Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edita ir Darjušas Lavrinovičiai bylinėjasi už savo kūdikį: viena vardo raidė virto kriminalu

Dar vasaros pradžioje Edita ir Darjušas Lavrinovičiai skraidė lyg ant sparnų, kai jų šeima susilaukė trečio vaiko, tačiau džiaugsmą greitai užtemdė itin retai Lietuvoje pasitaikantis incidentas. Daugiau nei 15 metų bendrą gyvenimą kartu kuriantys sutuoktiniai dukrą pavadino arabišku vardu Leyla, tačiau tokiam sprendimui nepritaria Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). Esą vardo raidė „y“ turi būti keičiama į trumpąją „i“. Dėl šio incidento penktadienį šeima atvers teismo duris.
Darjušas ir Edita Lavrinovičiai
Darjušas ir Edita Lavrinovičiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min susisiekus su Editos ir Darjušo advokate Lina Andriuškevičiene, ji pasakojo, kad vos gimus mergaitei tėvai jai išrinko vardą Leyla ir iš karto kreipėsi dėl mergaitės gimimo liudijimo išdavimo. Jis nebuvo išduotas, nes Valstybinė lietuvių kalbos komisija pateikė pranešimą, kad šis vardas neatitinka lietuvių kalbos taisyklių, todėl negali būti registruojamas.

Tačiau, anot Linos Andriuškevičienės, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos tinklalapyje yra pateikta informacija, kad vardas Leyla Lietuvoje registruotas jau 7 kartus.

„Pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą yra išaiškinta, jei valstybėje toks vardas jau yra registruotas ir suteiktas, tam, kad išvengtų pakartotinio bylinėjimosi, valstybė turėtų leisti suteikti tokį vardą ir kitiems asmenims“, – 15min pasakojo advokatė.

Kadangi gimus mergaitei nebuvo leista pavadinti ją Leylos vardu, Darjušas ir Edita nusprendė kreiptis į teismą. Kol kas mergaitė neturi nei gimimo liudijimo, nei kokio nors kito dokumento.

„Mes prašome teismo, kad būtų pritaikyta išimtis, kaip ir kitiems vardams“, – sakė L.Andriuškevičienė.

Tiesa, ji sakė nežinanti, ar kitiems žmonėms, kuriems buvo leista suteikti tokį vardą, taip pat teko kreiptis į teismą. Tai užtrunka nemažai laiko, o jei leidimas registruoti dukrą tokiu vardu iš teismo negaunamas, sprendimas, tikėtina, nėra skundžiamas.

„Vaikas juk negali ilgai gyventi be dokumento, jei jam prireiks į ligoninę, tai ką pateiks tėvai“, – sakė Lina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kšyštofas Lavrinovičius, Tatjana Lavrinovič, Edita Lavrinovič, Darjušas Lavrinovičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kšyštofas Lavrinovičius, Tatjana Lavrinovič, Edita Lavrinovič, Darjušas Lavrinovičius

Edita ir Darjušas į teismą kreipėsi liepos pradžioje, o ieškinys buvo priimtas liepos antroje pusėje: „Praėjo trys mėnesiai po vaiko gimimo, o jis vis dar gyvena be dokumento.“

Šeimos advokatė teigė, kad šis atvejis – labai retas, nes ne kiekviena šeima pasiryžta bylinėtis ir nusprendžia registruoti kitą vardą.

„Darjušas yra žinomas ne tik Lietuvoje, dėl jo darbo šeima keliauja, vaikai mokomi anglų kalba, todėl vardas šioje situacijoje labai svarbus“, – priežastį, dėl kurios žinomas krepšininkas ir jo žmona nusprendė kreiptis į teismą, aiškino L.Andriuškevičienė.

VLKK atstovė 15min patvirtino, kad prašymą suteikti tokį vardą jie atmetė, nes Leyla su i ilgąja neatitinka Lietuvos Respublikos civilinės būklės aktų registravimo įstatymo tam tikro punkto.

„Kadangi raidžių e, i ilgosios junginys lietuvių kalboje nevartojamas nei rašant lietuviškus, nei tarptautinius žodžius, jį dažniausiai keičiant dvibalsiu ei. Išimtis būtų, jeigu santuoka būtų registruota su kitos valstybės asmeniu, mišriose santuokose su ne Lietuvos piliečiais, tai tada tikriausiai būtų įmanoma rašyti ir su ilgąja i. Tačiau čia tik išimtinais atvejais“, – teigė VLKK atstovė.

15min primena, kad šių metų birželio pabaigoje gimusiai Leylai rugsėjo 24 dieną suėjo 3 mėnesiai. Džiugią žinią, kad sutuoktiniams gimė dukra, vasaros pradžioje pranešė pats Darjušas Lavrinovičius feisbuko puslapyje „LavTwins“ .

Šeima iš karto atskleidė ir mergaitei suteiktą vardą Leyla, reiškiantį „naktis“. „Štai – „LavTwins“ būrys ką tik padidėjo, sveika Leyla, džiaukimės gyvenimu! “, – rašė krepšininkas.

Edita ir Darjušas augina ir du paauglius: 13-metį Titą ir Darjušą jaunesnįjį, jam – vienuolika. Abu berniukai, kaip ir tėtis, žaidžia krepšinį. Jau daugiau nei 15 metų bendrą gyvenimą kuriantys Edita ir Darjušas neslepia vienas be kito ateities neįsivaizduojantys, nors kelias į Editos širdį krepšininkui nebuvo lengvas, prireikė nemažai drąsos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius