-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gamtos apsuptyje – svajone virtę bendruomenės namai: idėjos sumanytoja internete renka paramą

Kartais atrodo, kad kai kurios svajonės ranka pasiekiamos – įdėjus truputį pastangų jas galima paversti realybe. Tad tokį iššūkį sau išsikėlė ir ilgametė šokėja, trenerė, televizinių projektų dalyvė Kamilė Karpalovaitė. Kartu su kolege Egle Vičiulyte mergina sumanė įsigyti nuo miesto atokiau esantį namą, kuriame įrengtų bendruomenei skirtą erdvę. Tačiau viena problema – namas kainuoja 30 tūkst. eurų. Nors nei viena, nei kita šios sumos neturi, tačiau šokėjos rado išeitį, kuria pasinaudojusios planus ketina įgyvendinti per pusmetį.
Eglė Viciulytė ir Kamilė Karpalovaitė
Eglė Vičiulytė ir Kamilė Karpalovaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Užduotis nr.1 – surasti svajonių namą

Tik įsivaizduokite, kaip po dienos darbų, nuovargio, streso darbe išvažiuojate į gamtoje stovintį namuką. Čia niekas neskambina po kelis kartus į dieną, o ramybė tampa kaip savotiška pramoga. Tokios mintys sukosi ir Kamilei Karpalovaitei, kai jai į galvą šovė beprotiškiausia idėja – nusipirkti namą. Ir ne, tai nebus gyvenamasis namas. Tai bus, kaip pati mergina sako, visų norinčių namas.

Nors prieš penkerius metus į Lietuvą grįžusiai merginai pirmasis prioritetas visada buvo jos pačios gera savijauta, po truputį ji suprato, kad tuo gėriu norėtų dalintis ir su kitais. Todėl atsiradusi vidinė svajonė įgijo namo pavidalą, į kurį būtų galima sukviesti visus, išsiilgusius poilsio.

„Per šiuos metus sulaukdavau įvairiausių svečių iš užsienio. Ar treniruotis atvykdavo, ar praleisti kartu laiko. Stengiausi kurti bendrą erdvę, jiems kiek įmanoma daugiau padėti“, – kalbėjo Kamilė.

Asmeninio albumo nuotr./Kamilė Karpalovaitė
Asmeninio albumo nuotr./Kamilė Karpalovaitė

Ir kaip tik prieš mėnesį šia idėja šokėja nusprendė pasidalinti su kolege Egle. Papasakojusi, kokią svarbą kiekvienam žmogui padarytų išvažiavimas iš miesto, pažintis su gamta, joje supančia ramybe, akimirksniu suspindo kolegės akys – ji net nedvejodama sušuko „taip“.

„Pradėjome daugiau kalbėtis, svajoti ir iš tos minties gimė dar didesnis pastūmėjimas. Jokių lūkesčių, kad kažkas gali staigiai įvykti, neturėjome. Tiesiog paleidome svajonę į orą. Nutarėm, kad pasižvalgysime, apgalvosime galimybes.

Iš pradžių pradėjome nuo apleistų namų, nes jų tikrai nemažai buvo Vilniuje. Išnaršėme visus puslapius, bet po to pagalvojau, kad reikėtų kažko atokiau – gamtoje stovinčio namuko“, – pirmąsias paieškas prisimena Kamilė.

Ir tada netikėtai į jos paieškos lauką pakliuvo tai, apie ką ilgai galvojo – namas gamtos apsuptyje su nedideliu prūdu. Nieko negalvodama Kamilė ėmė ir parašė savininkams. Papasakojo apie jos ir kolegės svajonę, nuoširdžius ketinimus ir, žinoma, tai, kad neįstengtų sumokėti pilnos sumos. Visgi laikas slinko, o į jos laišką nebuvo atsakyta.

„Bandžiau skambinti, bet niekas nekėlė. Jau tada intuicija sakė nebesistengti ir ieškoti toliau. Tada radau kitą namuką, iš nuotraukų jis taip pat atrodė nuostabiai. Pamačius pirma mintis buvo: „This is it. Tai ši vieta“. Ir lygiai taip pat parašiau jiems. Šįkart sulaukiau atsako, bet kažkas buvo ne taip – laiške buvo prašoma paskambinti“, – pasakoja Kamilė.

Asmeninio albumo nuotr./Kamilės Karpalovaitės užmiestyje rastas namas
Asmeninio albumo nuotr./Kamilės Karpalovaitės užmiestyje rastas namas

Surinkusi nurodytą numerį mergina su nekantrumu laukė atsako. Ir jos nuostabai – šis skambutis buvo jos svajonės pradžia. Kitame laido gale atsiliepė namo savininkas, kuriam Kamilė prieš tai ir rašė. Pasirodo, jos idėja jiems patiko.

„Tada ragelį perėmė savininko žmona. Su ja telefonu kalbėjomės geras 40 minučių. Ji pasakojo, kodėl įsigijo tą vietą, kodėl norėjo savo vaikus kaip įmanoma daugiau auginti gamtoje. Labai sutapo mūsų norai, emocijos, patys savininkai labai nuoširdžiai nori padėti ir prisidėti.

Todėl iškart susitarėme, kad galėsime pamatyti namą. Atvažiavusi pamačiau, kad jis nėra labai modernus, toks pakankamai senas namukas. Tačiau erdvus, aplinkui daug gamtos“, – užmiestyje stovintį namuką apibūdino Kamilė.

Kartu su šokėja negalėjusi atvykti Eglė pasirodė tik vėliau, bet jau pirmas įspūdis viską pasakė – ji į Kamilę pasižiūrėjo, apkabino ir tarė „Mes tai padarysim“.

Idėjos sumanytojos – galerijoje:

Užduotis nr.2 – surinkti 30 tūkst. eurų

Vis tik įgyvendinant svajones kartais atsiranda kliūčių ir šįkart tai tapo namo kaina – ji siekia 30 tūkst. eurų. Nors greitu metu šokėjos savininkams perduos už namą 2 tūkst. eurų depozitą, pilna suma dar nesurinkta. Tačiau tai jų neatbaido, o mintys apie nuomą net nebuvo kilusios.

„Jei nuomotumėmės, nuo kažko priklausytume. Tai taptų nebe mūsų namais. Todėl kalbų apie tai nebuvo. Bet ir nesijaudiname, iš kur gausime pinigų. Gal žmonės mane laikys išprotėjusia, tačiau jei nori ir tiki tuo, tai reikia bandyti, per daug nesitikint. Darant dalykus nuoširdžiai ir iš širdies niekada nenusivilsi. Tad mano didelis tikėjimas padeda“, – įsitikinusi ji.

Na, bet šiuo atveju merginoms praverčia ir kita pagalba – internetinė parama. Kamilė sukūrė puslapį „GoFundMe“ platformoje, kur renka lėšas namui įsigyti. Jau dabar surinkta virš tūkstančio eurų.

Asmeninio albumo nuotr./Kamilės Karpalovaitės ir Eglės Viciulytės svajonių namas jau surinko virš 1 tūkst. eurų
Asmeninio albumo nuotr./Kamilės Karpalovaitės ir Eglės Viciulytės svajonių namas jau surinko virš 1 tūkst. eurų

„Visi, kas prisideda, irgi dalinai tampa mūsų namų dalimi. Ta vieta taps atvira visiems. Šioje erdvėje nereikėtų prie nieko taikytis, galima bus visiškai laisvai kurti savo nuožiūra.

Manau, kad tai nuostabi investicija. Nuomą gali nutraukti, o nusipirkus tai visam laikui taps tavo. Ir Eglė gerai pasakė, kad nėra jokio drugelių nerimo viduje, viskas eina natūraliai“, – džiaugiasi šokėja.

Nors reikiama suma atrodo didelė, tačiau Kamilė mano, kad ją surinkti įmanoma. Prie to prisideda ne tik dosni žmonių parama, o dar ir įvairiausi projektai – seminarai, kursai, vedamos šokių pamokos.

Asmeninio albumo nuotr./Eglė Vičiulytė
Asmeninio albumo nuotr./Eglė Vičiulytė

„Iš tikrųjų puslapyje neuždėjome tikslios sumos, nes tiesiog sau pasakėme, kad surinksime tiek, kiek pavyks per pusę metų. Kuo daugiau žmonių prisidės, tuo nuostabiau. Didelę dalį pinigų renkame iš savo darbo, o parama tiesiog kaip pliusas prie to. Galbūt dar rašysime projektą kultūros fondams, savivaldybėms“, – svarsto ji.

Apie namo vidaus apdailą Kamilė kol kas nesuka galvos, tačiau patikina, kad jau dabar atsiranda žmonių, norinčių prisidėti prie aplinkos tvarkymo.

„Viskas su laiku. Sulaukiau daug pasiūlymų padėti ūkio darbuose. Jei surinksime pinigus ir jau vasarą pradėsime tvarkytis, tai netgi nuoširdžiai tikiu, kad rugpjūtį suorganizuosime porą užsiėmimų“, – viliasi Kamilė.

Užduotis nr.3 – įrengti bendruomenės erdvę

Įgyvendinus idėją Kamilė ir Eglė su savo bendruomenės namais stengsis supažindinti kuo daugiau žmonių. Ji pabrėžia, kad į viską žiūri labai paprastai, tad norintys organizuoti savo veiklas taip pat bus mielai kviečiami. O poilsio išsiilgę svečiai namuke galės pernakvoti.

„Dar pažiūrėsime, kiek ten žmonių bus galima sutalpinti, bet tai bus vieta susitikti visiems kultūros atstovams. Galbūt vyktų dieniniai renginiai, šokių seminarai. Yra pakankamai didelis kiemas, tai vasarą organizuotume veiklas lauke, kas man atrodo labai nerealu.

Norėtume paskatinti žmones atvažiuoti pailsėtai porai dienų ar net savaitę. Čia būtų rami ir saugi vieta gamtoje, kur gamintume maistą, viską darytume su meile ir nuoširdumu“, – mintimis dalijasi Kamilė.

Asmeninio albumo nuotr./Kamilė Karpalovaitė ir Eglė Vičiulytė
Asmeninio albumo nuotr./Kamilė Karpalovaitė ir Eglė Vičiulytė

Mergina pabrėžia, kad nori surinkti įvairius žmones – nuo šokėjų, dainininkų iki dailininkų.

„Kiek tik bus įmanoma sugalvoti, tiek ir planuojame įgyvendinti. Kai viskam ateis laikas, įsišaknysim, apsitvarkysim, manau, norinčių bus daugiau. Tai būtų panašu į stovyklas gamtoje, tik čia mažesnė versija. Uždariau, bet atvira visiems“, – šypteli ji.

Kamilė viliasi, kad pirmasis dalykas, kurį padarys atvėrus bendruomenės namus, bus nedidelis renginys rugpjūčio mėnesį. Ir ji visiškai tiki, kad tai bus galima padaryti saugiai.

„Pirmąsias penkias minutes tiesiog džiaugsimės aplinka. Bet kai matysime, jog galime pakviesti žmones, padarysime porą judesio užsiėmimų. Na, tai nėra vieta, kur telpa 100 žmonių, bet viskam sustyguoti dar planuojame įkurti atskirą puslapį.

Ten dalinsimės savo mintimis, idėjomis, kodėl norėtų atvažiuoti, į kokius renginius galima užsiregistruoti. Tačiau atidarymo tikrai nepraleisim“, – tikina ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius