Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinė prokuratūra paneigia TV3 skelbiamą tikrovės neatitinkančią informaciją

Generalinė prokuratūra viešai paneigia, kad prokurorų nutarimas kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją ir prašyti svarstyti galimybę taikyti priemonę – laikinai sustabdyti UAB „Tele-3“ licencijos galiojimą – buvo iš anksto suplanuotas oficialiai neskelbtame susitikime. Tokie teiginiai buvo išsakyti kovo 3 dienos TV3 televizijos žinių laidos reportaže, taip pat kovo 6 dienos laidoje „Savaitės komentarai“.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasitarimas, minimas TV3 žinių laidoje, dėl ikiteisminio tyrimo duomenų paviešinimo žiniasklaidoje, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų atsakomybės bei vaikų interesų apsaugos buvo suorganizuotas Generalinėje prokuratūroje 2010 m. lapkričio 26 d., gavus Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos raštą padėti spręsti šiuos klausimus. Informacija apie šio renginio organizavimą prokuratūroje iš anksto buvo paskelbta interneto svetainėje.

Į renginį buvo pakviesti dalyvauti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos, Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus Vaiko teisių poskyrio, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos atstovai. Renginyje taip pat dalyvavo Generalinės, Vilniaus
apygardos, Vilniaus miesto ir rajono apylinkių prokuratūrų prokurorai bei darbuotojai – iš viso 32 asmenys.

Šio pasitarimo metu prokurorai ir susitikime dalyvavusių institucijų atstovai susitarė siekti tobulinti įstatymus, susijusius su neviešos informacijos skleidimu, glaudžiau bendradarbiauti tarp institucijų aiškinantis atsakomybės klausimus dėl informacijos viešinimo. Jokių konkrečių sprendimų dėl galimų įstatymų pažeidimų per minėtą pasitarimą nepriimta, susitikimas buvo organizuojamas viešai, jame dalyvavo visi norintys kviestų institucijų atstovai ir prokurorai. Informaciją apie tai, koks buvo pasitarimo Generalinėje prokuratūroje tikslas ir kas kalbėta, išplatino ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

TV3 žinių laidos reportaže minimas žurnalistas Virginijus Savukynas pasitarime dalyvavo kaip deleguotas Lietuvos žurnalistų sąjungos narys.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytus faktus, kovo 3 dienos TV3 televizijos žinių laidos reportaže išsakyti teiginiai, kad „Generalinės prokuratūros sprendimas prašyti stabdyti TV3 veiklą buvo neatsitiktinis ir iš anksto suplanuotas aukščiausiu lygiu. Štai toks sprendimas buvo priimtas pasitarime prokuratūroje. Skandalas dėl TV3 licencijos sustabdymo buvo inspiruotas aukščiausiuose prokuratūros sluoksniuose. TV3 gautais duomenimis, uždaryti kanalą sugalvota dar pernai lapkritį prieš oficialiai neskelbtą susitikimą, kuriame, šaltinių žiniomis, dalyvavo generalinis prokuroras Darius Valys, prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, dabar jau buvęs prokuroras Algimantas Kliunka bei neformalų žurnalistų klubą įkūręs visuomenininkas Virginijus Savukynas. Teigiama, kad būtent šiame susitikime sukurtas planas uždaryti kanalą“; taip pat kovo 6 dienos laidoje „Savaitės komentarai“ išsakyti TV3 žinių vyriausiojo redaktoriaus Sigito Babiliaus teiginiai, kad „šitas sprendimas kreiptis su siūlymu stabdyti televizijos transliacijas buvo apgalvotas, išmąstytas kolektyviniu būdu. Tai yra mes sužinojome, kad praėjusių melų lapkričio 26-ąją prokuratūroje vyko gan didelis pasitarimas, kur prokurorai ir kai kurie visuomenės veikėjai viešai svarstė, ką daryti su televizija, ir tame pasitarime nuskambėjo pasiūlymas tiesiog sustabdyti licenciją, kadangi tai būtų geriausias būdas“ neatitinka tikrovės ir klaidina visuomenę.

Atkreipiame dėmesį, kad Generalinė prokuratūra buvo gavusi vaiko teisių apsaugos kontrolierės prašymą apginti mažamečių teises ir jų teisėtus interesus. Tokiu atveju prokuroras teisės aktų numatyta tvarka privalo išnagrinėti prašymą ir priimti procesinį sprendimą. Generalinės prokuratūros prokurorė priėmė nutarimą kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, kurios funkcija, kaip nustatyta Visuomenės informavimo įstatymo 48 straipsnio 13 punkte, ir yra taikyti poveikio priemones televizijos programų transliuotojui, pažeidusiam Nepilnamečių nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo reikalavimus. Taigi kovo 3 dienos TV3 žinių reportaže išsakytas teiginys, kad „prokurorė Tunkevičienė savo sprendime kreiptis į teismą su prašymu naikinti TV3 licenciją“, taip pat neatitinka tikrovės.

Pagrindiniai prokurorės nutarimo kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją suprašymu taikyti poveikio priemonę – laikiną UAB „Tele-3“ licencijos galiojimo sustabdymą – motyvai: ekspertų grupė, veikianti prie žurnalistų etikos inspektoriaus, TV3 televizijos laidose „Akistata“ 8 kartus yra nustačiusi įstatymo pažeidimų (2010-05-19, 2010-09-01, 2010-09-15, 2010-09-22, 2010-09-29, 2010-10-27, 2010-11-10, 2010-11-24) dėl draudimo skleisti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančią viešąją informaciją, susijusią su asmens duomenų paskelbimu; dėl laidoje „Akistata“ nustatytų pažeidimų TV3 televizija anksčiau jau buvo bausta 3 kartus – du kartus yra gavusi įspėjimus, vieną kartą – 1 000 Lt piniginę baudą. Laidų rengėjas 2010-11-16 įsipareigojo daugiau pažeidimų nedaryti; prokurorė, įvertinusi, kad TV3 televizijai jau buvo taikomos švelnesnės poveikio priemonės, o už rodomų laidų turinį ir teisėtumą atsakinga pati televizija, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos prašė spręsti dėl griežtesnės priemonės taikymo.

Pabrėžtina, kad ne prokuroras, o Lietuvos radijo ir televizijos komisija televizijos transliuotojui skiria vieną ar kitą poveikio priemonę už nustatytus įstatymų pažeidimus. Generalinis prokuroras Darius Valys nebuvo informuotas apie prokurorės nutarimą kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją ir už Nepilnamečių nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo reikalavimų pažeidimus prašyti spręsti dėl poveikio priemonės – laikinai sustabdyti UAB „Tele-3“ licencijos galiojimą – taikymo. Reaguodamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie tokį kreipimąsi bei manydamas, kad prokurorės siūloma poveikio priemonė galimai yra per griežta ir neproporcinga nustatytiems įstatymų pažeidimams, generalinis prokuroras vasario 21 dieną panaikino prokurorės nutarimą dalyje dėl kreipimosi į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją prašyti skirti griežtesnę poveikio priemonę.

TV3 laidoje „Akistata“ nustatytus pažeidimus pagal įstatyme nustatytą kompetenciją įvertins Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius