Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Deimantų muziejaus vadovas: vyresnės moterys užsigeidžia deimanto kaip statuso ženklo

Trečiadienį Vilniaus senamiestyje duris oficialiai atvėrė Deimantų muziejus, kuriame lankytojai galės leistis į 22 minučių trukmės ekskursiją penkiomis kalbomis, supažindinsiančią su skirtingais brangiaisiais akmenimis, jų apdirbimo būdais ir paslaptimis.
Izraelio Deimantų muziejaus direktorius Yehuda Kassif
Izraelio Deimantų muziejaus direktorius Yehuda Kassif / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Gimiau Vilniuje, bet prieš 45 metus jį palikau. Iš to laiko man išliko labai daug gražių prisiminimų – iki šiol manau, kad Vilnius – vienas gražiausių miestų. Todėl nusprendžiau būtent čia įkurti unikalų muziejų, kokie jau veikia Izraelyje ir Olandijoje, – pasakojo Deimantų muziejaus įkūrėjas Eli Katz. – Tikiuosi, kad šis muziejus pritrauks ne tik vietinius, bet ir užsienio šalių turistus. Ir galbūt ateityje Vilnius garsės dar ir tuo, kad yra deimantų miestas.“

Į Vilnių atvykęs Izraelio Deimantų muziejaus direktorius Yehuda Kassifas vylėsi, kad šis muziejus padės žmonėms atsakyti į jiems rūpimus klausimus apie deimantus ir kitus akmenis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje  brangiųjų akmenų paslaptys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje – brangiųjų akmenų paslaptys

„Brangakmenius mėgsta dauguma žmonių, nors dažnas nežino kodėl. Mes pažiūrime į akmenį, ir jis arba paliečia mūsų širdį, arba ne, kartais nesuprantame, kodėl išsirenkame vieną ar kitą akmenį. Brangakmeniai yra kalba, kurią reikia suprasti, – tikino deimantų žinovas. – Deimantai turi kažkokios paslapties ir žavesio. Šis muziejus bandys atsakyti į klausimą, kokias paslaptis jie slepia ir kodėl mes juos taip mėgstame.“

Paklaustas, ar visi sau galintys tai leisti žmonės turėtų įsigyti brangakmenį ar papuošalą kaip relikviją ar investiciją, užsienio svečias nebuvo kategoriškas.

„Mes dirbame su iliuzija – kas yra tas akmens gabaliukas? Niekas to nežino. Ne visi brangakmenius mėgsta, kaip ir ne visi mėgsta sportą ar automobilius. Bet aš patyriau, kad žmonėms bręstant, kartu su metais dažnai ateina ir noras įsigyti brangakmenių. Vyresniems žmonėms tai tampa svarbu. Mačiau daugybę išsilavinusių, veiklių, modernių moterų, kurios, sulaukusios 40 ar 50 metų, užsinori deimanto. Manau, tai susiję ne tik su finansinėmis galimybėmis, bet ir su statusu, kultūros istorija – juk dauguma pasaulio įžymybių po mirties paliko specialiai joms kurtų papuošalų, dėl kurių kolekcionieriai iki šiol varžosi aukcionuose.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje  brangiųjų akmenų paslaptys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje – brangiųjų akmenų paslaptys

Šių laikų tradicija tapusį reiškinį, kai žvaigždės skolinasi brangius juvelyrinius dirbinius ir juos reklamuodamos pademonstruoja plačiajai visuomenei, Y.Kassifas vertino neigiamai.

„Dabartinės žvaigždės yra kaip pakabos, kurios vieną kartą užsivelka prabangią suknelę, trumpam įsisega brangius auskarus ir atlieka tam tikrus abiem pusėms naudingus reklaminius mainus, kuriuose nebeliko dvasingumo ir romantikos. Jei dėl aktorės Elizabeth Taylor turėtų papuošalų pasaulis eina iš proto, tai vargu, ar šių dienų žvaigždės galės palikti tokių brangenybių, kurios būtų siejamos su tam tikra asmenybe“, – abejojo Izraelio Deimantų muziejaus vadovas.

Anot jo, brangakmenius galima vertinti įvairiai – tik pagal kainą, pagal asmeninį grožio suvokimą arba galima juos suprasti kaip meną ir gilintis į jų paslaptis.

„Gatvėmis vaikšto daugybė žmonių, kurie jaučiasi laimingi, nesuprasdami daugybės dalykų. Kiekvienas galime pasirinkti, ar mums užtenka jausti, kad akmuo žadina mūsų jausmus, ar norime žinoti, kodėl tai vyksta“, – sakė Y.Kassifas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje  brangiųjų akmenų paslaptys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deimantų muziejuje – brangiųjų akmenų paslaptys

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius