-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filmo „Tarp pilkų debesų“ aktorė Bel Powley Lietuvoje susitiko su pagrindine knygos heroje

Rutos Sepetys bestselerio „Tarp pilkų debesų“ekranizacijoje vaidinsianti britų aktorė Bel Powley Lietuvoje apsilankė Rumšiškių etnografiniame muziejuje. Čia ji susitiko su Irena Saulute Špakauskiene, kuri kartu su šeima paauglystėje buvo ištremta į Sibirą. Būtent ponios Irenos gyvenimo įvykiais yra paremta R.Sepetys romano herojės Linos istorija.
Bel Powley ir Irena Saulutė Špakauskienė
Bel Powley ir Irena Saulutė Špakauskienė / Tauras films nuotr,

Bel Powley liko priblokšta šio susitikimo ir birželio 14-ąją minint trėmimų į Sibirą dieną, reiškia pagarbą visoms šeimoms, patyrusioms tremties baisumus.

„Laisvėje užaugusiam žmogui protu sunku suvokti Linos iš „Tarp pilkų debesų“ istoriją: merginai turėjusiai augti, mokytis, džiaugtis, pirmą kartą įsimylėti, teko iškęsti badą, kankinimus ir artimiausiųjų mirtį. Mane iki širdies gelmių sugraudino ponios Irenos gyvenimo istorija ir po šios patirties aš niekada nebebūsiu tokia pati aš, – sako Bel Powley. – Esu sužavėta jos optimizmo ir energijos, tokie žmonės įkvepia neprarasti vilties. Įkūnyti Linos personažą man didelė garbė“.

Mane iki širdies gelmių sugraudino ponios Irenos gyvenimo istorija. Po šios patirties aš niekada nebebūsiu tokia pati aš, – sako B.Powley.

Filmo režisierius Marius Markevičius taip pat liko sujaudintas aktorės ir knygos herojės susitikimu: „Irena –  pati nerealiausia moteris pasaulyje, mažytė ir smulki, 87-erių, bet tokia energinga –  tarsi jėga, kurios neįmanoma sustabdyti. Kaip įmanoma tiek iškentėjus būti laimingai? Ji pasakoja daug istorijų apie tremtį, ir pasakoja jas surasdama džiugių momentų, o ne verkdama. Bel buvo priblokšta“. 

„Tarp pilkų debesų“ prodiuseris Žilvinas Naujokas džiaugiasi, kad kylanti britų aktorė rado laiko atvykti į Lietuvą, ir tikisi, kad šio pasaulyje sėkmės sulaukusio romano ekranizacija bus suprasta ir jaunimo: „Daug jaunų žmonių girdi apie įvykių siaubus, kančias ir badą. Tačiau rašytojos pasirinktas kelias skausmą perteikti jaunų personažų akimis ir Holivudo žvaigždžių vaidmenys bus labai svarbūs norint išlaikyti šią istoriją gyvą ir artimą. Kaip ir knygoje, filme svarbiausias elementas bus viltis, gimsianti jaunos merginos širdyje per jos jausmus, santykius su tėvais, pirmąjį įsimylėjimą ir nenumaldomą gyvenimo alkį“.

Numatoma, kad filmo, kurio tarptautinis pavadinimas „Pelenai sniege“ („Ashes in the snow“) filmavimas prasidės 2016 m. pradžioje. B.Powley ypač džiaugėsi, kad susitikimas su knygos heroje įvyko likus pakankamai laiko iki filmavimų: „Tai, ką sužinojau, mane sukrėtė ir neabejoju, kad ši patirtis padės dar geriau įsijausti į vaidmenį. Turiu grįžti namo, viską apmąstyti ir, žinoma, dar daugiau domėtis šia skaudžia Lietuvos istorijos dalimi“.

Tauras films nuotr,/Bel Powley ir Irena Saulutė Špakauskienė
Tauras films nuotr,/Bel Powley ir Irena Saulutė Špakauskienė

Viešnagės metu B.Powley aplankė Kauną, iš kur kilę knygos personažai, Vilnių ir genocido aukų muziejų, dalyvavo kostiumų bei grimo bandymuose. Aktorė teigia esanti sužavėta Lietuva.

Apie B.Powley

Talentinga britų aktorė labiausiai žinoma iš Sandanso kino festivalyje pristatyto filmo „Paauglės dienoraštis“ ( „Diary of a Teenage Girl“), Filmo teises iš karto po premjeros įsigijo kino platinimo kompanija „Sony Pictures Classics“, o JAV kino teatruose „Paauglės dienoraštis“ pasirodys rugpjūtį.

Režisierės Marielle Heller drama apie merginą, kuri įsivelia į romaną su savo mamos vaikinu tapo vienu labiausiai aptarinėjamų Sandanso filmų, o Bel Powley užplūdo kritikų dėmesys ir pagyrimai.

Apie filmą

Filmas kuriamas pagal „New York Times“ bestseleriu tapusią lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rutos Sepetys knygą. Romanas apie į Sibirą ištremtos paauglės merginos ir jos šeimos istorija yra išverstas į 45 kalbas. Būsimojo filmo scenarijų parašė Sandanso kino instituto alumnas Benas Yorkas Jonesas.

Dramą režisuos lietuvių kilmės amerikiečių režisierius Marius Markevičius, žinomas kaip filmo „Kita svajonių komanda“ kūrėjas.

Filmo kūrėjų archyvo nuotr./Marius Markevičius, Žilvinas Naujokas ir Benas Yorkas Jonesas
Filmo kūrėjų archyvo nuotr./Marius Markevičius, Žilvinas Naujokas ir Benas Yorkas Jonesas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius