Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europiečius kankina „ketvirčio amžiaus“ krizė: jie jauni, prislėgti ir nesaugūs

Šį periodą priimta laikyti naujų galimybių ir nuotykių laikotarpiu, kuomet žmogus dar neįklimpo į šeiminio gyvenimo ir įsiskolinimų rutiną. Tačiau yra ne visai taip – britų psichologai teigia, kad didelė dalis jaunimo šiuo metu išgyvena didžiulę psichologinę krizę, rašo „The Guardian.“
Mokslininkai teigia, kad vis daugiau jaunimo puola į didelę depresiją
Mokslininkai teigia, kad vis daugiau jaunimo puola į didelę depresiją / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ši psichologinė krizė turi visus vidutinio amžiaus krizės požymius, jai būdingas nesaugumo jaumas, nusivylimas, vienatvė ir depresija. Ši krizė užpuola žmones, jau kurį laiką įžengusius į saugusiųjų pasaulį, ir nuo jos dažniausiai kenčia išsilavinę profesionalai.

„Ketvirčio amžiaus krizė įvyksta ne tuo momentu, kuomet žmogus nugyvena savo gyvenimo ketvirtį. Tai įvyksta, kuomet žmogus nugyvena ketvirtį savo kaip subrendusio žmogaus gyvenimo, t.y. tarp 25 ir 35 metų. Dažniausiai tai įvyksta apie 30 gyvenimo metus“, – sako Grinvičo Universiteto Londone profesorius Oliveris Robinsonas.

Šis tyrimas remiasi gumtree.com atlikta apklausa – 86 proc. iš 1100 apklaustų jaunų žmonių jaučia spaudimą kažko pasiekti asmeniniame ir profesiniame gyvenime iki 30 metų.

O.Robinsonas teigia, kad ši krizė tęsiasi vidutiniškai 2 metus ir gali tapti pozityviu potyriu. Psichologinė krizė skiriama į keturis etapus: nuo beprasmybės pojūčio, jausmo, kad esi įstrigęs darbo ir asmeniniuose santykiuose, iš kurių lyg ir gali išeiti, tačiau iš tiesų nežinai kaip, iki pokyčių stimulo, jausmo, kad galima kažką keisti, bei naujo gyvenimo, naujų vertybių kūrimo.

„Rezultatai gali nuraminti tuos, kurie šiuo metu yra įstrigę šiame pereinamame laikotarpyje. Ši krizė dažnai tampa suaugusiojo gyvenimo pradžia ir veda link pozityvių pokyčių“, – sakė mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius