Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Funky“ solistė Beata su bendražygiu Igoriu ėmėsi socialinės akcijos: susirūpino regionų problemomis

Liepos 11-osios vakarą viename iš pačių atokiausių Lietuvos miestelių, Nemunėlio Radviliškyje, grupės „Funky" solistė Beata Wilkin-Judickienė ir dainininkas Igoris Jarmolenka nemokamu koncertu pradėjo socialinę akciją „Gyvuokit, kaimai!" Jos tikslas – atkreipti dėmesį į Lietuvos regionų problemas, kurios nesprendžiamos dešimtmečiais.
Beata Wilkin-Judickienė ir Igoris Jarmolenka
Beata Wilkin-Judickienė ir Igoris Jarmolenka / Asmeninio albumo nuotr.

Nemunėlio Radviliškis jau senai nematė tiek žmonių – neoficialiais duomenimis, B.Wilkin ir I.Jarmolenkos koncertą dainų slėnyje stebėjo apie 700 žmonių. Kartu su jais Nemunėlio Radviliškyje pasirodė ir reperis Julian Verdee, rašoma pranešime spaudai.

„Koncertuojant Lietuvos regionuose, tenka dažnai lankytis įvairiuose miesteliuose ir kaimuose. Išvykęs iš didžiųjų miestų, atsiduri tarsi kitoje realybėje – keliai neasfaltuoti, kaimeliai neapšviesti, nėra elementarių patogumų – vandentiekio ir nuotekų sistemos, nekalbant apie šildymą. Tačiau didžiausią nerimą kelia tiesiog nykstantys kaimai – jauni žmonės masiškai emigruoja, kadangi provincijoje nemato jokių perspektyvų. Trūksta darbo vietų, praktiškai nėra pramogų. Maža to, daugumoje rajonų savivaldybės, taupydamos lėšas, uždaro nedidelių miestelių bei kaimų bibliotekas, mokyklas, ambulatorijas, tuo pačiu palikdama šias gyvenvietes be ateities. Tiek parlamentas, tiek vyriausybė mažai dėmesio skiria regionams. Kaimai gyvuoja tik aktyvių vietos bendruomenių dėka.

Koncerto Nemunėlio Radviliškyje metu įsitikinome, kad Biržų krašte gyvena puikūs žmonės. Nepaisant aibės neišspręstų problemų, jie išliko nuoširdūs, svetingi, geranoriški ir išsaugojo viltį, kad valdininkai atkreips dėmesį į kaimus ir mažus miestelius. Džiaugiamės, kad pavyko atvežti į Nemunėlio Radviliškį daug gerų emocijų ir džiaugsmo. Planuojame socialinę akciją tęsti ir ateityje", – sako „Funky" solistė Beata Wilkin-Judickienė.

Dainininkas Igoris Jarmolenka pastebėjo, kad daugumą nedidelių Lietuvos miestelių ar kaimų praktiškai neįmanoma pasiekti viešuoju transportu.

„Rajonų priemiestiniai autobusai į gyvenvietes vyksta vos kelis kartus per savaitę. Aš jau nekalbu, kad kai kuriuose rajonuose iki šiol keleivius vežioja sovietų laikus menantys PAZ autobusai. Beje, nuvykti į kaimus asmeniniu transportu taip pat didžiulis iššūkis – keliai su žvyro danga prastai prižiūrimi ir pavasarį, rudenį, žiemą praktiškai nepravažiuojami. Vasarą gali visus dantis išbarstyti, kol pasieksi kelionės tikslą.

Prieš Seimo rinkimus kandidatai į parlamentą prabangiais visureigiais važinėja po kaimus. Iš tikrųjų, prieš einant į Seimą, reikėtų jiems kokius penkerius metus pagyventi kaime, tada geriau suprastų paprastų žmonių problemas. Galbūt tada jas spręstų, o negaištų laiko ginčams dėl pliažo sostinėje ar kitoms politinėms rietenoms", – teigia I.Jarmolenka.

Pasak jo, ypatinga problema Lietuvos kaimų gyventojams tapo lauko tualetų problema. Valstybė nepadeda gyventojams jos spręsti ir šiuolaikiškai sutvarkyti nuotekų sistemas. Vietoj to siunčia į kaimus aplinkos apsaugos inspektorius, kurie masiškai baudžia gyventojus už lauko tualetus. Kaip žinia, Lietuva nevykdo Europos komisijos nuotekų direktyvos reikalavimų. Dauguma miestelių, kur gyvena daugiau nei tūkstantis žmonių, neturi centralizuotos vandentiekio ir nuotekų sistemos. O ką kalbėti apie nedidelius kaimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius