Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dominykas Vaitiekūnas po metus trukusio psichoterapijos kurso: „Buvau patekęs į aklavietę“

Aktorius, atlikėjas, TV laidų ir renginių vedėjas Dominykas Vaitiekūnas prisidėjo prie „Jaunimo linijos“ kampanijos „Jausmai gėdos nedaro“ ir atvirai prakalbo, kad jam pačiam ne kartą teko gėdytis savo jausmų. Būti begėdžiu – tai nesigėdyti atverti savo jausmus, o begėdystės skatinimui net buvo sukurti „begėdžių“ marškinėliai.
Dominykas Vaitiekūnas
Dominykas Vaitiekūnas / Asmeninio albumo nuotr.

Prieš kelerius metus prisipažinęs, kad yra homoseksualus, jis sakė, kad ilgą laiką jautėsi užstrigęs tarsi plastikinėje pakuotėje. Kalbėti apie savo jausmus nebuvo lengva, tačiau viešas pareiškimas išlaisvino.

Nebijoti kalbėti ir nesigėdyti D.Vaitiekūnas skatina ir kitus, nors supranta, kad tai padaryti nelengva. Ypač kai, pasak aktoriaus, šalyje skiriamas per mažas dėmesys emocinei pagalbai.

„Man tokiam begėdžiu bepigu tapti, aš turiu ir artimųjų, kurie mane išklauso, aš išgaliu ir susimokėti už terapijos seansą. Deja, ne visi mes turim tokias galimybes“, – sako jis.

Asmeninio albumo nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Asmeninio albumo nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

15min D.Vaitiekūnas pasakojo, kad psichoterapijos seansus lankyti paskatino ne gyvenimo džiaugsmai, o sudėtingos situacijos.

„Apie terapiją pagalvojęs esu jau seniai, nes vis matydavau kaip šviesėja žmonių veidai ją pradėjus. Bet ilgai atidėliojau ir nedrįsau iki praeito pavasario. Supratau, kad patekau į aklavietę spręsdamas gyvenimo situacijas ir pradėjau ieškoti, kas galėtų man padėti dalykus susidėlioti. Situacijas išsprendžiau, bet terapijoje nusprendžiau pasilikti, nes pajaučiau, kad man ji duoda labai daug pozityvių pokyčių gyvenant su savimi ir kitais“, – atviravo D.Vaitiekūnas.

Psichoterapijos seansai Dominykui padėjo priimti ryžtingą sprendimą klausyti savęs, savo pojūčių ir jais pasikliauti, todėl jis skatina ir kitus nebijoti atsiverti prieš save pačius.

„Skatinti eiti visiems į psichoterapiją vengiu, galiu tik pasidalinti sava patirtimi ir pasakyti, kad nueiti į psichoterapiją buvo vienas geriausių mano gyvenimo sprendimų. Būčiau žinojęs, kaip tai naudinga ankščiau, būčiau nuėjęs dešimtmečiu anksčiau. Bet tikiu tuo, kad kiekvienas pajaučia, kada kam ateina laikas daryti pokyčius. O kartais sprendimus išprovokuoja gyvenimas“, – 15min pasakojo D.Vaitiekūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

Atvirą komentarą D.Vaitiekūnas skelbė ir socialiniame tinkle:

„Praeitą savaitę suėjo lygiai metai, kai aš lankau psichoterapiją. Ir man tai visiškai ne gėda prisipažinti. Ne gėda pasakyti, kad gyvenime būna visokių periodų – ir kai su viskuo tvarkausi lengvai, ir kai tvarkausi sunkiai.

Būdavo tokių akimirkų, kai būdavo labai gėda prieš patį save, gėda to, ką jaučiu. Jausmus rūšiuodavau į dvi kategorijas „protingi jausmai“ ir „kažkokie kvaili jausmai“.

Na ir dabar būna tokių akimirkų, kai labai nepatogu būti su tuo, ką jauti. Norisi „išjungti“, bet, deja, nėra „turn off“ mygtuko, tad kartais reikia rasti, kur tuos jausmus padėti, ypač tuos, kurie nėra „labai protingi“. Ir taip bus visą gyvenimą, nes tikrai ne visada bus giedra ir gera gyventi. Nes vis tik gyvename gyvenime, o ne teletabių multike.

Man ne gėda pripažinti ir to, kad jausmais aš mokausi vadovautis ir jais pasikliauti. Anksčiau priimdamas sprendimus aš juos „atidėdavau į šalį“ ir pasikliaudavau visagalėm smegenimis ir šaltu protu. Gyvenimas parodė, kad šaltas protas yra gerai, bet sprendimus priimti galime „piam ant piam“ ir kad jausmai kartais padiktuoja labai daug praktinės informacijos. O smegenys – tik teorinės.

Man ne gėda pripažinti, kad kartais sprendimus priimu vadovaudamasis tik jausmais, atidėdamas į šalį visagalį šaltą protą, kuris pasirodo nėra toks visagalis.

Ne gėda pripažinti, kad jaučiu tuos jausmus visokius, ir tuos, kuriuos pažymiu heštagais feisbuke, ir tuos, kurie „neprotingi ir apie kuriuos feisbuke nerašau“.

Man tik yra gėda už mūsų požiūrį į emocinę sveikatą. Gėda, už tuos, kurie sako „ką čia išsigalvoji“, „negalvok apie tai“, „nekreipk į tai dėmesio“. Gėda už valstybę, kuri nesiima ryžtingos politikos emocinės sveikatos atžvilgiu, nes jaustis gerai ir turėti šviesią galvą ir dvasią man atrodo turėtų būti prioritetas.

Gėda, kad emocinė pagalba nėra prieinama visiems. Man tokiam begėdžiu bepigu tapti, aš turiu ir artimųjų, kurie mane išklauso, aš išgaliu ir susimokėti už terapijos seansą. Deja, ne visi mes turim tokias galimybes“, – socialiniame tinkle atvirai prakalbo aktorius.

Būtent todėl jis skatina prisidėti prie akcijos ir „Jaunimo linijai“ skirti 2 procentus.

„Tiems, kurie negali pakelti ragelio visiems, kurie skambina, nes ... skambinančių yra daugiau nei ragelių. O kartais tai būna gyvybės ir mirties klausimas tiesiogine to žodžio prasme“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius