-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Drabužių dizainerė Kastė Svilaitė: „Jei chaoso nėra, susikuriu sau jį pati“

Vilnietė Kastė Svilaitė (23) – vienintelis vaikas šeimoje, todėl, kaip sako ji pati, nenuostabu, kad augdama viena vaikystėje išsiugdė kūrybiškumą. „Juk reikėjo sugalvoti, ką veikti“, – juokėsi Vilniaus dizaino kolegijoje mados dizaino studijas baigusi mergina.
Modelis iš „KASTE black“ linijos
Modelis iš „KASTE black“ linijos / Roko Petkevičiaus nuotr.
Temos: 1 Mada

Kiek pamena pati Kastė, dar vaikystėje prasiveržė jos kūrybiškumas. Ji mėgo keisti savo kambario interjerą, aišku, vaikiškai: su guašu perdažydavo lango rėmą ar televizorių apklijuodavo spalvoto popieriaus skiautėmis, o sienas – piešiniais. „Patiko piešti žmones ir kurti jiems drabužius.  Man pačiai patiko išsiskirti, todėl, matyt, ir susidomėjau drabužių kūrimu. Norėjosi rengtis kitaip nei visi! Tėvai niekada nedraudė ir neprimetė savo nuomonės dėl mano pasirinkimų. O gal tiesiog mūsų nuomonės sutapo, nors šeimoje daug menininkų nėra“, – portalui Žmonės.lt pasakojo K.Svilaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Kastė Svilaitė
Asmeninio albumo nuotr./Kastė Svilaitė

Mergina pasakojo, kad vaikystėje ji lankė daug būrelių: nuo fotografijos iki aktorinio meistriškumo pagrindų. Kaip teigia pati, visi jie buvo susiję su menu, o Kastę nuolatos supo  kūrybiški, suprantantys estetiką žmonės, kurie turbūt ir sudėliojo jos pasaulio suvokimą būtent tokį, koks jis yra dabar.

K.Svilaitė yra tvirtai įsitikinusi, kad žmonės pastebi kūrėjus ir menininkus tuomet, kai jie daug dirba ir stengiasi. Be to, svarbu yra ir bendravimas su žmonėmis ir kaip kūrėjas moka save pateiki.

„Svarbu, kad tavimi pasitikėtų, o jei patiki, turi įrodyti, ką moki ir kad tai gali padaryti geriau negu kiti.  Būtent tai ir stengiuosi daryti. Tai, kad mano drabužiais pradėjo puoštis ir jie pasirodė viešumoje, įrodo, kad manimi pasitikėjo. Mano tikslas, kad pasitikėjimas augtų, todėl reikia labai stengtis“, – kalbėjo dizainerė. Paklausta, ar yra žinomų moterų, kurias ji norėtų aprengti, Kastė išskyrė Simonos Paciukonytės, Ugnės Skonsmanaitės, Aistės Stonytės stilių, kuris jai yra artimas širdžiai. Šiais metais per M.A.M.A. muzikinius apdovanojimus Kaune raudonuoju kilimu pasipuošusios K.Svilaitės drabužiais žengė aktorė Milda Štakėnaitė, „Videometros“ atstovė ryšiams su visuomene Jurga Klimaitė-Riebling, aktorė ir modelis Akvilina Ubartaitė, M.A.M.A rinkodaros vadovė Rūta Mikalauskaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Rūta Mikalauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Rūta Mikalauskaitė

Daug menininkų ir kūrėjų kartais kankinasi ieškodami įkvėpimo, tačiau tokios bėdos nekamuoja jaunosios dizainerės. „Nesu iš tų menininkų, kurie rymo prie stalo, žiūrėdami į vieną tašką, ir ieško kažko, ko patys nežino.  Man patinka būti medžiagų parduotuvėje ir tyrinėti medžiagas, tada kyla labai daug idėjų, ką galima iš jų sukurti. Aišku, mane labai įkvepia žmonės, jų charakteriai, mintys. Muzika taip pat. Iš tikro niekada neatitolstu nuo paties žmogaus, savo pačios išgyvenimų ir netikėtų patyrimų, talentingų žmonių, supančių mane“, – atviravo Kastė.

Dizainerė prisipažino, kad labiausiai gyvenime nekenčianti rutinos, nes tai pats didžiausias priešas kuriant.

„Kažkada aktorinio meistriškumo dėstytoja yra pasakiusi, kad kūrybai netinka chaosas. Dar ir kaip tinka! Jei chaoso nėra, pati sau jį susikuriu, nes tai stebina, sujaukia mintis ir pagimdo naujų idėjų.  Dar visada sakau, kad daug įkvėpimo suteikia konkurencija. Visada norisi būti geresniam už kitus. Norisi būti nepakeičiamam, o tai stumia į priekį“, – portalui Žmonės.lt atviravo mergina.

Lino Justice nuotr./Modelis iš „KASTE sport“ linijos
Lino Justice nuotr./Modelis iš „KASTE sport“ linijos

Šiuo metu Kastė turi savo vardinį prekinį ženklą „KASTE“. Savo kuriamus drabužius jaunoji dizainerė suskirstė į dvi linijas: „KASTE sport“ – laisvalaikio, sportinio stiliaus drabužiai ir „KASTE black“ – elegantiški ir puošnūs vakariniai drabužiai. Kol kas K.Svilaitė nėra pristačiusi kolekcijų, tačiau jos kūrinių galima įsigyti dizainerių butikuose ir užsisakyti individuliai.

VIDEO: KASTE sport 2013. Marine

„Žmonės, kurie dėvi mano drabužius, nori išsiskirti, bet ne šokiruoti, atrodyti skoningai ir stilingai. Mėgstu odą, raudoną, juodą, pastelines spalvas, mažas, bet efektingas detales.  Aš už seksualų minimalizmą“, – teigė Kastė. Ji pridūrė, kad iš užsienio dizainerių jai patinka Gianfranco Ferre,  Calvinas Kleinas, „Givenchy“ mados namų  estetika. „Puiki ikona yra Coco Chanel. Man patinka, kad ji ėjo savo keliu ir darė viską savaip, visada išliko moteriška, tačiau su savomis paslaptimis, koks, manau, ir turi išlikti kūrėjas. Tai priverčia žmones domėtis ir tavęs neužmiršti“, – kalbėjo dizainerė.

VIDEO: KASTEblack FW13/14

Paklausta apie ateities planus, K.Svilaitė pabrėžė norinti, kad ateityje ja, jos skoniu ir kūryba pasitikėtų vis daugiau žmonių. Mergina linkėjo sau, kad niekada nepritrūktų valios ir minčių, kaip įgyvendinti savo idėjas, to jauno žmogaus užsidegimo. 

Vytenio Kriščiūno nuotr./Modelis iš „KASTE black“ linijos
Vytenio Kriščiūno nuotr./Modelis iš „KASTE black“ linijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius