-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gerą kūdikių savijautą užtikrina ir tinkamai prižiūrėta oda bei plaukučiai

„Norėjau teisingai pasiruošti pirmagimio atėjimui į šį pasaulį, tad dar jam negimus ėmiau domėtis kūdikio priežiūra. Kaip pasirūpinti naujagimio odele? Kaip jį maudyti? Kokias plaukų priežiūros priemones rinktis?“, – klausė jau neseniai mama tapusi vilnietė Ramunė. Apie tai, kaip prižiūrėti kūdikio odelę ir pasirūpinti plaukučiais papasakojo „Camelia“ vaistininkė ir dviejų vaikų mama Jurga Juknevičienė.
Kūdikis
Kūdikis

Šiandien dauguma šiuolaikiškų tėvų vis dažniau susimąsto apie ekologišką kūdikio auginimą. Kiti vis dėlto lieka prie senamadiškesnių būdų ir kasdien naudoja sauskelnes, nepatogiais momentais pasikliauja drėgnomis servetėlėmis ir pan. Tačiau kad ir kaip tėvai nuspręstų auginti savo vaiką, pirmiausia, ko gero, reiktų pagalvoti apie jo savijautą bei sveikatą.

Geriausios odelės draugės – vaistažolės

Naujagimių odelė yra silpnesnė nei suaugusio žmogaus, tad gali itin greitai užsikrėsti net menkiausia infekcija. Kuo daugiau iš anksto žinosite apie kūdikių odos problemas, tuo greičiau jas pavyks numalšinti.

„Būdingiausi kūdikių odos pažeidimai: išsausėjimas, pleiskanojimas, naujagimių spuogai, prakaitinė, iššutimai, raukšlių pažeidimai, dauginiai pūliniai, t.y. abscesai. Dauguma jų atsiranda nepaisant higienos taisyklių. Ypatingai patartina kūdikių drabužėlius skalbti tik specialiais milteliais ar vaikų muilu, po to juos išlyginti laidyne. Vystant nenaudokite klijuotės, politeleno plėvelės ar ko nors, kas galėtų sudirginti kūdikio odą.

 „Camelia“ nuotr./Vaistininkė Jurga Juknevičienė
Vaistininkė Jurga Juknevičienė

Mažylį maudykite kas antrą dieną, o esant sausai odelei naudokite lakišių žolės, ramunėlių ar kt. gydytojo nurodytų vaistažolių voneles. Atsiradus iššutimams juos tepkite specialiu tepalu, o iškilus pūlinukams naudokite briliantinę žalumą“, – patarė  J.Juknevičienė.

Į plaukų sutrikimus reikia reaguoti

Kūdikių plaukučiai, kaip ir odelė, žymiai silpnesni, nei suaugusiųjų, tad ir jiems reikia ypatingos priežiūros. Svarbu ne tik pasirinkti tinkantį šampūną, bet ir teisingai šukuoti, džiovinti plonus plaukučius.

„Iki vienerių metukų šampūno galima ir nenaudoti, nes sudėtyje esanti laurilo ar natrio sulfato laureato koncentracija gali sukelti odos sudirgimų. Dažnai naudojant šias priemones galvos oda gali išsausėti, pradėti pleiskanoti, plaukučiai gali imti slinkti“, – atkreipė dėmesį J.Juknevičienė.

Dažniausiai pasitaikančios problemos: reti plaukai, pleiskanos ar jų luobelė. Jos lupti negalima. Prieš maudant kūdikio galvelę įtrinkite kūdikių aliejumi – taip galvos oda greičiau atgaus pusiausvyrą.

Į šias problemas verta atkreipti dėmesį ir lankantis šeimos gydytojo kabinete. Pasikonsultavus su gydytoju patartina išsirinkti tinkamiausias vaistažoles ir jų nuoviru skalauti kūdikėlio plaukus.

Šukuoti kūdikio plaukučius patartina medinėmis šukomis bukais danteliais ne dažniau kaip 2–3 kartus per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius