Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elžbieta Latėnaitė internautus juokina Gangos personažu: jos taikinyje – žinomi Lietuvos „influenceriai“

Socialiniuose tinkluose savo gyvenimo akimirkas skelbiantys nuomonės formuotojai („influenceriai“) ir kiti žinomi žmonės nuo šiol negali būti tikri, kad nesulauks atsako, mat internetą užkariauja Ganga – asmenybė, pasiruošusi šmaikščiai į jas sureaguoti. Į jos taikinį jau pakliūvo Naglis Bierancas, Monika Šalčiūtė ir kiti žinomi žmonės. Kaip Ganga atsirado? Ar jau spėjo su kuo nors susipykti? Ir kuo susijusi su prieš tai internautus juokinusia Jadze? Apie tai ir dar daugiau kalbamės su po šiais personažais besislepiančia aktore Elžbieta Latėnaite.
Elžbieta Latėnaitė – Ganga
Elžbieta Latėnaitė – Ganga / Asmeninio albumo nuotr.

15min pašnekovė Elžbieta Latėnaitė pasakojo, kad idėja kurti šmaikščius vaizdo įrašus gimė netikėtai. Ji neslepia mėgstanti žiūrėti instagramo istorijas, o visai neseniai žvilgsnis užkliuvo už tos, kurią įsikėlė jos bičiulis ir kolega Gytis Ivanauskas.

„Pamačiau, kaip jis išvažiuoja į „Pudrą“ ir nesusikrovė daiktų, tai pasirodė labai juokinga, kad dėsis, tie daiktai išsipudrins, todėl sukūriau atsaką, pasirūpinau, kad neišsipudrintų, – prisiminusi pradžią juokiasi E.Latėnaitė. – Tada nemažai draugų ragino kurti toliau, tad pamačiusi kitą istoriją, norėjau atsakyti ir į ją, vėliau – į dar kitą. Taip pamažu įsivažiavo, grynai dėl noro pajuokauti.“

Asmeninio albumo nuotr./Elžbieta Latėnaitė
Asmeninio albumo nuotr./Elžbieta Latėnaitė

Nuo Jadzės iki Gangos

Vis dėlto derėtų paminėti, kad savo filmukų seriją Elžbieta pradėjo ne nuo Gangos, o nuo Gyčio Ivanausko pusseserės Jadzės personažo. Ji teigia neturinti vienareikšmiško atsakymo, kodėl, tačiau atskleidžia, iš kurių žmonių grupių kurdama ankstesnį personažą sėmėsi įkvėpimo.

„Turint omeny, kad norėjau išreikšti pasipiktinimą ir jį nufilmuoti, tai kokie žmonės dažniausiai jį reiškia? Ogi tie, kurie yra šiek tiek nepraustaburniai, galbūt ne didmiesčio gyventojai. Tai užsidėjau akinius ir spontaniškai susikūrė Jadzė, kuri kartais nelabai ištaria žodžius, o kartais ir labai turi ką pasakyti“, – savo pirmąjį internetinį personažą apibūdina Elžbieta.

Aktorė neslepia, kad šis vaidmuo po truputį keitėsi, mat vienam filmukui reikia vienokių savybių ir emocijų, o kitam – jau kitokių.

„Jis šiek tiek ir išsiplovė, ir paįvairėjo. Bet tai buvo būtent toks amplua, per kurį galėjau reaguoti į tam tikrus dalykus“, – pabrėžia E.Latėnaitė.

Nenorėčiau tapti vieno amplua aktore

Galėjo, tačiau dabar tam į pagalbą aktorė pasitelkia nebe Jadzę, o Gangą – dvasininkę, verslininkę, gydytoją, teisininkę, astrologę, gyduolę. Aktorė panoro išbandyti ką nors kitokio, todėl į areną ir žengė naujas jos personažas.

„Man smagu toliau ieškoti galimybių, eksperimentuoti su humoru ir vaizdo įrašų kūrimu, tad pagalvojau, kad šalia Jadzės iš provincijos gali atsirasti vilnietė, new age atstovė, su ja atsiras ir daugiau įvairovės. Ir, jei atvirai, man, kaip kūrėjai, turbūt nebūtų naudinga, jei visi mane tapatintų tik su Jadze. Nenorėčiau tapti vieno amplua aktore“, – šią transformaciją paaiškina E.Latėnaitė, ir priduria, kad kismas jai labai svarbu tie kūryboje, tiek gyvenime.

Paprašyta apibūdinti Gangą, Elžbietą ją pavadino pseudo dvasingu žmogumi, tačiau tuojau pat suskuba pridurti, kad geriau palikti vietos žmonių fantazijai, nes jai mieliau, kai jie patys pasidaro išvadas apie jos kuriamus personažus.

Iš ko ji semiasi įkvėpimo kurdama Gangos vaidmenį? „Jadzė atstovavo rečiau sutinkamiems žmonėms, o Gangos savybės ir polinkiai labiau atpažįstami mano aplinkoje. Man įkvėpimas visada ateina iš asmeninės patirties ir iš aplinkinio pasaulio, kurį stebiu, iš pokalbių su žmonėmis, su kuriais bendrauju“, – atskleidžia E.Latėnaitė.

Suteikia galimybę į gyvenimą pažvelgti kitaip

O ką pačiai Elžbietai suteikia šie personažai? Ji neslepia – jų akimis gyvenimas atrodo kur kas paprastesnis.

„Tai yra komedijos raumenų treniruotė – galiu tikrinti, kas žmonėms juokinga, kas ne. O komedija gyvenime man labai svarbu. Kita vertus, tai padeda lengviau žiūrėti į save, į kitus. Leidžia į gyvenimą žvelgti ne taip rimtai, kaip esu linkusi, nes paprastai mėgstu viską apskaičiuoti, racionalizuoti, tai tokie amplua padeda man išsilaisvinti“, – atvirauja E.Latėnaitė.

Pasakodama, kaip vyksta kūrybinis procesas, Elžbieta teigia, kad tiesiog peržiūri socialinių tinklų įrašus ir tuomet į galvą šauna kokia nors mintis. Būna, ir iš karto, o kartais idėja turi subręsti, tam prireikia laiko – tokiu atveju gerą medžiagą iš instagramo ji išsisaugo ir tik vėliau nufilmuoja atsakymą.

Komedija gyvenime man labai svarbu

Pasiteiravus, ar pati iki susikuriant Jadzei buvo aktyvi socialinių tinklų vartotoja, Elžbieta neslepia, kad keldavo medžiagą, tačiau kiek kitokiems tikslams nei „influenceriai“, ir ne taip gausiai.

„Man tai iki šiol yra priemonė pranešti apie renginius, spektaklius ar kitus gyvenimo įvykius, kad žmones pasiektų ta informacija. Na, o dabar tai tapo ir Gangos platforma“, – sako E.Latėnaitė.

Ar nepyksta herojai?

Pradėjusi kurti šmaikščius filmukus, Elžbieta netruko sulaukti žmonių reakcijų. Vis dėlto ji džiaugiasi, kad su neigiamomis susidurti neteko – malonu, kai žmonės supranta humorą.

„Teigiamų atsiliepimų tikrai daug – giria kurso draugai, aktoriai, režisieriai. Mane palaiko ir kolegos, ir tie, kurie iki tol apie mane visai nežinojo ir sužinojo tik pamatę Jadzę ar Gangą. Smagu, kad pavyko surasti kelią į žmonių širdį“, – šypteli Elžbieta.

Anot E.Latėnaitės, iki šiol teigiamai reagavo ir visi jos filmukuose figūruojantys herojai, beveik kiekvienas į juos atsiliepė.

„Sakyčiau, reakcija geresnė, nei aš tikėjausi“, – prisipažįsta Elžbieta.

Ji sukūrė atsakomąjį Jadzės filmuką ir Agnei Jagelavičiūtei, kai ši kreipėsi į ją kritikuojančius internautus. Anot E.Latėnaitės, Agnė į vaizdo įrašą sureagavo išties pozityviai.

„Tas filmukas sukurtas taip, kad su šypsena pažiūrėjau ir į žmones, kurie rašo Agnei – dėl to tai jai galėjo imponuoti. Ir lygiai taip pat su šiokia tokia šypsena pasižiūrėjau į Agnės emociją, ką ji, kaip protingas žmogus, irgi gerai priėmė, nes supranta, kad turi stiprių emocijų ir į jas galima pažvelgti su humoru. Esu labai dėkinga tokiems žmonėms, nes jie turi saviironiją“, – mintimis dalijasi Elžbieta.

VIDEO: Jadzė ir Agnė Jagelavičiūtė / konfliktas

Aktorės teigimu, kurdama filmukus ji jokiu būdu nesiekia ko nors užgauti, pasityčioti. Matyt, dėl to žmonėms ir patinka jos vaizdeliai – svarsto ji.

„Nė akimirką neturėjau noro paniekinti ar išryškinti, koks žmogus yra nevykęs. Tiesiog pamatau ką nors juokingo ir labai knieti ai išdidinti. Tuo labiau kad tokiu būdu su autoironija pasižiūriu į save. O jei ką nors įžeidžiau, tai tegul susisiekia su manimi ir pakalbėsime“, – nusijuokia E.Latėnaitė.

Esame labai skirtingi, tad ir humorą labai skirtingai priimame ir naudojame

Tiesa, paklausta, ar yra žmonių, kurių jos filmukuose neišvysime, Elžbieta susimąsto. Kiek patylėjusi ji patikina neįsivaizduojanti savo personažo, atsakinėjančio negalią turinčiam žmogui, jeigu ta negalia būtų pabrėžiama.

„Nebent žmogus turi labai gerą humoro jausmą – tada būtų galima akcentuoti tai, apie ką jis kalba, – priduria ji. – Bet kitais atvejais, jei žmonės viešai deda savo gyvenimo momentus, vadinasi, mes visi matome ir darome savas interpretacijas ir apie tuos žmones, ir apie tai, kas vyksta.“

Tačiau apie ribą tarp pajuokavimo ir įžeidimo, pasak Elžbietos, būtų galima diskutuoti ilgai. Tam ji pasitelkė palyginimą su kita saviraiškos priemone keiksmažodžiais – kažkam keiktis įprasta, o kiti tame jau įžvelgia moralės peržengimą.

„Taip pat ir su humoru – esame labai skirtingi, tad ir humorą labai skirtingai priimame ir naudojame“, – konstatuoja E.Latėnaitė.

Vienodai prajuokinti gali ir vyras, ir moteris

Šmaikščius įrašus kurianti Elžbieta griežtai nesutinka su kalbomis, kad moterų humorisčių mažiau, nes galbūt jos nemoka juokauti. Ji tikina, kad tai labiau priklauso nuo kultūrinio tono, o ne nuo lyties, nes ji humoro kokybei įtakos tikrai neturi.

„Nevaržoma berniukų energija būdavo laikoma pliusu, o mergaičių minusu, jos buvo dažniau auklėjamos būti geromis, neišsišokti, ir toks požiūris pančioja kūrybiškumą bei saviraiškos laisvę. Man atrodo liūdniausia, kai vaikai formuojami, kokiais juos nori matyti suaugę, todėl esu dėkinga tėvams, kad turėjau pakankamai daug laisvės, – svarsto E.Latėnaitė. – Tačiau jau kuris laikas apie vaikų auginimą, lyčių stereotipų žalą visuomenei žinome daugiau, taigi, merginų komikių, neabejoju, tik daugės!“

Vis dėlto teigiama, kad humoristai asmeniniame gyvenime, priešingai nei būdami scenoje, yra rimti, kartais net liūdni. Ar Elžbieta galėtų tai patvirtinti?

„Aš tai įvairi, – šypteli ji. – Nuo vaikystės buvau linkusi juokauti. Kita vertus, esu gana atsakingas žmogus, netgi gal ir per daug. Tai gal iš dalies ir tiesa.“

Merginų komikių, neabejoju, tik daugės

Ne paslaptis, kad anksčiau scenoje Elžbietą buvo labiau įprasta matyti atliekančią dramatiškus, bet ne komiškus vaidmenis. O kokie jai pačiai imponuoja labiau?

„Mano širdy vietos yra tiek dramai, tiek komedijai. Sunku nusakyti procentais, bet tikrai laisvai sutelpa abu“, – patikina E.Latėnaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Elžbieta Latėnaitė
Asmeninio albumo nuotr./Elžbieta Latėnaitė

Kūrybos nesuplanuosi

Kurdama Gangos vaidmenį Elžbieta sako toli į ateitį nežiūrinti – tiesiog mėgaujasi tuo, ką daro dabar. Ji įsitikinusi, kad veiklą reikia tęsti tol, kol ji patinka pačiam žmogui. Tačiau net jei ir norėtų, kūrybinių eksperimentų nelabai suplanuotų.

„Tai nėra tas pats kaip spektaklis, kur aišku premjeros data ir repeticijų laikotarpis. Tai visiškai priešingas dalykas, absoliuti laisvė, neapibrėžtumas – nėra jokių planų, įsipareigojimų ar sutarčių, ir nežinia, kur tai tave nuves. Tad tiesiog norisi eiti į priekį ir ieškoti įvairių kūrybos kampų, nes mane labiausiai ir domina ieškoti to, kas juokinga. Tai mane ir veža“, – 15min sako E.Latėnaitė.

Todėl ji nėra tikra ir dėl to, ar Gangos personažas gyvuos dar ilgai – galbūt netrukus jį taip pat pakeis naujas veikėjas. O galbūt sugrįš ir Jadzė, jei tik jos vėl prireiks.

„Pamaniau, kad transformacija gali būti mano raktas, toks fluxus, judėjimas, pokytis. Šiandien pasaulyje juk viskas greitai kinta. Todėl ir Gangos filosofiją vadinu „instafluxus“, šį terminą po vienu Jadzės filmuku komentare pamėtėjo pažįstamas“, – mintimis dalijasi straipsnio herojė, nenorinti išskirti vieno labiau patinkančio personažo, tačiau pripažįstanti, kad Ganga – kiek artimesnė nei Jadzė.

Elžbieta neslepia, kad susidomėjimas jos kuriamais filmukais vis labiau auga. Ji teigia, kad anksčiau tenkindavosi ir dešimčia „patinka“ paspaudimų po savo vaizdo įrašais, o dabar jų sulaukia jau kelių šimtų. Ar netrukus bus ir keli tūkstančiai?

„Jei viskas klostysis gerai, gal ir bus“, – baigdama pokalbį nusijuokia aktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius