Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Špokaitė: „Pjesėje „Septynios“ kalbėdama apie engiamas, bet drąsias moteris jaučiuosi pasaulio dalimi“

Antradienio vakarą penkios žymios moterys – Eglė Špokaitė, Beata Nicholson, Aistė Smilgevičiūtė, Agnė Zuokienė ir Arminta Saladžienė – kartu pasirodė scenoje. Moteris draugėn subūrė projektas-pjesė „Septynios“.
Eglė Špokaitė, Beata Nicholson
Eglė Špokaitė / Gretos Skaraitienės nuotr.

Švedijos ambasadoje pristatytas projektas-pjesė „Septynios“ – tai novatoriškas dokumentinio teatro kūrinys, įtaigiai pasakojantis apie sukrečiančias septynių drąsių moterų iš skirtingų valstybių – Rusijos, Pakistano, Negerijos, Šiaurės Airijos, Afganistano, Gvatemalos ir Kambodžos – gyvenimus. Pjesės herojės moterys dalyvauja pasaulinės partnerystės tinklo „Vital Voices“ veikloje.

Anot primabalerinos Eglės Špokaitės, ji nedvejodama sutiko dalyvauti šiame projekte ir pasijuto pasaulio dalimi.

Gretos Skaraitienės nuotr./Beata Nicholsnon
Gretos Skaraitienės nuotr./Beata Nicholson

„Projekte sutikau dalyvauti dėl kelių priežasčių. Visų pirma, supratau, kad mus sieja bendra idėja – švietimas ir lavinimas. Man teatras nėra svetimas, o pasirinkta informacijos sklaidos forma, pateikti šias problemas per teatrą, buvo itin artima. Peržiūrėjusi pjesės medžiagą aš likau sujaudinta. Šis globalus projektas privertė mane pasijusti pasaulio dalimi“, – sakė E.Špokaitė, įkūnijusi vieną iš drąsių moterų.

Panašios nuomonės laikėsi ir žurnalistė, kulinarė Beata Nicholson – ji atidėjo savo darbus ir ėmėsi projekto „Septynios“, nors su darbu scenoje iki tol neturėjo nieko bendro.

„Gavusi laišką iš projekto organizatorių jaučiausi keistai, tačiau pamaloninta. Apie scenos meną iki tol nieko nebuvau nei girdėjusi, nei mėginus. Ėmiausi jo, nes noriu skleisti informaciją apie moterų teises. Be abejo, tai puiki proga prisidėti prie savų horizontų praplėtimo ir sužinoti daugiau apie aptariamus globalius dalykus“, – primabalerinai antrino Beata Nicholson.

Kitos trys projekto dalyvės taip pat pabrėžė, kad atrasti kelias valandas ir skirti jas drąsioms moterims – mažiausia ką jos gali padaryti. Daug svarbiau prisibelsti į lietuvių širdį ir įrodyti, kad Lietuvoje daug tokių pat „brangakmenių, apie kuriuos kalba šios septynios moterys“.

Tiesa, prie minėtų penkių garsių moterų prisijungti turėjo ir dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu bei pianistė Mūza Rubackytė. Tačiau Jazzu prieš pat renginį pranešė organizatoriams, kad susirgo, o M.Rubackytei sutrukdė jos itin užimtas darbo grafikas.

Anot pjesės režisierės Hedda Krausz Sjorgren, būtent šios moterys buvo pasirinktos dėl savo įtakos plačiajai visuomenei. „Mes norėjome pasirinkti moteris, kurios reprezentuotų Lietuvos moteris plačiąja prasme. Pasitarus su Švedijos ambasada nusprendėme, kad būtent šios septynios damos geriausiai tinka“, – sakė režisierė.

Kiekvienoje valstybėje, kur ši pjesė pastatoma, vaidmenis atlieka garsūs šalies žmonės, nebūtinai tik moterys. Šis projektas per trejus metus apkeliavo 8 šalis, jį pamatė daugiau nei 10 000  žiūrovų. Per šį laiką projekte „Septynios“ vaidino 300 aktorių, politikų ir visuomenės veikėjų. Bene garsiausia moteris sutikusi vaidinti pjesėje – aktorė Meryl Streep.

Gretos Skaraitienės nuotr./Garsios moterys atskleidė skaudžias istorijas pjesėje Septynios
Gretos Skaraitienės nuotr./Garsios moterys atskleidė skaudžias istorijas pjesėje „Septynios“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius