-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 05 /18:11

Emerito garbės vardą gavęs Virgilijus Noreika: „Skaičiau, kad tai – žymus pensininkas. Gerai, galiu būti žymiu pensininku“

Šeštadienio vakarą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) operos solistui Virgilijui Noreikai už nuopelnus iškilmingai suteiktas LNOBT emerito garbės vardas. Toks vardas teikiamas pirmą kartą Lietuvos teatrų istorijoje. Prieš iškilmingą ceremoniją maestro Virgilijus Noreika susitiko su gerbėjais.
Virgilijus Noreika
Virgilijus Noreika / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Išgirsti V.Noreikos minčių Operos ir baleto teatre susirinko per keliasdešimt gerbėjų. Solistas publikai pasakojo apie savo karjeros pradžią, vaikystę, šeimą.

„Svarbiausia solistui – turėti balsą“, – sakė V.Noreika. Vėliau pridūrė, kad talentą paveldėjo iš mamos, kuri buvo apdovanota išskirtiniu balsu. 

Dainuoti V.Noreika pasakojo pradėjęs nuo pat vaikystės – pasirodydavo skirtinguose renginiuose, jo dainos skambėjo per radiją. Solistas stebisi, kad ilgus metus jam pavyko išsaugoti sodrų balsą – tikina karjeros pradžioje dainuodamas daręs daugybę klaidų.

Susitikimo metu V.Noreika pasakojo ir apie pedagoginį darbą – vokalo mokytoju jis dirba ilgus metus, mokytojavo netik Lietuvoje, bet ir Venesueloje bei Estijoje. Vokalo profesionalų jis paruošė per 40, iš jų 37 jie sėkmingai tęsia karjerą Lietuvoje ir užsienyje.

Per visą karjerą V.Noreika sukūrė arti 50-ies vaidmenų. „Ilgą laiką dainavau lyrinį repertuarą, kurį taikydavo prie manęs. Man labai pasisekė, kad dainavau jį – nesugadinau balso. Teko dainuoti ir 4 tūkst. žmonių auditorijai be mikrofono. Reikia geležinio balso, kad tai padarytum. Gyvenimas mane apdovanojo“, – svarstė solistas.

Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka

Operos solisto albumai buvo parduodami ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje – nuo Niujorko iki Japonijos.

Šiandien V.Noreika pripažįsta, kad dainuoti gali anaiptol nebe viską – aukštas natas vis sudėtingiau pasiekti. „Vis dėlto repertuaro vis dar yra į valias – ketinu dainuoti ne tik šiandien, bet ir rytoj“, – sakė solistas.

Kalbėdamas apie jam suteiktą vardą V.Noreika pokštavo: „Žinote, nežinau, ką šis vardas reiškia. Enciklopedijoje skaičiau, kad tai – žymus pensininkas. Gerai, galiu būti žymiu pensininku.“

Loreta Bartusevičiūtė ir Virgilijus Noreika
Loreta Bartusevičiūtė ir Virgilijus Noreika

Kodėl V.Noreikai suteiktas LNOBT emerito garbės vardas, argumentavo LNOBT vadovas Gintautas Kėvišas: „Virgilijus Noreika yra išskirtinė figūra Lietuvos operoje. Iki šių metų sausio V. Noreika buvo tiesiogiai susijęs su teatru – pastaraisiais metais jis buvo vokalo pedagogas konsultantas, iki tol – Operos studijos vadovas. Nekalbant apie ilgus metus, atiduotus teatrui, dainuojant pagrindines partijas operos scenoje ir vadovaujant pačiai įstaigai. Norėjome išsaugoti simbolinį ryšį tarp LNOBT ir V. Noreikos – parodyti, kad jo vieta teatre išlieka tokia pat solidi, kaip buvo iki tol. Taip kilo sumanymas įsteigti garbės emerito vardą ir pirmuoju laureatu paskelbti V. Noreiką.“

Emerito garbės vardo suteikimas teatrų bendruomenėje – retas reiškinys, emerito statutas labiau sietinas su akademine visuomene, universitetais, dvasininkija. Emeritų menininkų – ne tik solistų, bet ir dirigentų, režisierių, net vadybininkų – esama Niujorko Metropolitano operoje, Prahos teatre.

Martyno Aleksos nuotr./Virgilijus Noreika
Martyno Aleksos nuotr./Virgilijus Noreika ir Gintautas Kėvišas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius