-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl kokios kūno dalies lietuviai kompleksuoja labiausiai?

Vertindami savo išvaizdą, lietuviai kompleksuoja dėl savo kojų, veido, klubų. Tačiau pati problematiškiausia kūno vieta daugumai mūsų tautiečių yra... pilvas.
Moters kūnas
Dauguma apklaustų lietuvių teigia esantys nepatenkinti savo pilvo išvaizda. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Beveik pusė (45 proc.) apklaustų lietuvių kompleksuoja dėl savo pilvo – daugumai jų (86 proc.) nepatinka šios kūno dalies išvaizda, o kas dešimtą vargina ir jo sveikatos problemos. Kaip parodė bendrovės „Danone“ užsakymu atlikta RAIT atlikta apklausa, maždaug po dešimtadalį lietuvių nurodė, jog kompleksuoja dėl savo kojų bei veido, 8 proc. nepatinka jų klubai, o 7 proc. – sėdmenys.

Nepatinka išvaizda

Labiausiai dėl savo pilvo nerimauja 35-44 metų respondentai, tačiau ši problema aktuali ir kitoms amžiaus grupėms. Nors absoliuti dauguma respondentų nurodė, jog didžiausia juos kamuojanti problema – nepakankamai gera pilvo išvaizda, didelė jų dalis susiduria ir su įvairiais virškinimo sutrikimais. „Beveik 40 proc. apklaustųjų dažnai arba labai dažnai vargina pilvo pūtimas, kone ketvirtadalį – skrandžio ar žarnyno gurguliavimas, o kiek daugiau nei penktadalį respondentų neretai kamuoja sunkumas pilvo srityje“, - sakė „Danone“ viešųjų ryšių vadovė Baltijos šalyse Renata Grikšelytė.

Anot jos, minėtos problemos neigiamai veikia daugumos apklaustųjų kasdienį gyvenimą – net 57 proc. besiskundžiančių virškinimu, nurodė, jog virškinimo sutrikimai jiems gadina nuotaiką. Dalis vyrų skundėsi, kad dėl pilvo pūtimo ar kitų negalavimų yra priversti atsisakyti savo mėgstamos veiklos, pvz., sporto ar pasisėdėjimo bare su draugais.

Tuo tarpu moterys nurodė, jog tomis dienomis, kai patiria skrandžio sutrikimų, jos ne tik gerokai mažiau pasitiki savimi, bet ir sunkiau išsirenka, ką apsirengti. Be to, streikuojantys skrandžiai turi neigiamą poveikį ir dailiosios lyties profesiniam gyvenimui – kas dešimtai šios problemos trukdo koncentruotis į atliekamą darbą.

Trukdo intymiems santykiams

 Paklausti, kada virškinimo sutrikimai jiems trukdo labiausiai, daugiau nei pusė respondentų, besiskundžiančių pilvu, nurodė, jog bet kada, kai yra ne namuose. 35 proc. daugiausiai diskomforto dėl to patiria per svarbius susitikimus, 19 proc. – sportuodami ar užsiimdami kita aktyvia veikla. Pilvo pūtimas ir kiti virškinimo sutrikimai neigiamai veikia ir nemažos dalies lietuvių seksualinį gyvenimą – tuo skundžiasi kas trečias.

Be to, virškinimo sutrikimai mažina ir pasitikėjimą savimi – su šia problema susiduria 17 proc. moterų ir net penktadalis vyrų. „Nors daugelis lietuvių susiduria su vienokiais ar kitokiais diskomfortą sukeliančiais virškinimo sutrikimais, net ketvirtadalis jų nedaro nieko, kad išspręstų šią problemą. Moterys šiuo atveju yra gerokai aktyvesnės – dauguma jų stengiasi sureguliuoti mitybą, geria maisto papildus ar gydosi liaudies metodais,“ – sakė gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Anot jos, sumažinti pilvo pūtimą bei kitus skrandžio negalavimus nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Anot dietologės, reiktų sportuoti, vengti streso ir subalansuoti mitybą – patartina gerti daugiau vandens, vartoti vaisių, daržovių, savo kasdieniame racione nepamiršti jogurto.

Internetinę apklausą kovo mėn. atliko rinkos tyrimų kompanija UAB „RAIT“. Apklausoje dalyvavo 500 įvairiuose šalies regionuose gyvenančių respondentų, kurių amžius svyravo nuo 15 iki 74 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius