Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausias Baltijos šalių barmenas: ką daryti, kad lemiamu momentu nedrebėtų rankos

Kam skrieja visos padėkos už pasiektą Baltijos šalių „World Class“ geriausio barmeno titulą po pokalbio su Vainiumi Balčaičiu klausti nebereikia. Vainius ne tik yra stebėtinos ramybės itin profesionalus baro subtilybių specialistas, bet ir į kiekvieną klausimą apie savo profesiją atsako itin pagarbiai. Nejučiomis šia profesija užsimanai žavėtis dar labiau.
Baltijos šalių „World Class“ geriausio barmeno titulą laimėjęs Vainius Balčaitis
Baltijos šalių „World Class“ geriausio barmeno titulą laimėjęs Vainius Balčaitis / Projekto partnerio nuotr.

Nors „Word Class“ Lietuvos ir Baltijos šalių pagrindinis finalas nuvilnijo vos prieš kelias savaites, po kelių dienų poilsio pakvietėme Vainių pokalbiui – apie tai, kas jo laukia jau netrukus Meksike įvyksiančiame „World Class“ finale, bet ir apie tai, kaip jis vertina tai, kur yra dabar. Taigi apie viską nuo pradžių

– Po čempionato prabėgo jau šiek tiek laiko, pirmoji euforija nublanko, kaip jautiesi dabar? Ar jau galvoji apie tarptautinį čempionato finalą Meksike?

Neslėpsiu, dar ir šiandien jaučiuosi taip pat gerai, kaip finalo dieną. Tačiau suprantu, kad svarbiausia dalis dar tik priešaky. Juk laukia itin didelis darbas – pasiruošti rugpjūčio mėnesio kelionei į Meksiką.

– Tad pirmajam apsilankymui Meksike tikslas išvysti tave TOP 10-ke?

(juokiasi) Reikia dar suvokti ir realybę. Be abejonės, toks yra tikslas ir jam ruošiuosi. Kadangi šiame čempionate paskelbiamas visas detalus įvertinimų sąrašas ir reitingai, labai norėčiau matyti mus aukštose pozicijose. Tik taip palengva pasauliui pradėsime rodyti, kad tiek lietuviai, tiek visas mūsų regionas yra išties aukšto lygio profesionalų kraštas, kur čia vyksta įdomūs dalykai.

– Ar galiu pasiteirauti kaip atrodo tavo pasiruošimas planetos finalui?

(Juokdamasis) Pirmiausia reikia pasiruošti morališkai. Ten laukia neįtikėtina įtampa. Džiaugiuosi, kad mano gyvenime tai nebus pirmasis čempionato finalas užsienyje. Beje, ir Meksikoje esu jau buvęs. Tačiau tikrai tai bus pirmasis tokio lygio finalas, kuriam reikia tiek daug ruoštis. Juk „World Class“ – tai ne vieno kokteilio finalas. Čia laukia visa virtinė iššūkių ir kelios dienos beprotiškos įtampos.

Jau esu gavęs šiek tiek informacijos, kokios bus pagrindinės finalo dalys, tad pradedu joms rengtis. Susidėliojau užduotis ir jau pradeda gimti idėjos, kurias norėsiu įgyvendinti. Nors visos taisyklės bus paskelbtos tik liepos pirmąją, tačiau dirbti reikia jau šiandien. Man svarbu pasirodyti be techninių klaidų. Taip pat noriu būti pasiruošęs manęs laukiančiai įtampai. Jai nugalėti yra itin svarbus geras pasirengimas. Be to, kuo geriau būsiu pasiruošęs, tuo laisviau galėsiu bendrauti.

– Kiekvienam iššūkiui yra gerokai paprasčiau rengtis, kai turi su kuo pasikonsultuoti. Ar turi mentorių?

Tikrai taip! Visų Europos šalių „World Class“ nugalėtojai jau liepos mėnesį vyksta į susitikimą Prahoje, kur vyks parengiamasis susitikimas. Čia būsime ne tik mes, bet ir būsimi teisėjai, ir kiti jau į „World Class“ olimpą užkopę pasaulinio lygio barmenai. Džiaugiuosi, kad mano kolega, su kuriuo dirbau viename „Michelin“ žvaigždėmis įvertintame restorane Olandijoje, prieš dvejus metus dalyvavo „World Class“ planetos finale, kur tuo metu laimėjo „greičio etapą“ (ang. „speed round“). Dar viena mano gera draugė, prieš trejus metus pateko į geriausiųjų TOP12. Taigi turėsiu užduotį iš jų gauti daug patarimų (juokiasi).

Projekto partnerio nuotr./Vainius Balčaitis
Projekto partnerio nuotr./Vainius Balčaitis

– Iš karto po pergalės sakei, kad šis laimėjimas – tavo svajonė. Ar gali pasidalinti savo istorija, kur sužinojai apie „World Class“ profesionalumo čempionatą?

Pamenu, su kolega kalbėjomės apie tai, kur mus gali nuvesti barmeno profesija. Nors jau tada dirbome „Michelin“ restorane (kas tuomet atrodė didelis įvertinimas), kur turėjome daug iššūkių gaminant kokteilius, pamačius „World Class“ įrašą supratome, kad pakliūti ten yra siekiamybė. Tame čempionate vien geros technikos ar miksologijos principų nepakanka. Čia reikia gerokai daugiau. Štai mano kolega kaip geriausias Belgijos barmenas finalą pasiekė jau 2015 m. Šiandien ir aš galiu pasakyti, kad prieš tris metus susigalvota svajonė tapo realybe.

Turbūt vertėtų pridurti, kad nuo pat pirminio sprendimo tapti barmenu į šią specialybę pažvelgiau labai rimtai. Kasdien dirbau ir žinojau, kad vieną dieną noriu būti vienu geriausių. Nors ir sunku pasakyti, kas tiksliai yra geriausias, tačiau bent jau vienu geriausiu – neabejotinai galiu tapti. Tai patvirtina ir kiti mano laimėti apdovanojimai. Tikiuosi, kad esu teisingame kelyje.

– Finale elgeisi labai ramiai ir nepadarei nei vienos techninės klaidos. Galbūt turi sėkmės receptą, kaip nugalėti jaudulį?

Nuskambėsiu kiek senamadiškai, tačiau geriausiai į šį klausimą atsakė legendinis krepšininkas Michaelas Jordanas. Kai vienas žurnalistas paklausė, kaip jam pavyksta lemiamu momentu išlaikyti rimtį metant baudas, jis tik nusijuokė ir atsakė, kad tai matyt yra lengviausias dalykas jo gyvenime. Ir tuomet paklausė, kiek per savo karjerą jis yra įmetęs baudų? Teisingai, jis tai daro kiekvieną dieną. O kai tai darai kasdien, kodėl kažkuris kitas kartas turi būti išskirtinis? Taip pat buvo ir su manimi. Šiam čempionatui ruošiausi kiekvieną dieną dirbdamas bare. Teisėjai buvo mano svečiai. Tad man teliko juos labai gerai aptarnauti. Paprastai kalbant, jaučiausi lyg dirbčiau savo bare, Apoteka.

Projekto partnerio nuotr./Vainius Balčaitis
Projekto partnerio nuotr./Vainius Balčaitis

– Kas tau pačiam šiame čempionato finale buvo sudėtingiausia?

Manau daugiausiai jėgų atėmė greičio etapas (ang. „speed round“), nes per 9 minutes reikėjo pagaminti 9 kokteilius. Ne tik visus skirtingus, bet ir išsiskiriančius skoniais. Be to, tuo pačiu metu reikėjo apie juos ir papasakoti. Prieš akis skriejo mintyse įrašytos receptų detalės. Kai treniravausi šiai rungčiai, ją atlikau per 8 minutes ir 20 sekundžių. Akivaizdu, kad laiko rezervas buvo nedidelis. Jei būčiau padaręs kokią nors klaidą, klausimas, ar būčiau spėjęs pasitaisyti.

– Galbūt turėtum patarimų tiems barmenams, kurie neišdrįso dalyvauti šiemet?

Tikrai taip. Jei į barmeno profesiją žiūri rimčiau – tokie čempionatai suteikia neįkainuojamų žinių. Juk čia svarbi ne tik technika, bet ir gebėjimas save pateikti. Bendrauti. Stebinti. Taip pat mokytis skonių derinimo, kitų psichologinių dalykų, kurie aptarnavimui suteikia žavesio. Jei atvirai, greičiau nesuprantu, kodėl reikėtų NEdalyvauti? Tai pernelyg gera patirtis, kad jos atsisakytum.

– Vainiau, kurį savo gyvenimo laiką gyvenai užsienyje. Galų gale, daug keliavai. Kaip atrodo lietuviška barų / kokteilių kultūra lyginant su užsieniu?

Tiesą sakant, nemanau, kad žengiame koja kojon. Manau, kad esminiai pokyčiai mus aplankė vos prieš dvejus metus. Prieš tai netgi neturėjome tokio asortimento, kurį turi didžiųjų pasaulio miestų barai. Tačiau pastarieji 12-18 mėnesių gerokai šią padėtį pakoregavo ir šiandien galime daryti tą patį, kas daroma Vakaruose. Kas mėnesį atsiranda nauji barai, kurie daugiau dėmesio skiria aptarnavimui, kokteiliams, interjerui. Su tuo auga ir konkurencija, kuri verčia pasitempti. Galų gale ir barų savininkai pradėjo rimčiau žiūrėti į barmeno poziciją.

– Ką norėtum pasakyti šį mūsų pokalbį skaitantiems jaunuoliams, kurie svarsto apie barmeno profesiją?

Sunkus darbas tikrai atsiperka. Taip pat svarbu smagiai leisti laiką ir mėgautis tuo, ką darai. Kodėl tu džiaugiesi kitų pergalėmis? Juk tai gali būti tavo pergalės! Galų gale, lengviau gyventi, kai esi žymus barmenas (juokiasi).

Planetos „World Class“ finalas Meksikoje

Čia Vainiaus Balčaičio kelias į „World Class“ olimpą tik įpusėja. Kartu su geriausiais Europos bei kitų kontinentų barmenais jau rugpjūčio pabaigoje jis vyks į planetos „World Class“ finalą Meksikoje. Be daugybės vakarėlių ir naujų pažinčių, jo laukia įtemptos dienos, kurių metu jam teks varžytis net 6 skirtinguose etapuose. Pasirodyti reikės itin gerai, kadangi atstovauja jis ne tik savo vardą, bet jo rankose visų Baltijos šalių vėliavos. Net ir rudenį, po čempionato, veiklos nemažės, kadangi Vainius tapo oficialiu viso regiono „World Class“ geriausiu barmenu, tad jam atitenka užduotis savo žinias perduoti ir kitiems kolegoms. Kaip Vainiui seksis finale ir kitais jo įspūdžiais dalinsimės ir mes. Sekite oficialius šaltinius.

„World Class“ čempionatą Lietuvoje organizuoja UAB „Prike Lietuva“ – vieni pagrindinių aukštos kokybės alkoholinių gėrimų platintojų šalyje. 2005 m. įsteigta kompanija, bendradarbiaudama su didžiausiu pasaulyje alkoholinių gėrimų prekinių ženklų valdytoju „Diageo“, oficialiai atstovauja pasaulyje garsiems alkoholinių gėrimų prekės ženklams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius