Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotoparodai apie transseksualus pozavęs Raulis Mammadli: „Mes visi esame labiau panašūs, negu skirtingi“

Antradienį Vilniaus fotografijos galerijoje atidaryta Samantos Matuizaitės fotografijų paroda „By the way“. Jos autorė, žinoma kaip Arcana Femina, yra jauna fotografė, dar besimokanti Vilniaus Dizaino kolegijoje Taikomosios fotografijos katedroje.
Raulis Mammadli
Raulis Mammadli / Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr.

Visuomenėje kuriamo transseksualo portretas dažnai apipinamas stereotipinio požiūrio – visas dėmesys sutelkiamas į lytiškumą nusakančias kūno žymes, bet dažniausiai pamirštama tai, kas svarbiausia – žmogus.

Portalui Žmonės.lt S.Matuizaitė, likus dienai iki parodos, pasakojo apie jos idėją ir fotografuoti transseksualus paskatinusius veiksnius.

Į parodos atidarymą atskubėjo ir žinomiausias Lietuvoje transvestitas Raulis Mammadli, kuris sutiko pozuoti S.Matuizaitei, todėl jo nuotraukos taip pat atsidūrė „By the way“ projekte.

Jiedu susipažino dar rudenį internete, o Rauliui sutikus pozuoti Samantai, susitiko ir įgyvendino savo idėjas. „Sunkiausia buvo ją priversti nepozuoti, nes mano tikslas buvo „pagauti“ ją natūraliai atrodančią. Stengiausi apeiti tą tikrąjį pozavimą, todėl galiausiai pavyko padaryti natūralių ir netikėtų kadrų“, – apie darbą su Rauliu po parodos atidarymo Žmonės.lt sakė S.Matuizaitė.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Raulis Mammadli ir Samanta Matuizaitė
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Raulis Mammadli ir Samanta Matuizaitė

Jai antrino ir pats Raulis, prisipažinęs, kad prieš fotoobjektyvą mėgsta pozuoti, todėl autorei fotografuojant jam vis norėdavosi susitelkti į pozavimą. „Atsimenu, ji paliko mane kavinėje ir sako – aš trumpam išeisiu, o iš tiesų paslapčia pasiėmė fotoaparatą ir prigavo mane nepozuojant“, – juokėsi Raulis.

Agness vardu prisistatantis Raulis paklaustas, ar nepabijojo pozuoti tokiai parodai, tikino, kad prie nuolatinių apkalbų jau beveik priprato. Labiausiai, anot jo, žeidžia ne tai, kad jį pastebi ir domisi, o tai, kad visi nuolat akcentuoja jo lytiškumą.

„Noriai sudalyvavau, nes man artima šita tema. Parodoje atsiskleidžia mintis, kad mes visi tikrai labiau panašūs, negu skirtingi. O šiaip ar taip visi apie mane kalba, todėl nepabijojau. Net kai einu pasislėpusi po tamsiais akiniais, vis tiek už nugaros girdžiu apie mane šnabždantis. Tai, kad parodoje mane pamatys daug žmonių ir sužinos mano paslaptį – tik į naudą, nes man jau atsibodo tokios situacijos, kai su kuo nors einant gatve prie to žmogaus pribėga kitas ir sako – o tu žinai, kad čia vyras? Tegu žmonės žino, gal nustos tai kartoti kasdien...“ – svarstė Raulis.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Raulis Mammadli
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Raulis Mammadli

Labiau panašūs, nei skirtingi?

Parodos metu pristatomas Arcanos Feminos tęstinis projektas „By the way“ („Beje“). Tai istorijas pasakojančių nuotraukų serija, kurioje yra kuriamas kitoks transseksualaus žmogaus portretas, paliekant lyties ir kūniškumo sąvokas antrame plane, atsigrežiant į žmogaus asmenybės individualumą.

Projekto „By the way“ metu sukurti portretai ir reportažiniai gyvenimo akimirksniai gali pasirodyti kaip eilinė fotografijų serija, tačiau taip ir yra siekiama pateikti fotografuotą žmogų – pasižymintį paprastumu, bet tuo pačiu ir kaip individualybę.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Renginio akimirka
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Renginio akimirka

Šiuo projektu siekiama paskatinti visuomenėje supratimą ir pagarbą kitam žmogui ne šokiruojant nepatogiais vaizdais, o kaip tik – leidžiant pajusti žmogišką artumą, mažinantį susvetimėjimo jausmą.

„Ir jei neatrasite tarp savęs ir atvaizde esančio žmogaus esminių, supriešinančių skirtumų, gal tuomet iš tiesų mes esame labiau panašūs, nei skirtingi?“ – retorinį klausimą savo darbuose kelia autorė.

Paroda veiks iki 2014 m. birželio 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius