Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudimas rūkyti trečdaliu sumažino širdies smūgių skaičių Europoje ir Šiaurės Amerikoje

Naujausi mokslininkų duomenys rodo, kad draudimas rūkyti viešose vietose turėjo net didesnį nei tikėtasi teigiamą poveikį širdies ligų prevencijai, skelbia BBC.
Rūkymas
Rūkymas

Ataskaitose teigiama, kad draudimas rūkyti viešose vietose širdies smūgio ištiktų ligonių skaičių Europoje ir Šiaurės Amerikoje sumažino bent trečdaliu.

Vien Didžiojoje Britanijoje širdies smūgis kasmet ištinka 275 tūkst. žmonių. Šalyje dėl šios priežasties kasmet miršta 146 tūkst. žmonių.

Didžiojoje Britanijoje draudimas rūkyti viešose vietose įsigaliojo 2007 m. liepos mėnesį ir buvo skelbiama, kad vien per pirmuosius metus širdies smūgio ištiktų ligonių skaičius šalyje sumažėjo 10 proc. Tačiau per dvejus metus detaliau ištyrę susidariusią situaciją mokslininkai pateikė dar džiugesnių rezultatų – teigiama, kad tokių ligų skaičius sumažėjo 26 proc.

JAV mokslininkų pateikti duomenys taip pat liudija pozityvius pokyčius širdies ligų srityje. Pasak daktaro Jameso Lightwoodo, atlikusio 13 skirtingų studijų analizę ir apdorojusio surinktus duomenis, širdies ligų skaičius Europoje ir Šiaurės Amerikos valstybėse ėmė mažėti iš karto po to, kai įsigaliojo rūkymą ribojantys įstatymai. Per pirmuosius draudimo metus esą tokių ligonių sumažėjo 17 proc., o per visus trejus metus sumažėjimas pasiekė net 36 proc.

Komentuodamas tyrimo rezultatus daktaras sakė, kad naivu tikėtis, jog kada nors pavyks pasiekti, kad širdies smūgio rizikos bus apskritai išvengta, o tokių ligonių paprasčiausiai neliks. Tačiau tyrimas rodo, kad trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu draudimas rūkyti tikrai sumažina širdies smūgių riziką.

Jau seniai buvo žinoma, kad nemažiau nei pats rūkymas aplinkiniams itin kenkia pasyvus rūkymas, kuris taip pat turi įtakos širdies ligoms. Tad, anot J.Lightwoodo, visiškas draudimas rūkyti darbovietėse ir visose viešose vietose yra tai, ką galima padaryti visos visuomenės labui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius