-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsenybių ir jų vaikų skaitymo įpročiai: mėgstami autoriai ir jų pačių vaikystės knygos favoritės

Sekmadienį garsiajam pasakų kūrėjui Hansui Christianui Andersenui būtų suėję 212 metų. Žymiojo dano gimtadienis sutampa ir su dar viena gražia diena – balandžio 2-ąją pasaulyje minima Tarptautinė vaikų knygos, arba kitaip – vaikiškos knygos diena.
Merūnas Vitulskis, Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu, Egidijus Dragūnas, Beata Nicholson
Merūnas Vitulskis, Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu, Egidijus Dragūnas, Beata Nicholson

Šia proga 15min pasiteiravo, ką savo mažiesiems mėgsta skaityti Lietuvos garsenybės? Kokias knygas į rankas ima jų atžalos? O gal popierines knygas jų namuose vis dažniau keičia audio, elektroninės knygos?

Kokias vaikystės knygas iki šiol su džiaugsmu ir maloniais sentimentais prisimena šalies pramogų pasaulio atstovai?

Buvusi grupės „Pinup Girls“ narė, atlikėja Ieva Mackevičienė su vyru, „radistu“ Rolandu augina trimetį Motiejų, kurį jau nuo mažų dienų pratina prie knygų.

Namuose jų šeima net turi specialų, kas vakarą kartojamą ritualą – perskaityti sūnui bent vieną pasaką. „Jau seniai neįsivaizduoju migdymo be pasakos prieš miegą, Motiejus be jos net neužmiega. Būna, pati perskaitau pasaką, tuomet užverčiu knygą ir tą pačią istoriją perpasakoju savais žodžiais“, – 15min kalbėjo Ieva.

Sūnų dažniausiai tenka migdyti jai, kadangi Rolando darbo valandos ganėtinai ilgos. Tačiau savaitgaliais jie vaiką migdo kartu, tuomet su Motiejumi daugiau laiko praleidžia ir tėtis.

Asmeninė nuotr./Rolandas Mackevičius su Ieva Mackevičiene ir sūnumi Motiejumi
Asmeninė nuotr./Rolandas Mackevičius su Ieva Mackevičiene ir sūnumi Motiejumi

Įprastai I.Mackevičienė renkasi lietuviškas pasakų knygas, viena judviejų su sūnumi mėgstamiausių – Linos Žutautės „Kakės Makės“ knygų serija. „Skaitome ją kiekvieną vakarą, yra tokių knygų, kurias jau ir atmintinai moku“, – pasakojo ji.

„Kakės Makės“ knygos jų šeimoje tokios mėgstamos, kad Motiejus išgirdęs pasakos pradžią neretai ją užbaigia pats.

Mackevičiai teikia pirmenybę popierinėms knygoms, tačiau jų sūnus neretai pramogauja internete žiūrėdamas ir įvairias animuotas pasakas.

15min pasiteiravo Ievos ir apie jos pačios mėgtas vaikystės knygas. Tarp jos favoričių svarbią vietą visuomet užėmė lietuviškos pasakos.

„Palyginti tai, ką aš vaikystėje turėjau, ir kokias sūnus turi knygas – su blizgučiais, mygtukais ir garsais – mūsų vaikams, šiuolaikinei kartai, labai pasisekė. Knygos labai tobulėja“, – pasakojo I.Mackevičienė.

Dainininkas, du sūnus auginantis Merūnas Vitulskis pasakojo, kad jo šeimoje 2,5 metų Ajus ir vienerių Herkus su knygomis dar tik susipažįsta. Tačiau jau dabar jų mėgstamiausios knygos – apie gyvūnus, ypač tos, kuriose gausu paveikslėlių ir tos, kuriose paspaudus mygtuką galima išgirsti kokį nors garsą.

„Pasakomis vaikai kol kas nesidomi, jie dabar mokosi pažinti spalvas, gyvūnus: kaip atrodo beždžionė, ką ji veikia. Kartais ir pats pavaidinu, kaip ji elgiasi“, – 15min linksmai kalbėjo M.Vitulskis.

Jis užsiminė, jog dažniausiai knygas vaikams skaito prieš miegą. Pasak jo, šis procesas labai ramina.

Vitulskiai prioritetą teikia popierinėms knygoms, įgarsintos audio formatu jų namuose kol kas nepopuliarios. „Labai smagu, kad padaugėjo gerų pažintinių knygų, ypač daug gerų jų verčiama iš vokiečių kalbos“, – apie knygų pasirinkimą kalbėjo M.Vitulskis.

Vaikystėje jam pačiam labiausiai patiko nuotykių knygos, ypač Astridos Lindgren „Emilis iš Lionebergos“. „Labai mėgau išdykusias knygas, pavyzdžiui „Kiškį Piškį“. Tokias, kurios sužadina vaizduotę, domėjimąsi istorija, lobiais, nuotykių ieškojimu. O vėliau atradau Aleksandro Diuma knygas.

Manau, labai svarbu vaikams pažadinti viduje tūnantį žingeidumą. O tai galima padaryti skaitant knygas“, – pasakojo M.Vitulskis.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Merūnas ir Erika Vitulskiai
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Merūnas ir Erika Vitulskiai

Knygų skaitymas namuose nesvetimas ir grupės „Sel“ lyderiui Egidijui Dragūnui. Jo 8-erių sūnus Deividas, kaip pats sako, skaito lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis. „Jis skaito tai, ką užduoda perskaityti mokykloje. Labai mėgsta pavartyti enciklopedijas“, – kalbėjo E.Dragūnas.

Į mokyklą einantis Deividas šiandien jau skaito pats, nors dar prieš keletą metų knygas jam skaitydavo ir tėtis.

E.Dragūnas pasakojo, kad kol sūnus buvo mažas, jam tekdavo skaityti pasakas prieš miegą. „Iš mano vaikystės dar yra kelios liaudies pasakų knygos, kurios ir sūnui labai patiko. Deividas labai domisi dinozaurais, žino visus jų pavadinimus, turi jų kolekciją“, – pasakojo atlikėjas.

Tiesa, viena mėgstamiausių berniuko knygų – E.Dragūno širdies draugės Eleonoros Sebrovos apie Deividą parašyta knyga „Skraidantis berniukas“.

O ar skaityti vaikystėje mėgo pats E.Dragūnas? Tuomet, kaip sako, jam labiau patiko aktyvus laisvalaikis, sportinė veikla. Todėl skaitydavo tik tai, kas buvo privaloma, tai, ką užduodavo mokytojai.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Eleonora Sebrova ir Egidijus Dragūnas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Eleonora Sebrova ir Egidijus Dragūnas

Knygas mėgsta skaityti ir dainininko Deivido Norvilo-Deivio bei jo žmonos Renatos vaikai – 7-erių Emilis ir 6-eriais vyresnė Vanesa. „Pasikeisdami su Renata jiems perskaitėme krūvas pasakų“, – prisiminė Deivis.

Šiandien pasakas dažniau tenka skaityti ir mažajam Rėjui, o vyresnieji jau skaito patys. Tačiau ūgtelėję vaikai patys knygas į rankas ima nenoriai, todėl tėvams, kaip juokiasi, tenka imtis tam tikrų priemonių.

„Reikia šiokio tokio spaudimo. Perskaitysi keletą puslapių – galėsi pažaisti telefonu“, – apie taisykles šeimoje kalbėjo Deivis. Pasak jo, vaikams reikia paskatinimo.

Audio knygos ar pasakos per radiją nėra labai mėgstamos jų šeimoje, todėl pirmenybė teikiama popierinėms knygoms.

Paklaustas apie vaikystėje skaitytas knygas, Deivis išskyrė vieną istoriją, kurią prisimena iki šiol: „Buvau visai neseniai pramokęs skaityti ir mane „prilaužė“ tėtis skaityti Augustos Gottfriedo Burgerio knygą „Baronas Miunhauzenas“. Aš net dabar ją skaitydamas gerai pagalvočiau ir bandyčiau suprasti, ką kas reiškia. O vaikystėje manęs ta knyga tikrai nesužavėjo“, – prisipažino Deivis.

Nors ši knyga jo ir neatbaidė nuo skaitymo, bet ir nepaskatino. „Esu labai geras pavyzdys – negalima imtis skaityti sudėtingų knygų per anksti“, – samprotavo jis.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Deividas Norvilas su šeima
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Deividas Norvilas su šeima

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė taip pat skaito savo vaikams, dažniausiai renkasi pasakas. „Dabar vaikų mėgstamiausia knyga yra eiliuota Kosto Kubilinsko pasaka „Katinėlis ir gaidelis“, – sakė ji.

Jos namuose yra pilna lentyna vaikiškų knygų, iš jos renkasi, ką skaityti vaikams prieš miegą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Ščiogolevaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Ščiogolevaitė

Trečiojo vaiko neseniai susilaukusi kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson sakė, kad jos vaikai labai mėgsta knygas, daug skaito.

„Kai sūnus buvo mažesnis jam labai patiko Vytauto Petkevičiaus knyga „Kodėlčius“. Namuose turime daug knygų, nuo mažens su vaikais skaitome jas prieš miegą“, – pasakojo B.Nicholson.

Tačiau nors vaikai ir labai mėgsta knygas, jie dažnai turi ir kitų laisvalaikio pramogų, todėl kartais tenka priminti, jog laikas atsiversti knygą.

Beata sako mėgstanti ir audio knygas, jų dažnai klauso. Tačiau tokia knygų forma visai nežavi jos vaikų: „Manau, jie dar per maži. Audio knygos labai tinka suaugusiems, kurie nori žinių, bet neturi laiko.“

Paprašyta paminėti vaikų mėgstamas knygas B.Nicholson prisiminė, kad sūnus Jurgis atrado Otfriedo Preusslerio knygą „Plėšikas Hocenplocas“, paminėjo ir „Hario Poterio“ knygų seriją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Beata Nicholson su vyru Tomu ir vaikais
Luko Balandžio / 15min nuotr./Beata Nicholson su vyru Tomu ir vaikais

Pati B.Nicholson vaikystėje labai daug skaitė, jos mėgstamiausia autorė buvo Astrida Lindgren, o „Ronja Plėšiko duktė“ ir „Mes varnų saloje“ – mėgstamiausios knygos“. Tačiau jos vaikystės knygos visai neįdomios jos vaikams.

Pasak pašnekovės, šiandien knygų pasiūla yra labai didelė, išleidžiama daug populiariosios literatūros vaikams, kuri labiau patraukia jaunų skaitytojų dėmesį nei klasikinės vaikiškos knygos.

5-erių Kristupą auginančiai atlikėjai, grupės „Pop Ladies“ lyderei Natalijai Bunkei pasakų sekimas jau tapo kasdieniu ritualu. Be pasakos prieš miegą sūnui ji jau neįsivaizduoja savo vakaro.

„Nuo pat jo mažų dienų aš jam skaičiau pasakas. Ir dabar tai tiesiog tapo tradicija – kiekvieną vakarą būna – „Mamyte, pasaką“. Sūnui patinka „Zuikis Puikis“, „Rudnosiukas“, „Grybų karas“, šias knygas sūnus moka jau atmintinai. Jei perskaitysiu negerai, jis tikai pastebės ir pataisys“, – sako N.Bunkė.

Ji pati vaikystėje labai mėgo Kosto Kubilinsko kūrinius, išskyrė „Ledinuką“. Šiandien šie kūriniai patinka ir mažajam Kristupui, kuris ir pats jau moka skaityti.

N.Bunkė pasakojo, kad jos sūnus ima užduočių sąsiuvinius ir pats ruošiasi būsimai mokslo pradžiai. Nors sūnus noriai ima knygą į rankas, kartais tenka žaidimo forma jį paskatinti kažką perskaityti, kažką išmokti. „Namie turime ir audio knygų, tačiau popierinėms knygoms – pirmenybė“, – apie pasirinkimą kalbėjo N.Bunkė.

Knygų skaitymas su sūnumi atlikėjai yra tikras ritualas – kartu jie skaito lovoje. „Vaikui artimas ryšys su mama ir tėčiu labai svarbu“, – samprotavo atlikėja.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius