-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dovilė Joneliūnienė: Norėdamos tapti ikonomis nevirskite klonais. Kaip išties pasiekti sėkmės?

Šiandien tam, kad moterys save galėtų vadinti sėkmingomis – nebūtinai reiškia tarptautinį verslą, daktaro laipsnį universitete ar ilgai siektą ir užsitarnautą karjerą. Sėkmės ir ikonos (etalono, į kurį norisi lygiuotis) reikšmė tapo tokia iškreipta, kad vietoj laisvės atskleisti savo tikrąjį potencialą, priimti ir įveikti iššūkius, moterys dažnai (ne visada!) renkasi būti savo ikonų kopijomis.
Dovilė Joneliūnienė
Dovilė Joneliūnienė / Mariaus Kazakevičiaus nuotr.

Tačiau ar tikrai vienintelis tikslas, vedantis į sėkmę, yra tapti nuomonės formuotoju? Kodėl ir į kokius pavyzdžius turėtume lygiuotis, jei norime išties pasiekti sėkmės?

Egzistuoja daug visuomenei nusipelniusių ir pasiekusių įvairių sričių Lietuvos ir kitų šalių specialistų, kurie ne tik rašo komentarus, knygas, veda laidas, įgyvendino unikalias idėjas, įkvėpė veikti daugybę žmonių, savo patirtimi dalijasi socialiniuose tinkluose (tai yra puiku, nes tokiu būdu socialiniai tinklai tampa švietimo įrankiu.)

Yra ir kitas pavyzdys – nuolatinės reklamos, bandymas „surinkti“ sekėjų skaičių skandalais demonstruojant kiekvieną savo kasdienybės detalę arba einant lengviausiu keliu – nuogybėmis. Nieko naujo, bet vis dar veikiantis ir greitai populiarumo padedantis pasiekti ginklas, tiesa? Ar tokiu pavyzdžiu norite sekti?

Vienas blogiausių dalykų, kurį galime padaryti – siekti būti kažkuo kitu. O vienas geriausių – maksimaliai save pažinti, tai yra suprasti, kokios mūsų stipriosios ir silpnosios savybės, kaip jas galime panaudoti darbe ir bendraudami su artimaisiais. Visi kiti žmonės mums gali būti tik įkvėpimo, motyvacijos šaltiniu, tačiau ne karštligišku noru tapti jų antrininkais.

Žinoma, įkvėpti mus gali daugybė asmenybių ir žinomumas daugeliui žmonių padeda pradėti verslą. Ir štai pasidalinsiu keliais patarimais, kuriais vadovaujasi sėkmės pasiekusios pasaulio moterys – nuo puikiai žinomos Jessicos Albos, įkūrusios sparčiai progresuojantį verslą „The Honest company“, stiliaus ikonos Victorios Beckham ir vienos įtakingiausių moterų – „Facebook“ vykdomosios direktorės Sheryl Sandberg.

Šalia savo dailios išorės – video ir foto dalybų, populiarumo, jos keičia pasaulį įgyvendindamos savo idėjas ir pasauliui pasakoja tikrąją realybę – kiek pastangų kainuoja sėkmė, sunkiai siekia savo tikslų, o pagarbą ir dėmesį užsitarnauja ne skandalais, o darbais.

Tačiau jų kelias nėra paprastas, net ir būdamos populiarios, turėdamos milijonus sekėjų, jos sėkmės pasiekė todėl, kad vadovavosi keliomis svarbiomis taisyklėmis.

Taigi patarimai, kurie padėjo moterims pasiekti sėkmės:

Nustatykite tikslą

Jei turite viziją, idėją, pirmiausiai suformuluokite tikslą. Ko tiksliai siekiate? Kaip jį pamatuosite – kada galėsite vertinti, kad jau pasiekėte tikslą? Ar turite resursų jam pasiekti, kokie jie? Atsakykite sau į klausimą, kodėl tai darote, ar tai tikrai yra jūsų prioritetas? Per kiek laiko planuojate pasiekti savo tikslą?

Susikurkite ir vadovaukitės kasdiene rutina

Sėkmės lydimi žmonės žino: rutina yra didelis pranašumas. Įprasta tvarka suteikia galimybę augti, prognozuoti ir vertinti pažangą.

Pavyzdžiui, kiekvieną rytą pradėti mankšta arba skirti laiko asmeniniam tobulėjimui – klausyti audio ir videomokymų, susijusių su jūsų specialybe, karjera, tikslais – tai tikrai paspartins jūsų tikslo įgyvendinimą.

Chaotiškas „laiko valdymas“ ne tik pridarys bėdos, bet ir nutolins nuo tikslo. Galvojate, kad laiką planuojate puikiai? Pabandykite užsirašyti savo planuojamus dienos darbus ir įvertinkite, kaip jums sekasi.

Turėkite mentorių

Štai stiliaus ikona Victoria Beckham teigimu, kad moterims itin svarbu nebūti priešėmis, o kaip tik – palaikyti viena kitą. Labiausiai ją įkvepia Anna Wintour ir Diane von Furstenberg. Ji taip pat paaiškino, kaip pati stengiasi palaikyti kitas moteris tiek profesionaliai, tiek asmeniškai. „Kiekvieną dieną einu į darbą ir mane įkvepia moterys, kurios dirba neįtikėtinai sunkiai kartu su manimi.“

Mentorius gali padėti pagrindus verslo pradžiai, įvertinti, ar einate teisingu keliu, galiausiai – padėti rasti tinkamų partnerių ir kartu su jumis analizuoti galimas rizikas.

Būkite nepriklausomos ir išeikite iš komforto zonos

Ambicingoms ir tikslų siekiančioms moterims kyla pavojus tapti priklausomomis nuo kitų veiksmų – vadovų ar verslo partnerių. Tačiau laukimas juk nepadeda siekti tikslo. Užuot laukusios, eksperimentuokite, išbandykite įvairius variantus ir nebūkite priklausomos nuo kitų veiksmų. Šiandien nėra laiko mokytis ir tobulėti metus ar dvejus. Žinias gilinkite ir tobulinkite nuolat – besimokydamos iš savo ir kitų klaidų.

Jokie pokyčiai nevyks, jei pasiekusios pirmuosius tikslus – sustosite. Žinoma, komforto zona yra saugu, tačiau neveda į priekį. Tik priimdamos ir kurdamos iššūkius pradėsite ir įgyvendinsite pokyčius.

Būtent saugumo zona, kurios moterys dažnai negali peržengti, ir skiria vyrus nuo moterų versle. Štai kodėl vyrai daug greičiau pradeda verslą, o jei nepasiseka, ieško kitų būdų pasiekti sėkmę. Moterys vis dar yra atsargesnės.

Na ir svarbiausia bei vienintelė tiesa – tik mes pačios galime apibrėžti ir įvertinti, kas mums yra sėkmė. Vienoms moterims tai galimybė atsidurti ant žurnalo viršelio, kitoms – naujas atradimas mokslinėje ar medicinos srityje, o gal investicijų pritraukimas mylimos idėjos įgyvendinimui. Svarbiausia – sunkus ir atkaklus darbas, kurį ir vainikuoja pergalės – mažesnės ar didelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius