sidorovaitė teigė, kad nekilnojamojo turto objektai, kuriuose laikomi minėti gyvūnai, priklauso buvusiai veterinarei (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.). Ši moteris anksčiau yra dalyvavusi ir politinėje veikloje.

„Apie gyvūnus pranešė Viduklės bendruomenė – papasakojo, kad pastatuose yra laikomi ir galimai dauginami šunys“, – sakė D.Sidorovaitė.

Nuvažiavus į moters gyvenamąją vietą, ji į namus savanorių neįsileido. Priėmė tik atvykusius pareigūnus. „Bet ir tai tik į koridorių. Daugiau niekam nieko nerodė.“

Nuvykus kitu adresu ir aptikti ūkiniame pastate prie grandinių pririšti šunys, kuriems, anot savanorių, nebuvo sudarytos sąlygos nei paėsti, nei atsigerti.

„Tik prie vieno čiau čiau šuns buvo padėtas dubenėlis su vandeniu, bet jis vis tiek negali prie jo prieiti. O visi kiti išvis neturi jokios galimybės prieiti“, – pasakojo savanorė.

Pasiteiravus, ar pavyko pabendrauti su pastatų savininke, D.Sidorovaitė teigė, kad normaliai su ja šnekėtis neįmanoma – esą moteris konfliktiška.

VIDEO: Dar vienas radinys Alaviniškių kaime ūkiniame pastate – prancūzų buldogai

Paimta tik dalis gyvūnų

Tiek D.Guobytę, tiek D.Sidorovaitę nuvylė tai, kad atvykę VMVT atstovai nenustatė žiauraus elgesio su gyvūnais ir padarė išvadą, kad čiau čiau šunų gyvybėms pavojus negresia.

„Tądien jie nenustatė ir nepriežiūros, nors nuo tada, kai buvome atvykę, šunų nei karto niekas neatėjo pamaitinti. Užprotokolavo, kad viskas gerai. Visiškai nereagavo ir policijos pareigūnai“, – teigė savanorė.

VMVT atstovai ir policijos pareigūnai į įvykio vietą atvyko ir šeštadienio rytą. Tada toje vietoje, kur laikomi gyvūnai, pasirodė ir pati pastatų savininkė, kuri, kaip pasakojo Danielė, aiškino minėtų šunų dauginimu neužsiimanti.

Danielės teigimu, šeštadienį atvykę VMVT atstovai vis dėlto pripažino, kad tvarte laikomiems gyvūnams sąlygos nėra geros, rado tam tikrų trūkumų, tačiau vis tiek aiškino, kad gyvybei jų pavojus negresia. Kenksmingesnėmis pripažintos prancūzų buldogų laikymo sąlygos, todėl juos paėmė „Nuaras“, o čiau čiau šunų nuspręsta nekonfiskuoti – ateityje bus žiūrima, ar jie nėra dauginami.

Tačiau D.Guobytė mano, kad dėl to, jog gyvena tvarte, privalėjo būti konfiskuoti visi gyvūnai. Todėl organizacija „Lietuva – gyvūnams“ kreipėsi į VMVT atstovus Vilniuje su prašymu, kad įvertinti situacijos atvyktų specialistai iš kito miesto.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Deimantė Guobytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Deimantė Guobytė

Policija teigia, kad jos vaidmuo – menkiausias

Šiaulių apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Artūras Šliavas 15min patvirtino, kad pareigūnai buvo nuvykę į minėtą vietą. Tačiau, anot atstovo, sprendimus dėl gyvūnų konfiskavimo priiminėja ne policijos pareigūnai.

„Policijos vaidmuo šioje istorijoje menkiausias. Jie paprastai prižiūri viešąją tvarką, kad nebūtų muštynių ir panašiai“, – sakė A.Šliavas.

Jis patikino, kad dėl priežiūros trūkumų trys šunys buvo paimti „Nuaro“, o kitą dalį gyvūnų nuspręsta palikti.

VMVT tęsia tyrimą

Situaciją 15min pakomentavo ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento patarėjas Linijus Valiuška. Jis patvirtino, kad vasario 26 d. vakare į įvykio vietą nuvykę Raseinių skyriaus specialistai rado užrakintame ūkiniame pastate laikomus keturis šunis, galimai čiau čiau veislės mišrūnus, o vėliau ir dar daugiau gyvūnų.

„Apžiūra įvyko pro išdaužtą ūkinio pastato langą. Minėti šunys buvo laikomi pririšti grandinėmis atskiruose patalpos kampuose. Agresyvumo nerodė, buvo ramūs.

Kitame gyvenamajame pastate, kaip matėsi per langą, buvo laikomos septynios katės, kurios ramiai gulėjo ant kušetės ar tupėjo ant palangių“, – pasakojo L.Valiuška.

Anot VMVT atstovo, vasario 26 d. susisiekti su sodybos savininke nepavyko, todėl tyrimą nuspręsta pratęsti vasario 27 d. Tądien buvo gautas moters telefono numeris ir galiausiai ji leido apžiūrėti patalpas, kuriose laikomi gyvūnai. Tačiau įvertinus aplinkybes, specialistams, priešingai nei savanoriams, augintinių laikymo sąlygos nepasirodė pernelyg kenksmingos.

„Grandinių ilgis nevaržė gyvūnų laisvės. Savininkė paaiškino, kad šunys laikomi pririšti prie grandinių, kad nesusipjautų. Tikrinimo metu rasti dubenys su vandeniu bei pašaru.

Buvo apžiūrėtos ir patalpos, kur laikomos katės. Keliuose kambariuose rastos iš viso septynios katės. Rasti dubenys su vandeniu ir sausu pašaru. Taip pat talpos su kraiku katėms.

Patalpose nesijautė jokio nemalonaus kvapo. Žūtis ar suluošinimas gyvūnams negrėsė, todėl gyvūnai nebuvo paimti laikinai globai“, – teigė L.Valiuška.

Užsiminus apie savanorių išsakytas pastabas VMVT specialistams, esą šie gyvūnų būklę įvertino tik pažvelgę pro langą, pašnekovas paaiškino, kad penktadienį jie tiesiog negalėjo patekti į gyvūnų laikymo vietas. Tačiau jau kitą dieną gyvūnus nuodugniai apžiūrėjo.

„Skanavimo metu, ieškant poodinių mikroschemų, buvo įvertintas šunų ir kačių įmitimas, kuris nesukėlė įtarimų, kad gyvūnai būtų išliesėję ar paveikti kokių ligų. Šeimininkei nurodyta pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju dėl vienos katės galimo akies uždegimo ir informuoti VMVT Kauno departamento Raseinių skyrių.

Dėl vandens ir maisto – vasario 26 dieną nebuvo įmanoma objektyviai to įvertinti, kadangi specialistai fiziškai nebuvo patekę į gyvūnų laikymo patalpas. Nors matėsi, kad maistui ir vandeniu indeliai buvo padėti“, – teigiama VMVT atstovo atsakyme.

Jis patvirtino, kad laikinai globai buvo paimti galimai prancūzų buldogų mišrūnai, rasti kitoje vietoje nei čiau čiau mišrūnai. Tačiau teigti, kad sodybos savininkė galimai užsiima nelegaliu gyvūnų dauginimu, šiuo metu negalima.

„Savininkė VMVT žinoma tik kaip ūkinių gyvūnų laikytoja. Kad ji galimai yra augintinių veisėja, VMVT duomenų neturi. Tačiau norint išsiaiškinti, kokia galimai papildoma veikla be ūkinių gyvūnų laikymo užsiima minimas asmuo, renkama informacija ir tęsiamas tyrimas“, – sakė VMVT atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius