Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Grožio salono savininkė – negražiame teisme: koją jau spaudžia apykojė, už sukčiavimą gresia iki 8 metų

Dvidešimt keturios nusikalstamos veikos, prokurorų kvalifikuotos pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Tokį grėsmingą kaltinimų bagažą į niūrią teismo salę atsinešė vilnietė grožio salono savininkė Marija Lina Basovė, kuri dar visai neseniai mėgino spindėti pramogų pasaulio vakarėliuose ir siekti verslo aukštumų.
Apykojė
Apykojė / Teisingumo ministerijos nuotr.

Kvalifikuota bei patyrusia vizažo meistre viešai prisistatančios, kaip grožio studijos „Studio LB“ įkūrėja žinomos verslininkės Linos Basovienės pavardė pastaruoju metu linksniuojama policijos, prokuratūros ir teismo dokumentuose. Tiesa, juose ji figūruoja kiek kitaip, nei įprasta viešoje erdvėje: Marija Lina Basovė.

Šį pirmadienio rytą moteris buvo laukiama teisiamųjų suole dėl viso pluošto kaltinimų, iš kurių rimčiausias yra sukčiavimas stambiu mastu.

M.L.Basovė įtariama dėl sukčiavimo ir vagysčių pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 182 straipsnio 1 ir 2 dalis – tai sunkus nusikaltimas.

Bylos duomenimis, bendra neteisėtai užvaldyta suma siekia per 30 tūkst. eurų.

M.L.Basovei taip pat pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 214 straipsnį dėl netikros elektroninės mokėjimo priemonės gaminimo, tikros elektroninės mokėjimo priemonės klastojimo ar neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, taip pat – pagal 215 straipsnį pareikšti įtarimai dėl neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo bei 198-1 straipsnio 1 dalies dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo.

Bylos duomenimis, bendra neteisėtai užvaldyta suma siekia per 30 tūkst. eurų.

Teismų informacinė sistema „Liteko“ taip pat rodo, kad baudžiamojo proceso metu verslininkei teks aiškintis dėl BK 300-ojo straipsnio, kuriame aptariamas dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu.

Tiesa, į sausio 27-osios posėdį kaltinamoji neatvyko, o jos advokatas pateikė pažymą, jog netikėtai susirgo vilnietės vaikas. Bylos svarstymas atidėtas.

Vis dėlto į posėdį atvykusios dvi nukentėjusiosios jau dabar panoro išsakyti savo poziciją, kodėl jaučiasi patyrusios tiek finansinių, tiek moralinių skriaudų. Monika Bliujūtė ir Loreta Adomaitienė su savaisiais advokatais teisme žurnalistams atvirai papasakojo, kuo kaltina buvusią savo bičiulę ir kolegę.

„Pasisavinta mano tapatybės kortelė, banke atidarytos sąskaitos, bandyta gauti paskolas mano vardu“, – teigė nukentėjusioji M.Bliujūtė.

VIDEO: Nukentėjusiosios Monikos Bliujūtės ir jos advokato komentaras

Dar labiau finansiškai nukentėjo L.Adomaitienė. „Ne tik paskola paimta mano vardu, bet ir visos sąskaitos liko tuščios. Turėjau terminuotus indėlius trijuose bankuose. 16 tūkst. eurų buvo nuimta nuo sąskaitų“, – sakė moteris.

Maža to, nukentėjusioji ir jos advokatas tvirtina, kad L.Adomaitienės asmens dokumentą tikriausiai paėmusi M.L.Basovė iš įvairių kredito įstaigų paėmė iš viso apie 15 tūkst. eurų paskolų.

VIDEO: Nukentėjusiosios Loretos Adomaitienės ir jos advokato komentaras

Esant pakankamai duomenų manyti, kad teisiamoji padarė iš viso 24 nusikalstamas veikas, kurios jai yra inkriminuojamos, teismas, siekdamas užtikrinti M.L.Basovės dalyvavimą procese, jau anksčiau buvo paskyręs jai kardomąją priemonę – namų areštą. Pati kaltinamoji apykojės ir kitų formalių laisvės suvaržymų siekė atsikratyti, tačiau jos bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas dar 2019-ųjų pabaigoje buvo paskelbęs jai nepalankią nutartį. Įpareigojimas segėti apykoję M.L.Basovei buvo pratęstas mažiausiai iki vasario.

Kaip anksčiau skelbė žiniasklaida, 2019 m. M.L.Basovė Vilniaus apskrities policijos atliekamo tyrimo įkarštyje buvo sulaikyta Palangoje ir atgabenta į sostinę.

Tęsti jos baudžiamosios bylos nagrinėjimą dabar numatoma vasario viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius